Akkor ennyi volt a közös európai energiapolitika


Emlékeznek még Frau Merkel fejtágító kurzusára az egyoldalú orosz energetikai függőségről, amit a civil szervezetek ügyében felemelt mutatóujja és a német cégek különadóztatása elleni tiltakozás közben hozott fel? A teljesen ütődött liberálisaink ezt egyfajta útmutatónak tekintették, egy olyan áldozatnak, amit Magyarországnak meg kell hozni a „nemzetközi közösség” és az „európai értelemben vett Európa” oltárán. Le kell építenünk az orosz kapcsolatokat, ne hízzon Putyin a mi pénzünkön, mert abból veszi a tankot, rakétát, amivel meg megsérti a nemzetközi egyezményekben körülhatárolt Ukrajnát.

Egy választott tisztségviselő elsősorban saját választói felé tartozik számadással, feléjük vannak kötelezettségei. Ahogy Orbánnak a magyarikat, úgy Merkelnek a németeket kell képviselnie. Ez ott annyira természetes, hogy senki nem akadt fenn azon, hogy az Oroszországgal szemben meghosszabbított szankciók előtti napokon megállapodtak az Északi Áramlat 2 megépítéséről. Tehát míg Frau Merkel és az amerikaiak nyomására a Déli Áramlatot kipicsáztuk azzal a szöveggel, hogy az oroszoktól nem veszünk semmit, mert gecik, addig a németek szépen húznak egy újabb vezetéket a Balti-tenger alatt, melynek keresztmetszete nem a német igények, hanem a közép-európai térség energiaéhségének kielégítésére szolgál.

Azaz, Frau Merkel – visszaélve a közös Európai politika alakításának erősemberi szerepével – lehajolt az apróért és azokat a tranzitdíjakat, melyeket a náluk sokkal szegényebb bolgárok, romának, magyarok számolhattak volna fel az Ausztriáig kalandozó vezetékért, inkább ők teszik zsebre.

Ez az az európai szolidaritás és közös energetikai politika, amiről annyit hallhattunk.

 


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük