Ki a döntő?


Szép hazánkban 2017. május 31-én játszották a magyar labdarúgó kupa döntőjét. A Ferencváros egy kissé kínosnak számító szezon után, – ahol a negyedik helyet sikerült elcsípnie a mindenkinél jobb feltételekkel és költségvetéssel rendelkező csapatnak- csapott össze a Vasas gárdájával, akik több mint harmincévnyi sikertelenséget szeretek volna megtörni május eme utolsó napján. Ez a poszt azonban nem a pályán történt izgalmakról hivatott beszámolni. Az írás célja inkább csak megmutatni, hova vezet az emberi kicsinyesség, a hozzánemértést és szakmaiságot, túltolt bürokráciával palástoló oktondiság.

Történt ugyanis, hogy a rendező Magyar Labdarúgó Szövetség, amolyan félhivatalos úton a rendőrségen keresztül közölte a Vasas szurkolóival (és gyanítjuk a Ferencváros szimpatizánsaival is), hogy drapériákat, zászlókat stb. 2 méter felett engedélyeztetni kell, azaz előzetesen el kell küldeni egy általuk megadott e-mail címre, mindezt nagyvonalúan a hétfői nap tették meg. Mint kiderült ez még igen szerencsés, időben történő tájékoztatás volt.

A Vasas szurkolói ekkor már réges-rég a kupadöntő lázában égtek, és napok óta terveztek, varrtak, festettek egy a szektorban jól mutató nagyméretű zászlót. Csak úgy, mint bármely más Európai országban nálunk is van hagyománya a mérkőzés közben bemutatott koreográfiáknak. Bár más európai országokkal szemben, kis hazánkban van esélye az esemény meggátolásának esetlegesen utólagos szankcionálásának, hiszen nem úgy van az, hogy csak kiírogatnak emberek dolgokat, meg mindenféle színeket lengetnek áááácsi.

Szóval miközben gyanútlan szurkolók tucatja dolgozott, pénzt kalapozott, szervezett már hetek óta, hogy a döntő napjára minden elkészüljön, valahol egy irodában valaki úgy gondolta, hogy héééló(ta) azért nem úgy van az. Hogy nyomatékot is szerezzen véleményének a mérkőzés délelőttjén! tájékoztatta róla a tisztelt publikumot, hogy amennyiben a stadionba kívánják bemutatni látványelemüket, úgy mutassanak róla egy igazolást, miszerint az lángmentesített anyagból készült.

Egészen pontosan így fogalmaznak:

Kérjük, hogy a katasztrófavédelmi/pirotechnikai vállalkozás által kiállított igazolást előzetesen szíveskedjen megküldeni a részünkre. Azt előzetesen szeretnénk látni és ellenőrizni.”

A helyzet az, hogy rengeteg telefonálgatás, tűzoltók, tűzoltóságok, katasztrófavédelmisek, és több pirotechnikus /pirotechnikai vállalkozás egybehangzó véleménye szerint, ilyen igazolás nem létezik, a pirotechnikus konkrétan hahotázni kezdett, hogy mi köze lehetne neki ahhoz, hogy milyen anyagra van festve egy koreográfia. Ezek után azért mégiscsak szállítottak egy papírt, mégpedig a cégtől, akiktől az anyagot kapták, hogy pontosan milyen anyag, mekkora méretű, milyen súlyú, mekkora a lobbanás pontja és, hogy ez bizony csak szándékos gyújtogatás esetén lobban lángra. Ezt az igazolást valaki a stadionban (aki nem szeretett volna személyesen lejönni az irodájából, hanem felvitték neki) megnézte majd azt üzente ennek a cégnek nincs joga ilyen igazolást kiadni, ezzel a kommunikációt az ő oldaláról lezárva többet nem volt hajlandó szóba állni senkivel.

Nos, a helyzet az, ha az ingemet/pólómat gyújtom meg szándékosan bizony az is meg fog gyulladni, mégsem kell meztelenre vetkőznöm a kapuban (legalábbis az esetek többségében). A dolog pikantériája, hogy az ugyanabból az anyagból készült kiírást viszont beengedték, úgy tűnik az nem volt éghető.

De egészen konkrétan ki és miről is tájékoztatta a Vasas Szurkolók Szövetségének elnökségi tagját? Ez bizony érdekes kérdés, hiszen az aláírásban egyszer sem mutatkozott be senki sem, először, mint Biztonsági Iroda(mellesleg a szövetség honlapján bizottság szerepel), később pedig nemes egyszerűséggel csak MLSZ-ként hivatkozott magára levelező partnerük. Hivatkozás szabályzatra, előírásra, törvényre, bárminek a bármilyen paragrafusára nem történt. Na de hogyan is történhetett volna? Hiszen az MLSZ honlapján semmiféle szabályzat nem tölthető le, nem érhető el, ami ez irányba adna útmutatást, hogy ugyan már paraszt, ha fel szeretnéd dobni a hangulatot, vagy örömet szeretnél okozni a csapatodnak, akkor erre meg erre figyeljél oda, mert amúgy csak vasbetonra festheted a csapat címerét, ami közismerten nem éghető.

Így csak marad a keserűség, mintegy fél millió forintnyi ablakon kidobott pénz, maró festék íz a szájban a hajnal 4-5-ig tartó munka után, és az értetlenség.

Kinek és miért jó ez? Ki és miért érzi úgy, hogy mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elrontsa mások ünnepét.


  Nahát

2 hozzászólás

  1. Siva táncol

    Ez az embernek látszó alfaj mindig is tenyészett Magyarországon. Előfordulási helye a bürokrácia dúsan tenyésző mocsarában az alsóbb régiók, örökös helyettesei náluk sokkal különb embereknek. Gyáva és alattomos, boldog ha más örömébe belepiszkíthat…Igazi hatalma nincsen, de ő így is boldog. Kiirtása javallott…

  2. Az csúcs. Ezt nem engedik be, de petárdák, fáklyák miatt félbeszakadhat egy meccs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük