És ezt így most hogy? – HaHaHa IMF!



A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint túl sokat költ a kormány oktatásra, ezért fog elszaladni a 2013-as hiány. Egészen a legutóbbi napokig viszont mást sem lehetett hallani a független és befolyásmentes hallgatói-oktatói-hálózati szervezetektől, hogy több pénzt az embereknek, több pénzt az oktatásnak. „És ezt így hogy?” – kérdezhetnénk tornóczkyanitásan

Azt írja legfrissebb jelentésében az IMF, hogy „a hiány 2013-ban várhatóan eléri a GDP 3,25 százalékát. A magasabb hiányt (részben) az oktatási kiadások magasabb mértéke okozza”. Elkezdek gondolkodni. Eszembe jutnak a tavaly decemberi sorozatos diáktüntetések, a hirtelen gombamód a földből kinövő, a hallgatókat önjelölt módon képviselni akaró hálózatok. A Humán Platform, a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Szülői Hálózat, a Diáklázadás a Nemtoménmiért – ennyi hálózat az összes le Carrékémregényben nincs, nem hogy egy közepes méretű európai országban.
És a végén mindenki összeáll majd egy péppé…
És a követeléseik, hát persze! Azok is eszembe jutnak! Hiszen a vélemények nyílt és kontrollált elnyomására építő orbáni rezsim „lakájmédiája” beolvasta őket élő, egyenes adásban. Azokat a tüntetők elmondhatták a Fővám tértől kezdve az Astorián át a Kossuth térig – hiszen a szabadságjogokat lábbal tipró narancsuralmi diktatúra biztosította a gyülekezéshez és vélemény-nyilvánításhoz való szabad jogot. „Harmadszor: állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!” – szólt a dörgedelmes követelési lista egyik hangsúlyos pontja, melyek mellett olyan, előbbihez hasonlatos „konkrét, jól megfogható” követelések is szerepeltek, mint pl.: „követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!” Az volt a baj – persze azon kívül, hogy egyáltalán jobboldali kormány van hatalmon –, hogy túl kevés pénz jut köz- és felsőoktatásra. Hogy az állam csak elvon és forrást kivon. Az persze nem számított, hogy a kormány megkezdte az oktatási intézmények adósságrendezését, a különböző kapcsolódó pályázatoknál az uniós önrész átvállalását, a számos egyetem által korábban teljesen ráfizetésesen megindított PPP-konstrukciók felülvizsgálatát. Nem számított az sem, hogy a 2012. évihez képest 24 milliárd forinttal több  fog jutni felsőoktatási 2013-ban. Az sem, hogy végül csak sikerült (rész)megállapodni a hallgatók legitim érdekképviseletével, a HÖOK-kal és lesz mindenhol államilag finanszírozott férőhely – összesen legalább annyi, mint 2011-ben, azaz minimum 55 ezer. Nem. Csak az volt a fontos, hogy alteros-’68-as, lázadós pozícióból basztassuk a kormányt. Ha ehhez még rendelkezésre állnak Soros Györgyhaverjainak  kommunikációs tanácsai – annál jobb.
Erre jön az IMF és azt mondja, hogy túl sokat költünk oktatásra, ejnye. Nyessünk meg, csökkentsünk, mert ez így túl sok! Kezdem úgy érezni, hogy jelen esetben a kormány a viccbeli nyuszika, mert ha van rajta sapka, ha nincs… Ugye ismerős? 

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük