Magyarok – Fejlesztették – Csalóprogram


Merjünk kicsinek lenni – tanácsolta korábban kissé öntelt és elbizakodott nemzetünknek a mindenben szakértő Kovácselvtárs. A szocialisták derékhada több mint fél évszázada próbál megtanítani bennünket arra, hogy húzzuk már meg magunkat, legyünk alázatosak, kicsik és csöndesek. Ez a hozzáállás idővel azért változott a kortárs liberális médiában. Az Index például már régen túllépett ezen a proliszinten, és a mindenszar nyimnyámkodás mellett olykor hajlamos a világpolitikai, világgazdasági események centrumába helyezni hazánkat. Természetesen a botrányok kapcsán.

Miért Rigó

Az Index oknyomozói gerlillacsapata a nemrégiben kirobbant VW botrány egyik mellékszálát igyekszik felgombolyítani,éppenséggel a magyar vonatkozásokat. Az Index számára megengedhető egy minden bizonyítékot nélkülöző, feltételezéseken alapuló cikket közzétenni, amely azt pedzegeti, ugyan nem-e véletlenül magyar mérnökök fejlesztették ki a csalóprogramot.

Mert hát, ki más is lett volna.

A dízelbotrányt kirobbantó Volkswagennek a Bosch szállította a károsanyag-kibocsátásért is felelős befecskendező-rendszereket és a mérést meghamisítani képes elektronika programja is tőlük származik, megkerestük a cég magyar leányát az ügyben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a csalóprogram fejlesztésében, amelyet egyébként eredetileg nem a csaláshoz írtak, részt vettek-e magyar mérnökök.

A kérdés azért merült fel az Indexben, mert mint írják, 10.500 ember dolgozik a Bosch-nak, ezek között sok száz mérnökkel, ráadásul egyik legfontosabb fejlesztési terület éppen a dízelrendszerek. Azt most hagyjuk, hogy a Bosch leányvállalata 91′-óta van jelen Magyarisztánban, de amíg olyan biszbaszpumpákat, meg motorhöcögtető krómleffentyűket fejlesztenek, az addig nagyjából le van szxrva, hiszen az a dolguk.

De, az viszont valamiért szinte adja magát, hogy a világméretű VW-csalásban a magyaroknak benne van a kezük. És benne van ebben egy nagy adag abból a Kádártól a Hofigézáig húzódó összekacsintásból is, hogy látod öregem, ilyenek vagyunk mi, a tízmillió romlott fasiszta.

Mondhatnánk azt, hogy a kényszeres önigazolás iskolapéldája ez a szarmagyar-ideológiára felépített cikkecske. Így vonzódik be minden téma, amiben fölfedezhető az az annyira magyar lelki alkat. Amúgy benne van az írásban, hogy nem is azért volt az a program, mégha magyarok is fejlesztették, amiről persze nincs semmi bizonyosság. De azért a címből elsőre befogadjuk a sanda utalást.

Magyarok. Fejlesztették. Csalóprogram.

De hátrább az agarakkal, hiszen mindannyian tudjuk, hogy már az atombombánál is magyar mérnökök bábáskodtak. Szóval nem kell érzékenykedni, húzzuk meg magunkat.

Az Index számára minden eddiginél szélesebb univerzum tárult fel, amelyben minden fa mögül, minden bokor aljából, minden barlang mélyéről gonosz magyar tudósok vöröslő szeme pislog elő. Állítólag egy nagy kormánykereket állítanak föl hamarosan a Hold sötét oldalán. Azzal fogják a Holdat a Földbe kormányozni…


  Miért Rigó

4 hozzászólás

  1. “ugyan nem-e véletlenül magyar mérnökök fejlesztették ki a csalóprogramot.”

    És a cikkíró “nem-e” véletlenül beszélni helyesen magyar?

  2. Nem kell mernoki diploma, hogy valaki vegig tudja gondolni, annak a programresznek ami a befecskendezot vezerli semmi koze ahhoz, ami megallapitja, hogy a kocsit merik-e fekpadon vagy orszaguton kozlekedik (forog-e mind a 4 kereke es le van-e csukva a motorhazteto).
    Aki keptelen ennek a minimalis logikai sornak a vegiggondolasara teljesen alkalmatlan a hetkoznapi eletre gyamsag ala kell helyezni, mert on es kozveszelyes, egyebkent az egesz szerkesztoseget minositi, hogy egyetlen ember nem hivta fel a figyelmet, vagy o a hulye vagy az “ugyfeleket” azaz az olvasot nezik annak, ebben az esetben semmivel nem jobbak mint a ceg akit fikazni ohajtanak.
    Egyebkent onmagaban az, hogy a befecskendezot ilyen tag hatarok kozott lehet parameterezni azt jelenti jol megcsinalt alkatresz.
    Egyebkent, meg soha nem tudtam agyilag felfogni mi a jo a ballib csocseleknek abban, ha Magyarorszagot lehuzzak, attol nekik is rossz lesz, ha ezt tenyleg nem ertik a dilihazban a helyuk, nem szerkesztosegekben.

  3. Ezek a ballibek sorozatos Magyarorszâg lehúzâsa,főleg a kormåny ellen irànyul.
    n
    Nem dråga nekik semmi,a haza sem,csak
    tigris módjâra têpjék,marcangoljâk a kormånyt.
    A hatalomésêgük hatârtalan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük