A Hálózat – The new generation



Mintha újraíródna a történelem. A Hallgatói Hálózat (HaHa), a Klubrádió kérdésére elismerte, hogy bizony Amerikából tolják a szekerétHa valaki még nem ismerné a HaHa fantázianevű szervezetet, annak emlékeztetőül: a tavalyi diáktüntetések legradikálisabb, szervezetlen csoportjáról van szó. Ők azok, akik a legális érdekképviselettel megbízott, egyébiránt baloldali tagokból álló HÖOK-kal (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával) szemben, egyáltalán nem akarnak senkivel sem megállapodni. Még akkor sem, ha minden követelésüket teljesítené a kormány. A szálak ráadásul a Magyar Nemzet szerint Soros György pénztárcájáigvezetnek. Liberális Deja vu!

Kóbor Andrea, a HaHa egyik aktivistája, a Klubrádiónak azt mondta, „egy civil mozgalom adott a hétvégén tanácsot nekik, amiről a Magyar Nemzet is beszámolt, miután megszerezte a fiatalok belső levelezését. A kormányközeli lapban leírtakkal ellentétben azonban szó nincs politikai elfogultságról, mert elismert oktatókról van szó.” Á, dehogy! Politikáról szó sem esett…
Az amerikai „oktatók”, a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében, szombaton, egy négyórás tréninget tartottak a HaHa aktivistáinak. A résztvevő magyar diákok olyan gerilla módszereket sajátíthattak el, amelyekkel a kormányellenes tüntetéseket hatékonyabbá tudják majd tenni. De persze „politikai elfogultságról” szó sem lehet. A HaHa nyilvánosságra került belső levelezése szerint február 11-én újra utcára fognak vonulni. Függetlenül attól, hogy a HÖOK addig megállapodik -e a kormánnyal.
A HaHa tagjai, HA jártak történelem órára, HA valóban tanultak az iskolapadban, akkor emlékezhetnek az utolsó érettségi tételre, a rendszerváltozásra. Pontosabban annak egy részére. Miszerint a liberális, „ellenzéki” értelmiségiek, 1988. május 1-jén megalakították a Szabad Kezdeményezések Hálózatát (röviden: Hálózat), melynek alapító okiratát kb. kétszázan írták alá. Novemberben már Szabad Demokraták Szövetsége néven jelentkeztek a Jurta Színházban, majd a következő évtől az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásokon. Soros György alapítványának pénzügyi segítségével, illetve az akkori amerikai nagykövet (Mark Palmer) politikai támogatásával.
Most egy második HÁLÓZAT indult útjára. Ellenzéki, vállaltan liberális ideológiájú, kozmopolita és egyelőre hasonlóan szervezetlen módon működő, mint egykori névrokona. Nagy testvére. Mögötte is ott állnak az amerikai demokrata párt érdekképviselői, illetve a világ egyik leggazdagabb embere: Soros György. 

Nomen est omen. A név intő jel…

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük