Sorkatonaság és a Punci Front


Kövérlacinak általában épp olyan markáns a véleménye, mint a bajsza. Bármelyiket mutatja, azonnal felismerjük. Mivel a véleménye rendre szembemegy a libnyaf nézeteivel – amit valamiért az univerzum talapzatának gondolnak, épp ezért kikezdhetetlennek –, ezért legkönnyebben a vele való viaskodásban élhetik ki liberális hajlamaikat. Ez ugyan derék dolog, de lehet másképpen is. Például elgondolkodni néhanapján.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][/title]

Mi tagadás, Kövér szókimondása néha tényleg felülírja a politikai bölcsességet. Ilyen volt az, amikor nemrég a Benes-dekrétumokat emlegette, épp akkor, amikor közös V4-es gyoda-őrjáratozás folyt hazánk déli határainál. Nem jó időben, nem jó helyen, még akkor is, ha a közismerten nemzeti szocdem nézeteket valló Kövérnek ebben is igaza volt.

A házelnök most is beleszart a libsik ventilátorába, mert azt találta mondani, hogy óriási hiba volt a sorkötelezettség eltörlése. Nem is kellett sok, az index földesandrása azonnal írt egy nagyonvicceset arról, hogy mi mindent kéne még visszaállítania Kövér Lászlónak. Az iskolaköpeny és a sorkötelezettség kérdésének összevetése legalább annyira eredeti, mókás és sziporkázó, mint a szilveszterkor kibontott és ott felejtett sör az erkélyen, de ugorjunk – tudományosan bizonyított tény, hogy liberális humor nem is létezik.

Persze érthető, hogy a földesandrásoknak nem tetszik az ötlet, hiszen a sorkötelezettség csomó kellemetlenséggel jár. Hadgyakorlat közben nem lehet gandzsázni, és föl is kell állni a gép elől hozzá, nem lehet a twitterről kicontrollcézett bölcsességeket küldözgetni egymásnak.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Sőt, még az is lehet, hogy rájuk ripakodna a parancsnok, mert le kéne nyomni néhány fekvőtámaszt.[/title]

Akik szolgáltak a Magyar Néphadseregben, azoknak az ellenérzéseit megértjük. Nincs szarabb annál, mint az intenzív semmittevést katonai szolgálatnak hívni – bár még így is többet tudnak erről, mint bárki, aki a szabad madarak felszabadító intézkedése után váltak ivarérett, ciszhetero férfiakká, vagy annak valamilyen utánzatává. Ugyanakkor amellett sem érdemes nagyvonalúan elmenni, hogy a Magyar Néphadseregnek nevezett mennyiségből nem lett minőség a rendszerváltozás után sem. Kiképeztek egy halom feketeöves alkoholistát és hadnagyi rendfokozattól fölfelé csak lopni járt beléjük a lélek.

De a diktatúrából kiszabaduló független, demokratikus Magyarország nyugodtan felállíthatott volna egy valóban működő hadsereget, és ennek lehetett volna része a sorkatonai szolgálat is. Akkor persze mindenki örült, hogy nem kell fél-egy évre elmenni lőszer hiányában lövöldözést imitálni meg fogkefével tisztítani a körletet, addig is lehet kocsmázni, aztán ebből lett az a generáció, amit most látunk: puhány, tohonya sírós kis pöcsök (tisztelet a kivételnek), akik Tibiatya kocsmája előtt állnak a sorban a pattanásaikkal és várnak órákat a hidegben, hogy megihassanak egy sört. Mégegyszer: egy sörért állnak sorba. Bu_da_pest_en.

Libnyafék persze abból indulnak ki, hogy az égvilágon semmi szükség sorkatonai szolgálatra, egyrészt mert van hivatásos hadsereg, másrészt mert a NATO tagjai vagyunk – apukáik nyilván ugyanígy érveltek a Varsói Szerződés mellett is. És mi tagadás, tényleg hasznos nekünk a NATO, mert a délszláv háború idején olyan jó állapotban volt a Honvédség, hogy egy közepes szerb falu kocsmai közönsége el tudta volna foglalni az egész országot.

A libnyaf logikája amúgy utolérhetetlen. Az ő szokásuk hangoztatni az önállóságot és az öngondoskodást, amíg Kókajaniék terveit meg a 300 forintos napidíjakat kell támogatni. Ám azonnal elfelejtik az önállóságot, amint az olyan mellékes témákra kerül sor, mint a haza védelme. Meg ez amúgy is olyan ósdian hangzik, pont olyan, mint Kövér bajsza. Mert hát nem megvéd minket az a harmincezer hivatásos, meg a NATO?

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Ezeket a kellemetlen dolgokat mégiscsak intézzék csak mások![/title]

A sorkötelezettség eltörlése katalizátora volt annak a folyamatnak, amelynek lényege az, hogy mi csak élünk bele a világba, és minden alapvető dolgot elvégeznek helyettünk mások. A nagy kérdések már úgyis eldőltek, a világ multikulturális és liberális lett. Így jött létre az állítólag férfiakból álló Punci Front, amelynek tagjai a teáskanalat is alig bírja fölemelni, nyervog a világbékéről, de összefossa magát, amikor az oroszok bevonulnak a Krímbe, és rikácsol, hogy a NATO, az USA parancsoljon ennek megálljt. Majd ha felmerül a sorkötelezettség, elkezd az alapvető jogairól vartyogni – mindegy, csak ne legyen kötelezhető bármire, ami túlmutat azon, hogy jól érezze magát.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Gyerekvállalásra ugyanez a megfejtés érvényes. Ezeket már a dugásra is úgy kell rávenni…[/title]

Kövér Lászlónak azonban sajnos nem csak a felvetésben van tökéletesen igaza, hanem abban is, hogy a Punci Front európai egysége semmi ilyesmibe nem fog belemenni. Pont ezért tökéletesen felesleges volt ennek a kissé megpimpósodott ötletnek az előhúzása. Kb. olyan, mint arról értekezni, hogy mi legyen akkor a Mars kolonizációjával. Értelme volna, de realitása nulla.


  Prof. Ford Fairlane

11 hozzászólás

  1. A fene szeret katona lenni.
    De van amikor kell.

  2. Úgy hallottam Svájcban van sorkötelesség. Délután négykor,meg véget ér az aznapi kiképzés,és hercehurca,mehet haza a baka.
    A Mi hadseregünkből,meg voltak olyanok is,akik 4,netán 5 hónap elteltével mehettek. Végül csak haza kellett engedni másfél év alatt párszor,mert ha maradt volna szabija a “koszos bakának” azt a parancsnok fizette volna a sajátjából… Szóval,de szép volt az a vitézi élet….

  3. meg voltam katona (talan 2 vonulas volt utanunk meg) es elveztem. Az alapkikepzes remalom volt es nem a tisztek vagy a csicskaztatas hanem a tarsasag miatt (nagyreszuk gyak funkcionalis analfabeta akinel a bal es jobb sem volt trivialis a es jopar olyan alak aki leginkabb a rendorseg latokorebol akart 9 honapra eltunni), de utana kint csapatnal szuuuperrrr volt.

  4. khm az jo regen lehetett …
    az utolso evekben gyak bevonulas utani 7vegen otthon volt az ember. De az csak par honap volt utana gyakorlatilag olyan volt mint egy munkahely. A kaja meg kifejezetten jo volt (es sok).

    Svajcban nem “delutanra” jarnak. 20-50 eves korig mindenki (!!) hadkoteles. 4 honapos alapkikepzes van amit par evente ismetelnek, emellett evente par hetet katonaskodniuk kell illetve logyakorlatokra jarnak. A fegyveruket amugy otthon tartjak (bar ez lehet bonyolultabb ennel) mindenesetre 2millio koruli fegyver van. 2013-ban nepszavazas volt az eltorleesert es marad minden (es nem tul gyakoriak a tomegmeszarlasok, mint az USAban).

    • Nyolcvanas évek.
      A fegyverek otthon tartásával bizonyos mértékig egyetértek. Arrafelé nem a szomszéd lelövésével vannak elfoglalva az emberek.
      Ja ? Nem azt írtam,hogy délutánra járnak,hanem délután hazamehetnek a kiképzéskor. (természetesen kivétel a hadgyakorlat) Persze lehet,hogy nem jól tudom,hiszen nem ott élek. Ez esetben,meg bocsánatot kérek,hisz megvezettek.

  5. előnyei:- többszáz(vagy ezer) új munkahely, ami a kiszolgálószemélyzetet, polgári alkalmazottakat jelenti
    – a katonákat etetni, ruházni kell – a magyar ipar és mezőgazdaság piacot kap
    – rengeteg cigánygyerek közösségbe kerül, megtanulja, mit jelent a bajtársiasság
    – és nem utolsósorban, a fiatalok kondija is nagyot javul-amikor bevonultam (több, mint 40 éve) az első reggeli tornán 30 m futás után nem kaptam levegőt, fél év múlva, a reggeli -10 fokos hidegben félmeztelenül lazán lefutottam a 2000 m-t
    hátrányai: ide nem tudok mit írni

  6. Bírom ezt a lenézést a fiatalabb korosztály felé, pedig átlagban sokkal sportosabbak vagyunk mi, mai huszonévesek, mint a mai negyvenesek-ötvenesek voltak ilyen idősen (a mai egészségügyi állapotukat inkább hagyjuk…). Ahogy sem az ország, sem a város, így a huszonéves korosztály sem csak a Nagykörúton kívülre ki nem merészkedő ballibbantakból áll.

    A sorkatonaságnak nincs értelme 2016-ban, inkább a sport felé kell terelni minden korosztályt. De nem rájuk erőszakolni…

    Azt meg nem értem, hogy miért baj, ha valaki sorban áll sörért? Ha sokan vannak, akkor bunkó módon törjek előre, vagy hogy gondolta a szerző? És ennek végképp mi köze van a témához?

  7. @szori: Az amerikai feliratokkal ellátott kínai szupertápszerekkel felfújt edzőtermi kiskirály akkor sem erős, ha nagy súlyokat is képes többször felemelni. Nincs tűrőképessége. Sem a kudarcot, sem a sikert, sem a klimatikus diszkomfortot, sem a nyilvánvalóan hülye parancsnok kényelmetlen parancsait nem tudja elviselni. A mai háborúk töredékét vívják csak tesznye sörösüvegvállú szájberhuszárok, a többségnek porban-sárban-szarban-tüskében kell kúsznia. Tudom, hogy a korosztályotok többsége történelemből félművelt operettnáci, a saját származását űbermagyarkodással elfedni akaró tesztoszteron-lágyzselatin kapszula. De ne hidd, hogy attól vagytok egyszerre magyarok, európaiaiak és (poszt-)modernek, hogy fekete vagy zöld hacukában ültök be a McDonald’sba.

    Hozzátok képest Ferike, a 8 dioptriás szemüvegű belbudai úrifijú is valóságos szuperhős volt. Eltört a bal keze, levették a gipszet, kiírták egészségügyi szabadságra a katonai kórházban, de arra az agyvelőhiányos kalocsai ütegparancsnok nem engedte el, csak a hadgyakorlat (vizsga) után. Így aztán – biztos, ami biztos, mi a k. anyánkért akartunk mi karácsonykor templomba menni – ketten megkaptuk a kb. 80 kilós vegyi mentesítő ládát, és vegyvédelmi öltözetben (vastag, légzáró PVC ruházat) és gázálarcban futottunk azzal, és hátunkon a 15-20 kilós málhazsákkal, teljes menetfelszereléssel, a tökünket elölről ütögető kulaccsal és a hátulról csapkodó gyalogsági ásóval, nyakunkban az AMD-vel, oldalunkon az üres tárakkal teli tártáskával, fejünkön az alig bő egy kilós acélsisakkal mintegy öt kilométert, zsombékos terepen. A vegyvédelmi láda 6-os gömbvasból hajlított fülétől még most, pár hónap híján 35 évvel azután is sajog a bal kezem, mert nem cserélhettünk, Ferike frissen összeforrt bal kezével a surranóját (olyan, mint a lemezbetétes magas szárú bakancs, amiben önként büdösítitek a lábatokat, csak lemez nélkül) sem bírta felemelni. Kissé megnehezítette a zsombékos talajon futást, hogy szegény 30- 40 centire, ha látott előre szemüveg nélkül, a gázálarc alá nem lehetett szemüveget felvenni, és neki azt csak egy “vicces” katonaorvos mondta neki a bevonuláskor, hogy majd kap megfelelő dioptriás lencsét a gázálarcába.

    A szövegértés is komoly probléma lett a számotokra: nem azt mondta Kövér, hogy be kell vezetni, hanem (elnézve a korosztályotokat) azt, hogy kár volt megszüntetni a sorkatonaságot. Nem is fogják, legfeljebb valamiféle gyorsított-rövidített kiképzéssel egyfajta önkéntes nemzeti gárdát állítanak fel. Remélem, hogy állami finanszírozású helyekre csak olyanokat fognak felvenni, akik megkapták a kiképzést…

    Öcsike! Aki ma sört szeretne inni, és nem tud pár méterrel odébb menni, az fagyjon oda Tibi atya vizelettócsájához! Értem én, hogy nem a sörért, hanem a bejutásért álltatok sorba, mint kütyübuzik az új ájfonért, de vannak ám magasabb rendű élmények is az életben, mint a nyitás hetében inni egy olyan kocsmában, ahol mást nem is nagyon lehet. Csak szólok, hogy mi még az első éjszakáért “harcoltunk” – de nem álltunk sorba egy szűznél se. Kivéve Csabát, aki leszerelés előtt már arról beszélt, hogy feleségül fogja venni azt a nőt, aki megállt neki. Nem tette, nem vette el a város kurváját, így végül nem lett hivatalosan is több ezer helybeli és ott szolgáló lyuksógora…

  8. Ti lehet, de én a 37. Budapesti Forradalmi Lövészezred II. Gépesített Lövész Zászlóalj 82 mm-es aknavető ütegénél voltam (1980-81), nem a luxuskörülmények között élő harckocsizóknál. A mai “menekültek” kiképzőinek jelentős részét pedig nálatok képezték ki “titokban”, a PFSz támogatásaként, “a zsidó imperializmus elleni békaharc keretében”…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük