A teszkógazdaságos fizetésekről


Már nem csak az orvosok meg a mosogatók rajtolnak el az országból, hanem a szupermarketek alkalmazottai is – igaz, nem az úgynevezett orbanizáció miatt, hanem az alacsony fizetések és a munkakörülmények okán. A hvg arról ír, hogy rengeteg szabad, betöltetlen munkahely van a boltban, ahová kéthetente egyszer elmész bevásárolni, kb akár saját magad is lepénztárolhatnád a bevásárlókocsi tartalmát, így le lehetne dolgozni a komplett bevásárlást.

Bernard Gui

A betöltetlen munkahelyekre lenne is ember, de a pofátlanul akacsony minimálbéres fizu nem jön be a népeknek, aki tud egy kicsit külföldiül, megpattan Osztrákiába vagy máshová. Legalább nem négerekkel kell ubuntuul társalogniuk a vevőknek. Ellenben ha így folytatjuk, nekünk kell majd ubuntuit hallgatni.

Láthatóan annyira nem mászott rá a média a témára, bizonyosan azért, mert ez mégiscsak a szabad piac. Nincsenek hatósági árak, kötelező bértáblák, az Aldi, a Tesco, a Spar meg a Lidl nem a kormányé, még egy Habonyárpádkettőpontnulla sincs a háttérben, akit elő lehetne venni, mint minden baj okozóját. Egyedül az Auchan kapott észbe, ott béremelés volt, persze tagadják, hogy a kivándorlás az oka, a többi cég meg nem válaszolt a hvg-nek.

Na, kérem, ez a szabad piac, nem kell ettől félni.

Amennyiben kell a bevétel a szupermarketeknek, nem akarják, hogy a polcon rohadjon meg a hús, keményedjen meg a kenyér, és hogy belefulladjanak az akváriumba a tápon nevelt, valószínűtlenül rózsaszín húsú lazacok, akkor pár apróságot csak felfognak lassan a kapitalizmus három mondatban összefoglalható lényegéről. A bevételhez meg nem csak vevő meg áru kell, hanem eladó, pénztáros, feltöltő is!

Ezek nélkül lehet iziben robotizálni és önkiszolgálóvá alakítani a teljes boltot, ami a balatoni kisüzletben se működik, párszáz négyzetméteren viszont egész egyszerűen lehetetlen.

Úgyhogy lehet szépen fizetést emelni, nem kell ehhez kormányzati ejnye-bejnye sem.

Akik tanulhatnának az egyszerűen távozó eladójelöltektől, azok a kórházi nővérek és ápolók, akik hiábavaló módon sztrájkkal és önsajnáltatással akarnak fizetésemelést kicsikarni, holott a legjobb ösztönző tényező még az állam esetében is az, ha egyszerűen nincs, aki elvégzi a melót. Ha a nővérkék távoznának külföldre – márpedig többet tudnak, mint az eladók és raktárosok –, akkor szépen az egészségügyben is kénytelen-kelletlen fizetéseket emelnének. Példának okáért, ha a Deák térről a Hősök teréig tüntetők nem haza, hanem Hegyeshalom felé kanyarodnának a tüntetés zárultával, akkor még aznap este rendkívüli fizetésemelést rendelne el a kormányzat.

Ha már egyszer tényleg szabad a piac, kereslet és kínálat, akkor ne a farok csóválja a kutyát.


  Bernard Gui

4 hozzászólás

 1. Nagyon tetszett a cikk! A meglâtâsommal és
  a vêlemênyemmel egyező!

 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz.

 3. Reâlis,jó cikk,igen tetszik! Az utolsó két bekezdésben emlitettek
  megfontolhatnåk,elgondolkodhatnànak a cikk soraiban közöltek
  ről,mert igazsågot tartalmaz.

 4. moha medalion

  Egyetértek a cikkel! Majd észbekapnak a vadkapitalista vadbarmok amikor egyszercsak elfogy a balek, aki szaréhugyé’ elvégzi a melót. Ha pedig nem, az az ő bajuk lesz: szívesen elnéznem egész nap ahogy a vezérigazgató takarítja az áruházat majd egyedül, vagy föltölti az árukészleteket. Legalább életében egyszer végez valami igazi munkát is, nemcsak a zsíros tökét mereszti az íróasztal mögött…

  Ami a közalkalmazottak alacsony fizetésést illeti, egy kormányirtással lehetne segíteni rajta. Merthogy eddig az összes hatalomra került bűnbanda segget csinált a szájából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.