KariGeri meg a büntetőjog


KariGeri száját egy kikerült hanganyagban érdekes mondatok, kifejezések hagyták el. Olyanok, mint zsarolás, fenyegetés, börtön, szétlopni. Ez elég sok év, büntetőjogiasan számolva.

A Toronyház tudományos fokozatokkal és jogászi tapasztalatokkal gazdagon felszerelkezett szerkesztőbizottsága annak ment utána, hogy mit is jelent ez a jog nyelvén, mennyi év ez, tényállásszerűség esetén. Mert a pontos, hiteles, tényszerű tájékoztatás a függetlenpártatlan sajtóban még idáig (még) nem terjedt ki. 

De mi most segítünk nekik, mert a jó úttörő ott segít, ahol kell! 

Tehát, kezdenénk egy jó kis mondattal: „ … aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”  

KariGeri jelenleg hivatalos személy, őt a választók megbízták azzal, hogy polgármesterként képviselje Zuglót. Nos, a mondataiból az tűnik ki, hogy tud bizonyos lopásokról, korrupcióról.

Ezt a büntető törvénykönyv a következőképp mondja el nekünk:

  1. § * (1) Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést, vesztegetés elfogadását, hivatali vesztegetést, hivatali vesztegetés elfogadását, vesztegetést bírósági vagy hatósági eljárásban, vesztegetés elfogadását bírósági vagy hatósági eljárásban, befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A három évig terjedő szabadságvesztés tehát KariGeri számára kinézhet, ha barátunk nem tett feljelentést.

Bármennyire is erőltetjük a fejünket, s visszanézünk, nem tett ilyet. Ez azt jelenti, hogy KariGerit a magyar hatóságoknak, úgy tűnik, meg kéne kérdezzék, vajon mire is gondolt, ezekkel a lopásokkal kapcsolatban, amikről, nyilván – mert beszélt róla – tudomása van.

Na most mi is az a büntetőjogi tényállás, ami a KariGeri mögött álló lopkodó szocialistáknak járna?

Felel nekünk a Btk 290. szakasza: 

  1. § (1) Aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző személynek vagy rá tekintettel másnak azért ad vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el.

(3) A büntetés

  1. a) az (1) bekezdés esetében egy évtől öt évig,
  2. b) a (2) bekezdés esetében két évtől nyolc évig

terjedő szabadságvesztés, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

De ne legyünk igazságtalanok! KariGeri áldozat is! Hiszen arról beszél, hogy megfenyegették a családját.

KariGeri így fogalmaz:  

„- Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

– Ne viccelj. Többször.”

Nos, a fenyegetés áldozatait is védi a büntetőjog, az elkövetők pedig bizony komoly szankciókkal kell, hogy szembenézzenek! Hívjuk segítségül újfent a büntető törvénykönyvet, először csak abban az esetben, ha valaki nem hivatalos személy:

Kényszerítés

  1. §Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Komolyabb az ügy, ha KariGeri családját a szocik, mint KariGeri hivatalos személy ellenében fenyegették meg.

  1. § (1) Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt
  2. a) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz,
  3. b) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy
  4. c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz,

bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

KariGeri a saját zsarolási potenciáljáról is beszél a felvételen, így: „Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó akkor Gergő, akkor menj.” 

Segítsünk a hatóságoknak mit is szab ki a büntető törvénykönyv a zsarolásra!

Zsarolás

  1. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást

  1. a) bűnszövetségben,
  2. b) az élet vagy a testi épség elleni, illetve más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,
  3. c) hivatalos személyként e minőség felhasználásával,
  4. d) hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével

követik el.

Elmondjuk azért olvasóinknak, a büntető bíráskodás alapvető szabályait is.

A bíróságok általában törekednek a középmérték kiszabására. Tehát, ha a KariGeri által elmondottak igazak, és a bíróság által megállapítandó egyéb súlyosbító körülmények nincsenek, akkor KariGerinek és szövetségeseinek 16 év letöltendő hangzott itt el minimum. 

Ha vannak súlyosbítók, és attól tartunk, vannak, akkor a társaságnak összességében 27 év letöltendő hangzott el. 

Persze a magyar jogrend büntetésvégrehajtási szabályai sokszor megengedőek. Jó magaviselet esetén ez utóbbi esetben a büntetés egyharmadát nem is kell letölteni, tehát első esetben mindössze 11 év pár hónap, második esetben pedig alig 18 évet kell hűvösön tölteni, s a mentesítés bekövetkezte után máris újra jöhet a politikai karrier!


  Templomhegyi Nyerőkő

10 hozzászólás

  1. homoródkarácsonyfalváért

    Milyen kis kegyetlenek vagytok! Amikor mondta is, hogy nem úgy mondta, nem úgvolt!

    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  2. Szerintem ez annyira célzottan az MSZP-re irányul, és átlátszó színjáték, mint az őszödi rettenetes beszéd volt. Rájátszik, hogy lám, ő “becsületes”, mert ugyanazt mondja “magánemberként”, mint nyíltan, a kampányban.
    Egymás szájába adják a szót. Nem életszerű.
    Viszont ez valóban felér egy önfeljelentéssel, és ez a genderagyú kretén fel sem fogja.

  3. Ja!
    Egyúttal a Fidesz “titkosszolgálata lehallgatta”!
    Hát bssza meg, hogy még mindig azt hiszik, hogy van, aki megeszi a kását, amit ezek termelnek!
    ???

    • Mára meg már az is kiderült, hogy az inkriminált KariGeri-felvétel a képviselői irodaházban készült, a Párbeszéd nevű mikro-párt összes… helyiségeiben. Mi több, Szabó Tünde hangja is felismerhető, és a több helyen is – szinte végig! – egészen jól kivehető gyereksírás/gyerekhang nem mástól, mint az említett Sz.T. pár hónapos kisgyermekétől származik. Ez utóbbival viszont egészen szűk időszakra behatárolható a felvétel/ek készítésének időpontja is.
      Íme, a hazug főpolg-jelölt esete a hazugsággal, meg a sánta kutyával…

  4. Dr. Jogász

    Ez kimaradt srácok:

    “(1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt készít, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

    “(1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
    a) nagy nyilvánosság előtt, vagy
    b) jelentős érdeksérelmet okozva követik el.”

    Btk. 226/A-B. §

  5. Gratulálok! Profi válasz Karácsony “úr” elhangzott beszédére, illetve tartalmára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük