Húsvét és politika


Aki húsvétkor is politizál, azt törlöm! Hát mik vagyunk mi? Állatok? – ilyen, és hasonló posztokkal vannak tele a közösségi oldalak. S elsőre ez teljesen észszerűnek tűnik. Hiszen, ahogy a Szentírásban is áll, adjuk meg az Istennek, ami az Istené, és a császárnak, ami a császáré. Adódik a következtetés, hogy a szent három napban igazán leállhatnánk a kampánnyal. Ám, ha tovább gondoljuk, könnyen rájöhetünk, miért nincs ez így. Elég, ha csak tudatosítjuk magunkban a választás legfontosabb tétjét.  

Amíg pápánk migránsok lábait mossa, és a befogadás keresztényi erényéről beszél, addig a mekkai prédikátor idei szónoklatában halált és szenvedést kér a keresztényekre meg a zsidókra. Amíg mi, itt, a művelt, kulturált, igen nagymértékben szofisztikált Európában arról értekezünk, hogy a nyílt társadalom csak még több értéket ad hozzá meglévő kultúránkhoz, addig a muszlimok zárt, párhuzamos társadalmakat hoznak létre, ahol saját törvényt ülnek.

De nem kell ilyen messzire tekintenünk. Elég, ha csak a saját mikroközösségeink történéseit vizsgáljuk. Ma még (most még) „csak” annyi történik, hogy a közösségi oldalak törlik az oda nem illő tartalmakat. Tehát minden olyan bejegyzést, amely a migránsok honfoglaló tevékenysége ellen szól.

De mi lesz holnap? Mi lesz jövő húsvétkor, ha ezt most annyiban hagyjuk?

Tudjuk, mi lesz. Német, vagy skandináv minta szerint a törlés után még aznap becsönget a rendőrség azokhoz, akik a bejegyzéseket tették. Esetleg munkahelyükön is berendeli őket a HR-es, és örülhetnek, ha megússzák egy kis figyelmeztetéssel. Végső esetben rájuk sütik a rasszista, náci, vagy valamilyen –fób címkét, ami egy életre elkíséri őket.

Aztán két év múlva húsvétkor már más algoritmus mentén mennek majd a dolgok. Ki tudja, lehet, hogy akkor már nem lesz elég csupán annyi, hogy nem szidjuk a migránsokat.

Elképzelhető, hogy akkorra már az is gyanús és elítélendő lesz, aki nem dicséri őket.

Minden ember gyarló. És gyarlóságában szereti azt érezni, vagy azt éreztetni, hogy ő valamiben másabb – józanabb, erkölcsösebb – mint a többség. Például, hogy a legnagyobb keresztény ünnepen nem politizál. Persze ez tiszteletben tartandó, de mindenképpen szuverén hozzáállás. Ám az opportunizmusnak is vannak határai.

Ennek a választásnak több, nagyon pontosan körülhatárolható irányvonala van. S ezek közül a legmarkánsabb a migráció elkeni küzdelem. Mégpedig az ártatlanok védelmében. Mert ebben a történetben az ártatlanok bizony mi vagyunk. Mi, akik nem robbantunk, nem merénylünk a hit nevében, nem égetünk könyveket, nem semmisítünk meg többezer éves műtárgyakat, nem vegzálunk olyan járókelőket, akik máshogyan gondolkodnak a világ teremtőjéről, mint mi.

Muszáj volt ezeket leírni. Higgadtan, mértéktartóan, nem csomagolva a mondanivalót sem trágár humorba, sem klerikális szűklátókörűségbe. Hogy mindenki számára világos és egyértelmű legyen ennek a húsvétnak az üzenete.

Ez a választás nem a hit ellen szól. Hanem pontosan a hit védelmében. Akár még olyan értelemben is, hogy az élő hittel nem rendelkező, uram bocsá’ ateisták is megtalálják benne a maguk üzenetét. Ez az üzenet világos és egyértelmű: megmarad-e ezeréves kultúránk, vagy eltűnik az idők végtelenjében?


  Nahát

7 hozzászólás

  1. A muszlim-keresztény vallásháború gombnyomásra nem áll le.
    Főleg ateisták kedvéért nem fog szünetelni.
    Farizeus ballibek visonganak.

  2. Ez rövid, tömör és egyértelmű, nem kell a szószaporítás! Aki a valóságos világban él, az úgyis érti. Azoknak meg akik szerint ez nem probléma európában felesleges itt görcsölniük, mert bennünket úgysem győznek meg a kitalált világaik igazáról bármilyen izmusban is írták őket.

  3. dkMSZPKORRUPT

    FACEBOOK ellen eljárás indult mert több 10millió ember tudta és beleegyezése nélkül adta ki adataikat – érdeklődésük ,pártszínpátiájuk ,politikai véleményük és megjegyzéseiket – , egy Angliában működő cégen keresztül a Soros és milliárdos háttérhatalmai által pénzelt ,balliberális Clintonné elnökké megválasztásának érdekében. Nagyon érdemes az egyéb szolgáltatásait nem igénybe venni mint nem kattintani a FACEBOOK hirdetéseire ,ezzel csökkenthetők a bevételeik.

    • A Cambridge Analytica nem az Angliai Cambridge-ről kapta a nevét és amerikai cég. Cambridge (Massachusetts állam) gyakorlatilag Boston egy külvárosa )formálisan ugyan nem, de csak néhány híd választja el őket és ott van a Harvard, meg az MIT meg még néhány nagy és híres egyetem, ahol persze vannak társadalom-tudós gender idióták is, de több tíz Nobel díjas is.

      • A Cambridge Analytica még véletlenül sem amerikai, hanem egy _brit_ cég aminek a központja (HQ) Londonban van a _nagy-britanniai_ Londonban. amerikai irodái pedig Washnigton DCben és New Yorkban.

        Minden tisztelettel, de amikor te leírsz ilyeneket fel sem merül benned legalább a egy keresés szintjén meggyőződj a tényekről (megjegyzem hetek óta folynak ezek az angolszász médiában). A cégnek csak egy részét birtokolja egy amerikai befektető.

        Cambridge Analytica (CA) is a British(!!!!) political consulting firm which combines data mining, data brokerage, and data analysis with strategic communication for the electoral process. It was started in 2013 as an offshoot of the SCL Group. The company is partly owned by the family of Robert Mercer, an American hedge-fund manager who supports many politically conservative causes. The firm maintains offices in London, New York City, and Washington, D.C.

        Jelzem az SCL csoport is brit…

  4. A Húsvét a Megváltóról emlékezik!
    Itt az ideje, hogy ez napjainkban is beteljesűlést nyerjen.
    VÁLTSUK meg magunkat ettől a néprontó, ostoba, hazug, arrogáns, élősködő, magyar gyűlölő ELLENZÉKTŐL!

  5. Ha 1300 menekült érdemi befolyást tud gyakorolni a magyar kultúrára, akkor az annyit is ér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük