Játszani. Szavakkal.

 •  
 •  
 •  
 •   

Mikor először olvastam a Balavány György írását a HVG-n, és még mielőtt egyre jobban elborított volna az indulat, arra gondoltam, pár idézetet kiszemlézve közzé tehetnénk Kommentár Nélkül címmel, hogy íme a libnyaf dekadencia magasiskolája. A CEU-n az ilyesmi tananyag lehetne, vagy egy egész szakirány. El is kezdtem kigyűjtögetni a magvasabb Balaványi gondolatokat, amelyekkel hamarosan akár pontos idézet formájában is találkozhatunk valamely kormányváltó tüntetésen, még a fesztiválszezon előtt, estefelé, ha már lehűlt az idő.

Olyanokat ír a Balavány az “És akkor mi van, ha fogy a magyar” című cikkében, hogy „adakozó kedvre derült a kormány”, mert fogy a magyar, holott ez a fogyás szinte állandó, fogytunk a török korban, sőt már a népvándorlás idején is, aztán fogytunk a tizenkilencedik, meg a huszadik században, mert mi „ilyen fogyós népség vagyunk”. „Ki az a magyar, hogy pont ő ne fogyhatna” – teszi fel a kérdést a Balavány, majd hozzáteszi, hogy „miből vagyunk mi véreim, gyémántból, vagy színaranyból, hogy ne fogyhatnánk?”. A Balavány szerint ugyanis, a világ népessége lassan eléri a 7, 5 milliárdot, „szóval van ember elég”. Aztán jön az egyik kulcsmondat, hogy

Ja, hogy kevés közte a magyar? Annyi baj legyen. Drága keresztény testvéreim, a Biblia nem a magyarságnak mondja ám, hogy „szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet” (1Mózes 1,28), hanem Ádámon és Éván keresztül az egész emberiségnek.

Aztán még azt is írja a Balavány, hogyha a munkabíró emberek miatt aggódunk, az is hülyeség, mert csak le kell bontani azt a „szörnyű és szégyenletes kerítést”, majd okosan és módszeresen integrálni azokat, „akik elég bolondok, hogy megálljanak nálunk”. Hát a többit olvassa el mindenki, akinek gusztusa maradt hozzá. Na jó, még azt is ideidézem, hogy a Balavány szerint a kormány most kioszt „az elharácsolt százmilliárdokból valamennyit a fehér bőrű középosztálybeli lakosságnak, amiből tán jut valamennyi a nem fehér bőrűeknek is”, mert ez a rész legalább vicces.

Ahogy az ember ennek a Balaványnak újra és újra elolvassa a sorait, egyre több gondolat fogalmazódik meg a fejében. Például, hogy azért nem baj, hogy fogy a magyar, mert kurvasok a kínai, meg az indiai? Meg hogy alapvetően nem is kell szembenézni az elöregedő, és elfogyó nemzet jövőbeni szociális problémájával? Meg, hogy ha nem baj, hogy fogy a magyar, akkor az azt is jelenti, hogy nem baj, hogy nem születik (elég) gyerek? Meghogy a néggyerekes, büszkeapa Balavány, a NER haszonélvezője tulajdonképpen milyen jó helyzetben is van, a kitűnő balaványi gének elváráson felül öröklődtek tovább, a fogyó magyar (nem baj!) adófizetők meg még neki fizethetnek adókedvezményt, ha éppen olyankorú gyermeke van még.

Egyszóval nem baj, ha fogy a magyar, mert Balaványból már van elég?

Aztán az is megfordult a fejemben, hogy amit olyan laza csuklómozdulattal odarittyent a papírra a Balavány, az mennyire jellemzően libnyaf. Ilyen írások alá rendszeresen odakommentelik a radikálisabb lelkületű olvasók, hogy bezzeg, ha a magyar szót mondjuk a zsidóval helyettesítenék, abból milyen ribillió lenne. És elgondokodtam, hogy a korábbi buzis posztunk mintájára egyszer az életben átírom a balaványi fogalmazást, magyar helyett zsidósra. Hogy fájjon. Akkor az lenne a címe, hogy Miért baj, hogy fogy a zsidó? Ez így már kapásból elég erős felütés. Aztán meg olyanokat írnék, hogy nincsenek a zsidók gyémántból, hogy pont ők ne fogyhatnának. Meg hogy Ádámon és Éván keresztül nemcsak nekik mondta ezt a sokasodjatok dolgot a jóisten (1Mózes 1,28), hanem az egész világnak. Meg, hogy miért nem bontják le a kerítést Izraelben, és integrálják az arabokat, akik sokan vannak és majd dolgoznak. Tragikomikus.

Aztán, ahogy ezeket végiggondoltam, némileg elpárolgott belőlem a düh, és rájöttem, hogy a Balaványtól rámtestált zsigeri gyűlöletet én nem is akarom igazán másra zúdítani, ráadásul érdemtelenül. Nem akarom továbbadni, mert inspeciel nem akarok senkit megsérteni, pláne pusztán azért, mert engem megsértettek. Ez méltatlan. És pláne miért pont a zsidókat pécézném ki, hiszen tulajdonképpen őket is csak arra használnám fel, hogy oly módon bántsam vissza a Balaványt meg az elvtársait, hogy az nekik is fájjon.

Aztán még arra is rájöttem, hogy egy ilyen szerencsétlen parafrázis megszerkesztése esetén bizony hosszan elnézést kellene kérnem a lelkiismeretem megnyugtatása végett, hogy ez csak egy rissz-rossz parafrázis, és amúgy semmiképpen sem értek a tartalmával egyet, ez csak amolyan fricska, a bénábbik fajtából. De mi a tökért írnék le még csak fricskából is olyat, amivel nem értek egyet? Pusztán, hogy leírva lássam? Meg hogy fájjon a HVG-nél az akárkiknek? Ugyan már! A Balavánnyal ellentétben ugyanis én felmérem a felelősségét az általam leírottaknak, még akkor is, ha Magyarországon szólásszabadság van.

Akármi trágyát, amit az agyam kiszart magából, nem írok le.

Éppen ezért még azért is elnézést kérek az esetlegesen érintett olvasóktól, amennyit eddig parafraizáltam.

Persze így utólag be kell vallanom, eltöltött némi derűvel, mikor tovább játszottam a szavakkal. Miért baj, hogy fogy a román? Vagy a szlovák? De aztán elhessegettem ezeket a gondolatokat, a Balavány nélkül ugyanis sosem jutott volna eszembe ilyen szinten játszogatni szavakkal. Nemzetekkel. Emberekkel. És hogy a balaványi kérdésre ezúton érdemben megadjam a választ: csak.

Facebook hozzászólások

 •  
 •  
 •  
 •   

  Miért Rigó

Miért Rigó

17 hozzászólás

 1. Avatar

  Balavány = Bal Bálvány.

 2. Avatar

  Nem lett volna nagy gond, ha balaványék annak-idején elfogytak volna.

  • Avatar

   De a kiválasztott népnek mondotta vala az ő Istenük,hogy szaporodjanak,és töltsék be a Földet.
   És lám a balavány szült 4 utódot.
   Ami azért a liburnyákoknál.alighanem az agresszió jele.

 3. Avatar

  Sajnos olvastam.
  Mindkinek szabad választása hülyének lenni.

 4. Avatar

  Miért baj, hogy fogy a liberális?

 5. Avatar
  Siva táncol

  Balavány, még egy magyar gyalázó, dögunalom…Már ők is unják, de hiába vesznek észre néha az úrnak is tetsző magyart, nem lehet, nem szabad dicsérni…A kis balaványok jövője a tét..

 6. Avatar
  Gáspár Anett

  Ugyan már!
  Kár az energiáért.
  Az anno a Magyar Nemzettól kiszÓrt VALAGÁNY (és Dévényi) szóra sem érdemes szellemi hulladékok.

 7. Avatar

  Egy iras szinvonalara befolyasololag hat ha egy eleve szar irast elemez. Remelem hogy nem lesz tendencia a tuti n hogy minden szarhazi bofogesere valaszol egy cikkel a bloggazda. Maradtam tisztelettel olvasojuk.

 8. Avatar

  Ezt nem az eszelős munkásőröknek ÁVÓsoknak pufajkásoknak sorozatgyilkosoknak irom hanem embereknek magyaroknak.
  Hatvan éve tehát 1959ben a kubai forradalom vagy hatalomváltás után Kubáról irtam egy középiskolai dogozatot. Csak azért mert semmit nem tudtam Kubáról és meg akartam tanulni. Egy tényre határozottan emlékszem hogy akkor Kuba lakossága 6 millió volt. Ma 12 millió. Azonban van olyan két három millió kubai Floridában.
  Magyarország lakossága akkor már 9 millió volt aztán nagyon lassan felment 1Ore.
  Tehát amig Kuba hatról megduplázódott Magyarországé megrekedt.
  Ez még semmi. Vagy Kenya vagy Tanganyika meg akkor tiz millió volt. Máma Kenya
  lakossága ötven millió. tehát ötszöröse mint volt fél évszázada.

  Kanada négyszáz éve francia volt. Volt pár indián is de azt nem számolták.
  Az alap québecki hatvanezer négyszáz év alatt meg százszorozódott hat millióra.
  Két női paciensem volt akiknek mindegyiknek i6 értsd tizenhat gyereke volt.
  A mostaniak gyermekáldása nulla. A franciák majd fele majd negyede majd ötöde lassan egy hatoda lesznek az egész kanadai lakosságnak.
  Mindez azért mert a voyageuröknek katonáknak tengerészeknek XIV Lajos lányokat küldött les filles du roi a király lányai és akkor kaptak földet telepet házat pénzt ha gyermeket vállaltak sokat nagyon sokat tizenhatot is. Akkor mind nagyon vallásos katolikus volt manapság mind ateista kommunista szocialista vagy mint mondják hedonista. Az eredmény nulla szaporulat. A kisebb családoknak csak nyolc gyermekük volt.
  Ha valakit ez megnyugtat a franciák hamarabb fognak kihalni mint a magyarok legalább is északmerikában.
  Aztán jövünk mi a Kárpátmedencében. Egyke egyse alászolgája.
  Tehát az egésznek a biológiához semmi köze.
  Emlékszünk még Jókay elbeszélésére Melyiket a kilenc közül? Mert a szegény embernek kilenc gyereke volt a gazdagnak aki örökbe akarta fogadni az egyiket egyse.
  Ez még előfordult két évszázada.

  Azt is megtanulhattuk ebből hogy nem faji a dolog de azt is hogy a napkirálynak okos tanácsadói voltak akik értettek a demográfiához.

  Sapienti sat.

 9. Avatar

  Nagyon jó írás, kitűnően rávilágít a libsibolsi mentalitásra.

 10. Avatar

  A népességfogyás közvetlenül kihat a gazdaságra is. A csökkenő népesség csökkenő piac, és csökkenő munkaerő. Ami a gazdaság visszaesését hozza el, mert senki nem akar befektetni egy kiürülő területre. Most is folyamatosan zsugorodik a gazdaságunk (az a pár százalékos növekedés ne tévesszen meg senkit, az nem a mi pénzünk, hanem a multiké) a kisvállalkozások folyamatosan szűnnek meg, morzsolódnak le. A csökkenő gazdaság növelni fogja az elvándorlást, ami még nagyobb visszaesést fog okozni, és az ország gettósodni fog. Detroitban jártatok már? Na és Ózdon? Mert a kettő ugyanúgy néz ki. Először összeesett a helyi gazdaság az ipar elvándorlásával, aztán aki megtehette elköltözött, a csórók pedig ott maradtak. Ma üres lakások tízezrei állnak Detroitban, a megmaradt lakosság 95%-a pedig fekete. Egy nagy gettóvá változott a terület. Aki gettóban akar élni, csak az örüljön a népességfogyásnak!

 11. Avatar
  Tömjén Zsolt

  A hozzászólások böngészése során elég jól megállapítható, hogy a fideszesek mitől vannak kegyetlenül beszarva. A migránsoktól. Azon migránsoktól, amelyek közül ide nem akar jönni egy se. Még ha kényszerítenénk se. Az az 1290 darab, akiket az EU “ránk akar tukmálni”, még ha betelepítenék se okozna valami észveszejtő galibát, pláne hogy betelepítésről szó sincs, csak a regisztrációt és a kérelmük elbírálását kellene elvégeznünk, utána meg aki megkapta az itt tartózkodási engedélyt, az villámgyorsan elmegy innen nyugatabbra (kötéllel se tudnánk itt tartani), aki meg nem, azt hazaküldjük. A végén maradna nekünk 0,0 darab. Na ez az, amitől reszketnek, mint a nyárfalevél, illetve nem ez, hanem amit a 0,0 helyett Orbán vetített a Parlament falára, egy hatvan méter magas, vicsorgó fogú alakot, és azt is megmondta, hogy ő majd megvéd ettől minket, például úgy, hogy kihúzza a diavetítő dugóját a konnektorból.
  Szegény Soros, aki egy magyar migráns Amerikában (ahogy például Neumann, Kármán, Szilárd, Teller és Wigner is voltak), sose gondolta volna, hogy ő az ideális ellenség (zsidó, spekuláns, amerikai, nem fél a migránsoktól és még anti-illiberális is), és hogy a képe oda lesz vetítve a vicsorgó fogú mellé. de most már ott van. És hivatkozási alapnak mindig megteszi, hogy ezt a beszari bandát egyben lehessen tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük