A Tíz kicsi néger visszatér


A Netflixnek hála, megtekinthettem az amerikai píszi-univerzum legújabb darabját.  A film címe: Bird Box, magyarul Madarak a dobozban címen fut.

Vigyázat! Az alábbi szöveg CSAK SPOILERT TARTALMAZ!

Az alaphelyzet

Rusnya kórság üti fel a fejét először Romániában(!), majd Oroszországban(!): a látó embereket megdelejezi a Gonosz (tán Putyin?), akire ránéz, azt elragadják a szuicid hajlamok, és erőszakkal véget vet az életének. Az USÁ-t is eléri a jelenség, amikor megismerjük a mi 10 kicsi négerünket, akik egy lefüggönyözött házba menekülnek. Egyedül a szem bekötése vagy a ház ablakainak elsötétítése védheti meg őket…

A szereplők

  1. a buzi ázsiai, akinek „férje” van, bár ő nem kerül elő a film során
  2. a pufi afro-amerikáner, aki bolti eladó a közeli szupermarketben, és mellesleg az eszkatológia autodidakta szakértője
  3. a fiatal latino rendőrnő (vagy csak annak vallja magát, hogy beengedjék a házba)
  4. a tökéig kivarrt testű, fiatal, de mindig fickós fehér punk
  5. az ellenszenves, bár fiatal, de kinézetre előnytelen külsejű, kövér nő, aki babát vár, és a férje állítólag vadászrepülő
  6. egy nyugger nyanyus, aki katasztrófahelyzetben bármikor levezet szimultán két szülést
  7. a nagypofájú, fehér, heteró, cisznemű nyugdíjas férfi, aki a film első 10 percében elveszíti imádott feleségét, de – tegyük hozzá, teljesen életszerűen -, a 12. percben már napirendre is tér felette
  8. a diliházi fehér őrült férfi
  9. a (beton)kockahasú útépítő fekete, aki mellesleg a teljesen igazságos iraki háború veteránja
  10. az állapotos, de a megtermékenyítő apa által elhagyott szingli, aki avantgárd festőnő; ő az első 10 percben a nővérét veszíti el, de mentális regenerálódása hasonló gyorsasággal megy végbe, mint a Nagypofájúnál

Ez bizony Agatha Christie 10 kicsi négerének alaphelyzete: tízen egy kecóban, akik kisvártatva elkezdenek hullani, mint a legyek.

1. A vágottszemű buzeráns kitöri a nyakát

Az ázsiai csávó bevállalja, hogy lekötözve, a térfigyelő kamerán keresztül szembenéz a Gonosszal. Reméli, hogy úgy nem árt meg neki. Téved. Viszont ezzel áldozatot hoz a többiekért.

2. A pufi afro-amerikáner eladó feldobja a bakancsot

Egy lefestett ablakú Cherokee-val és az autós navigáció segítségével páran a házból elvergődnek a következő szupermarketig, hogy feltankoljanak kajából, piából. Ámde előkerül egy őrült óriás, aki ki akar törni a fagyasztóhelyiségből, ám a pufi eladó visszalöki, és magával együtt bezárja a tagot a frizsiderbe. Most egy fekete dobta oda az életét a közért…

3.-4. A fiatal nő és a punk eltűnik

Ugyan rés a politikai korrektség falán az egy darab latino nő, mivel egymagában nem reprezentálja az USA rasszok szerinti valós megoszlását, ám a karakter arra jó, hogy összeszűrje a levet a semmirekellő, hereverő fehér punkkal, és együtt lepattanjanak az egyetlen használható járgánnyal. Többé nem hallunk róluk, de mérget vehetünk rá, hogy nem jutnak messzire, és nem ágyban, párnák közt végzik.

5.-7. Az ellenszenves dagadék saját, valamint a Nagypofájú Fehér és a nyanyus fejére hozza a bajt

A Nagypofájú Fehér ugyan felhívja a figyelmet, hogy eddig bárkivel kívülről kapcsolatba kerültek, arra csúnyán ráfaragtak, a dagadt nő mégis beenged egy rimánkodó őrültet. Neki köszönhető az újabb három hulla: a dagadt 5 perccel kisbabája megszületését követően kiugrik az ablakon, a nyanyus saját magát szurkálja nyakon ollóval, míg a legtökösebb fehér szereplőt, a Nagypofájút, az őrült döfi mellbe.

8. A diliházból szabadult felszabadító

Mint kiderül, az őrültek immúnisak a kórra. Viszont a közeli elmegyógyintézetből szabadult, és a társaságba beférkőző tag mindenkit szeretne összehozni a Gonosszal. Jó szándékú igyekezetének végül a kockahasú iraki veterán és shotgunja vet véget.

9. Aki túlélte az iraki őrületet, de az őrültekkel nem bír

Öt évvel később a házba, ahol a festőnő kockahasú kedvesével, és a két 5 éves gyermekkel (egy saját, egy a dagadté) éli a patchwork családok semmihez sem hasonlítható életét, újabb őrültek érkeznek gépkocsikon. A feka feltartja a genyókat, amíg a nő meglép a két gyerekkel. A veterán bekötött szemmel is lepuffant öt rohadékot, mielőtt maga is megőrülve a fejéhez emeli a fegyvert…

  10. A festőnő, a bekötött szemű vadvízi evezés világbajnoka

A két gyermekkel, de ismét szingliként, csónakkal, bekötött szemmel két nap alatt leúsztatnak egy vad folyón, míg elérik az walkie-talkie-ból szerzett információk alapján a Safe Place-t.

Összegezzük az eddigieket:

szereplő

nem

rassz

szexuális orientáció

jellem

fő tulajdonság

Meleg ázsiai

férfi

ázsiai

buzi

pozitív

önfeláldozó

Afro-amerikáner eladó

férfi

afro-amerikai

ismeretlen

pozitív

önfeláldozó

Fiatal csaj

latino

heteró

negatív

önző

Kivarrt punk

férfi

fehér

heteró

negatív

önző, here

A Dagadt

fehér

heteró

pozitív

naiv, jóságos

Öreg nyanyus

fehér

ismeretlen

pozitív

jóságos

Nagypofájú

férfi

fehér

heteró

negatív

nagyon önző

nagyon kirekesztő

nagyon hímsoviniszta

nagyon piás

Őrült

férfi

fehér

ismeretlen

negatív

nem normális

Szingli festőnő

fehér

heteró

pozitív

okos

jó anya és szerető

jó festő

vakon is jól evez

Iraki veterán útépítő

férfi

afro-amerikai

heteró

pozitív

önfeláldozó

erős

jó apa és szerető

ügyes melegburkoló

 

A Safe Place

Mi más lenne a biztonságos végcél, ahová maradék hőseink megérkeznek, mint egy vakok intézete? Tök logikus, hiszen ők nem tudnak szembenézni a látás útján ártó Gonosszal. A hely olyan, mint a jehovák Őrtorony c. kiadványában a Paradicsomot ábrázoló, rajzos giccsparádé: kimeríthetetlen élelmiszerkészletek, mindenki, látók és nem látók, folyamatosan mosolyognak, boldog gyermekek szaladgálnak föl s alá, madarak csivitelnek a futónövényekkel leárnyékolt lugasban. És tán még a párduc is együtt tanyázik a gödölyével, és az oroszlán szalmát eszik egy csöndes sarokban, de ezt már nem tudjuk meg, mert közben véget ér a film.

Mi pedig felsóhajtunk, és elraktározzuk a tanulságot: a fogyatékkal élők és az elnyomott kisebbségek a föld sója, ők az emberiség megmentői.

A fehér heteró férfiak pedig csak élősködnek, elnyomnak vagy totál őrültek, tehát régen megérettek a pusztulásra. Mégis ott a halvány reménysugár: ha az nehézsorsú fehér nők nem pofáznak sokat, de húzzák az evezőket, kaphatnak még egy esélyt.


  Nahát

2 hozzászólás

  1. Igaza van a szerzőnek. Ott ahol ő él – Bivalybasznád és Hegyhátganaj közt félúton – a fenti karakterek egyikével sem lehet találkozni. Felháborító, hogy összetettnek és drámainak meri bemutatni egy film a világot!

  2. Hollywood társadalmi jövőképre és egyes “érzékenyebb idegrendszerű” személyek jelenlére, gyakorolt hatása nem elhanyagolható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük