Jávorék ültek fel a süllyedő hajóra


Elmentek azok, akik máshonnét jöttek és máshova tartanak – így összegezhető a baloldali minipárt, az LMP hétvégi szétesése.
Jávor, Karácsony és Szabó úgy tűnik, véglegesen belehergelte magát a Bajnai-kultuszba: megérkezett a megváltó, vagy ővele, vagy senkivel sem. Röpköd a kétharmadról szóló duma, ki tudja, hol áll meg, helyre kell állítani az alkotmányos jogállamot, és szövetkezni kell együtt, közösen, mert csak az összefogás ébresztheti fel az országot a rémálomból, sorolják az érveket, de ez az érv könnyen megbukik.
Ez a társaság a számokat állítólag nagyra becsüli, hát lássuk a számokat! A legfrissebb medián-felmérés szerint, a Bajnai megjelenésével hirtelen fölbukkanó remény-faktor összeomlott: a novemberi 12-14 százalékról két hónap alatt leküzdötték magukat a parlamenti küszöbre.
Szegény Schiffer András jávorszarvas-bakot lőtt. Ez majdnem olyan, mint amikor szegény Szabó Rozáliát teljesen agyonbaszta a villám…
Mivel színre lépésekor senkit sem tudott a Bajnai-társaság a kebelére ölelni, és az indulásakor is heterogén baloldali tömörülés többször is kínos össze-vissza beszédbe keveredett, a remélt csoda elmaradt. Bajnai nem volt képes tömegeket megszólítani, inkább csak az elárvult SZDSZ liberálisai találtak utat hozzá. Az LMP novemberben már kikosarazta a nagy technokrata csapatot, így egyre inkább igazzá vált a jobbról jövő, ironikus megjegyzés: Egyedül 2014.
Az akkori stratégiákból is jól látszott, Bajnai Gordonnal való közösködésre nem sokan vevők még a baloldalon sem. Az MSZP jelenlegi vezetése arcát adta a kétharmad elleni politikai harchoz, de nem csupán 2012 végétől, hanem akkortól, amikor Orbán a földbe döngölte a posztkommunista baloldalt. Ezek az arcok joggal mondogathatták egymás között: rendben van Gordon, hogy most megjött a harci kedved, de hol voltál a 2010-es bukta után? Miért nem álltál velünk a lövészárokban?
Szóval visszatérve a számokra, a jobboldali kétharmadot eltörölni kívánó ballib újrakezdés kifulladt. Még a  Medián (hö-hö) pártatlan felmérése szerint is hónapról-hónapra egyre kevesebben támogatják az Együtt2014-et.
A dolog érdekessége, hogy a számmisztikában jártas, Karácsony és Jávor jellemezte ifi-technokrata csapatnak ez nem számít: annyira belelovalták magukat az Orbán-pszichózisba, hogy most hétvégén jegyet váltottak a süllyedő hajóra. Ez a hajó azonban nem csupán süllyed, politikai értelemben nincs is semmije: Bajnainak van egy alapítványa, egy szakértő networkje, a Millának van százezer követője a Facebookon, a Szolidaritásnak pedig a legtöbb településen van 3 ex-, vagy egészen alkoholista korai nyugdíjas rendőre, akik semmiféle vonzerő kifejtésére nem képesek az átlagválasztó felé. Tömegek azért nem fognak kormányváltást és kétharmadot követelni, hogy adjuk vissza a nyugdíját azoknak, akik éveken keresztül szétbírságoltak bennünket, majd a nagy szolgálat leteltével csak bebaszva láttuk őket a faluban.
Lehet, hogy Bajnaiéknak nem is az LMP, vagy Karácsonyék kellettek, hanem az LMP-hálózat egy része, a maga pártszervezeteivel – a hétvégi események ismeretében csak újra egybeforr, ami egyébként is összetartozott.

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük