Értelmező kéziszótár DK-sokhoz


Az alábbi kéziszótárral segítséget szeretnék nyújtani a közéleti diskurzus javításához, a Demokratikus Koalíció (DK) elveinek jobb megértéséhez.
Lássuk, hogyan nyilatkozik egy jó DK-s az alábbi témákról:
Orbán Viktor
Egy diktátor, aki önkényuralomra tör. Éppen ezért minden eszközzel fel lehet és fel is kell ellene lépni. Ez a cél minden egyebet felülír, ez a politikánk alapja. Hiába ő még mindig a legnépszerűbb párt vezetője, ki kell rekeszteni őt a közéletből. Mert mi demokraták vagyunk.
Jobboldal
Alapvetően fajelméleti alapokon álló eszme, ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr is megmondta ezt az évértékelő beszédében. Egy jó DK-s ahol tudja, összemossa a Fideszt és Jobbikot, de hogy objektívnek tűnjön, árnyalja a képet azzal, hogy „a Fidesz csak utat nyitott az újnáci eszméknek”. A jobboldallal sosincs kiegyezés. Mert mi demokraták vagyunk.
Kettős állampolgárság
Aki nem itt él, az ne kapjon magyar állampolgárságot. Ilyen egyszerű a dolog. Biztos csak elvenné a nyugdíjat meg az egészségügyi ellátást a másik elől. A nemzetet úgyis csak a jóléti szolgáltatások kötik össze. Abba kell hagyni a kesergést Trianon miatt, nem szabad bevonni a választásokba a külhoni magyarokat. Mert mi demokraták vagyunk.
Őszödi beszéd
Az elmúlt 23 év egyetlen igaz beszéde. Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr azt mondja a beszédben, hogy „hazudtunk reggel, délben meg este”, akkor az azt jelenti, hogy ő volt az egyetlen politikus, aki őszinte volt az elmúlt 23 évben. Meg esetleg a Bajnai Gordon. De különben is: csak így lehetett megakadályozni, hogy Orbán Viktor újra hatalomra kerüljön. Mert mi demokraták vagyunk.
2006. őszi “események”
Az igazság az, amit a Debreczeni Jóska leírt a könyvében. A Révész Máriuszról is igaz, amit a Jóska mondott, hogy a „kórházban még nem látszódtak rajta külsérelmi nyomok”. Ha valaki mégis szóba hozza, hogy lovasrendőröket küldtek a Fidesz-rendezvény résztvevőire, a jó DK-s úgy reagál, hogy nem kellett volna odamenni tüntetni. Mert mi demokraták vagyunk.
Ez az igaz demokraták álláspontja, így kell látni a magyar valóságot. Ha nem így lenne, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak pár dologért bizonyára bocsánatot kellett volna kérnie. Ez a felvetés pedig már önmagában is abszurd. És különben is: a jobboldalnak sosem lehet igaza. Kizárólag a demokratáknak.

  danielbakos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük