A korrupció és ami mögötte van


Magyarország a korrupció melegágya! – olvashatjuk. A kormány intézményesítette a korrupciót! – ugrik a szemünk elé (ezt péel a szocialisták szokták mondani, akikről ugye a feddhetetlenség jut rögtön az ember eszébe). Körülbelül ezek a nyilatkozatok uralják az ellenzéki közélet kommunikációs terét, tulajdonképpen arra világítva rá, hogy azon keveseken kívül, akik valóban részt vesznek, vagy vettek benne, senki sem érti igazán, mi is ez a jelenség. Hiszen teljesen érintetlenek, a becsületesség Himalájái. Vagy mégse. Hogy pontos legyek, a résztvevők száma igen magas a „korrupció”-ban, még akkor is, ha a hótiszta ellenzéki pártok ezt nem így állítják.

Én akkor definiálniék. Korrupció nemcsak az, amikor valaki kap, hanem az is, amikor nem fizet be. Az is előny ugyebár. Tehát a korrupció az, amikor valamilyen módon az állami szféra járandóságát bizonyos előnyök érdekében nem fizetjük meg, vagy épp az állami szféra -szakmai és hatalmi – erejével visszaélve valamilyen ellenértéket kérünk.

Először is korrupció nem csak az, amikor egy állami szerv valamely főembere, vagy még főbb embere rettenetesen sok pénzért előre lezsírozottan közbeszerezve megrendel – mondjuk – egy szolgáltatást a haverjától. A korrupció ott kezdődik, hogy a doki, aki épp kezel bennünket az állami kórházban, kap tőlünk egy 30-50 ezres kis borítékocskát. S a korrupció ott folytatódik, hogy Józsigázszerelő „számlanélkülmehet?” kérdése után az igen szócska jön.

Aztán, ha belegondolunk, ha a példadokinak mindössze 20 hálás betege van havonta (mernének nem hálásak lenni, mégiscsak az egészségükről van szó), akkor kábé hatszázezer és egy millió között már el is tett adó- és egyéb köztartozásmentesen a párnahuzatba, per hó.  Vízvezetékszerelő barátunk pedig mondjuk öt ügyfélnél járt per nap és mindenkinél „számlanélkülmehet?” volt, akkor azért elgondolkodhatunk mennyit is kaszált. Na mondjuk napi 30-at, szintén adó-, illeték- és egyéb köztartozásmentesen.

Kocsmás Mici természetesen a bulik éjféli fordulata után, amikor már tetőfokára hág a hangulat meg a maligánfok, mindig elfelejt számlát adni (csak benyújtjuk az ezrest a többiek feje fölött, pia ki, mi vissza az asztalhoz). Az étteremben a kedves Sanyi pincér pedig mindig kap tőlünk 15 % borravalót. Jattot, azt. És a tanár bácsi délután a felvételire készíti fel a nebulót, óránként pár ezerért. Számla, adó, satöbbi nuku.

„Jatt”, „hálapénz”, „borravaló”, „számlanélkülmehet”, majdnem minden szakmának megvan a szakzsargonja arra, hogy mikor verjük át közös erővel az állambácsi pofáját. Az elmúlt évben például az intézményesített adóelkerülés Mekkája volt a két „globális”, „roppant fejlett”, „kivételesen progresszív” cég, az Airbnb és az Uber. (Amelyek amúgy csak az addig is igen szeretettel űzött magyar gyakorlatot internetesítették, csak nálunk annyira nem voltak innovatívak, hogy honlapot is csináljanak neki.) Kiadjuk a lakást a neten, beszedjük a suskát, állambának nem szólunk, sej. Elvisszük a fuvart, bevasaljuk a lét, adót meg majd Seychellen fizetünk, haj. Ettől függetlenül nem kidobni kellett volna az utóbbit, de erről máskor.

Szóval a „korrupció”, mint olyan, általános társadalmi jelenség, ne legyenek illúzióink. Itt pedig fel kell tenni magunknak azt a kérdést, miért?

Mert a mi jómagyar hazánkban minden, ami létezik, tőkehiányos. Ami pedig legálisan megjelenik, azt a magyar polgártól elvesszük. Tehát évszázadok óta megszokott tapasztalat, ha valami tőkénk keletkezik a házunkon, meg néhány berendezésünkön túl, azt azonnal külföldre visszük, mert ott nem veszik el. Tehát a tulajdonbiztonságot garantálni kell.

S mivel a szolgáltatásnak van egy ára – meg az a kockázata, hogy tőkénket valamilyen ismeretlen szabály alapján elviszik -, továbbá a magyar gazdaság még mindig állami túlsúlytól szenved, ami közismerten nem szolgálja a fejlődést, mindig alacsonyabb árat fizetünk. Az állam a dolgozónak, a magángazdaságnak sóher (haverok időnként kivételek), a magángazdaság nem fizeti ki rendesen a magánalkalmazottat, s az adók pedig elképesztően túlméretezettek.

Aztán a populista szemléletmód is óriási problémákat okoz. Egy államtitkár ma 997 ezer bruttó forintot keres, egy miniszter pedig 1.2 milliót. Ez nettó hatszázezer forint körül mozog az előbbi, nyolcszáz az utóbbi esetben. Vagyis egy állami főtisztviselő fizetése éppen meghaladja az osztrák buszsofőr járandóságát. Ami, nem kell túl sokat magyaráznunk, nem vezet jóra.

Ön főorvos? Emberek életéről dönt nap, mint nap? Akkor adunk Önnek egy olyan fizetést, amely alapján, ha meg akar élni, már be is sorolhatja magát valahol a vízvezeték-szerelő és a zöldséges (részben fekete) jövedelme alá.

További probléma, hogyha valódi központi, állami vezetői visszaélés, vagy korrupció van – lásd például a 4-es metró ügyeinek bravúros, alig 6 éven keresztül zajló, ráadásul külföldi szervezet által végzett felgöngyölítését –, akkor valahogy a legtöbb alkalomkor a hatóság csődöt mond.

Szóval, ha a gazdaságot fehéríteni akarjuk, akkor sajnos öt dologgal kell számolni:

  • 1. Túl magasak az adóterhek, bonyolultak az adminisztratív teendők. Az a söralátét valahogy még mindig nem jön.
  • 2. Fel kell hagyni az állampolgárok értelmetlen vegzálásával. Már nem a kommunista, szovjet érdekekből elnyomó apparátus vagytok.
  • 3. A jelenlegi magánfizetések már egy-két száz kilométerre is viccesek.
  • 4. Az állami főtisztviselők rendkívül alulfizetettek.
  • 5. Valódi korrupcióellenes szerv kell, s most tekintsünk napkeletre: Romániában a korrupcióellenes ügyészség valóban csinál valamit.

Másképp nem fog menni, maradunk Balkán. Megjegyzem: annak ellenére, hogy elég sok „ügy” volt a sajtóban, kormányzati korrupcióra egyelőre konkrétum kevés került elő. Ellentétben például a 4-es metróval, ami azonban – ismereteink szerint legalábbis – a Demszkáj éra alatt történt. Illetve az építés nem történt, de fizettek, a jelek szerint sokat, egymásnak.


  Templomhegyi Nyerőkő

9 hozzászólás

  1. “Az állami főtisztviselők rendkívül alulfizetettek.”
    Komolyan ez a legnagyobb probléma? És mi van az átlagos tisztviselővel, tanárral aki annyit sem kap, mint egy pakisztáni bevándorló segélyként Németországban? Inkább ellenőrizni kéne az állampolgárt (különös tekintettel a főtisztviselőkre), hogy befizesse az adót, utána majd lehet csökkenteni.

  2. Ez a Mi Hazánk

    Van azért pár tárgyi tévedés:

    1. A vállalkozásból van akármiből kurva nehezen összeszedett pénzt nem befizetni adóba, vagy legalábbis törekedni rá, hogy meg is érje az nem egészen ugyanaz, mint haveroknak leosztani. Haveroknak leosztani meg nem ugyanaz, minthogy kilóra megvesznek és átszátszani az egész országot külföldi “befektetőknek”.

    2. Józsigázszerelő a számla nélküli munkán nem keres többet. Az ügyfélnek jön ki áfányival olcsóbban.

  3. romaniaban onnantol lett eszrevehetoen jobb a rendorok megbecsulese hogy a fizetesuket ( nem rohogni!! : D ) 120-200 eurorol felemeltek 300-600 ra. Onnan – lam de erdekes – mar nem tudtad az ittast vezetest es a gyorshajtast elintezni 100.000 lejjel.

    ezt kene otthon is. ha a rendor keresne ( utcai “sima” rendor ) 400.000ft ot akkor egybol javulna a moral es a fiataloknak sem lenne ciki rendornbek menni.

    UBER

    tisztazzunk valamit.

    a sharing economy az az amikor arra mesz es elviszed, csokkentve a koltsegeid. Ha a sofor profitot csinal a fuvaron az fuvarozas.

  4. Közhelyes, de asszem igaz, hogy aki 150 ezres fizetéssel korrupt, az 300 ezressel is korrupt, legfeljebb többe kerül. Akkor már bizonyos ügyekben nem éri meg a feleknek.
    Korrupció mindig, mindenhol volt, és lesz is, kérdés, hogy mennyire zavarja az embereket. Minket, európaiakat, ha jobban élünk, kevésbé zavar.
    Én most úgy érzem, hogy általában véve valamelyest mérséklődött a ballib érához képest, de lehet, hogy más meg pont nem így érzi. Persze erről úgy kéne nyilatkozni, hogy a minden irányból jövő propagandát kizárjuk.

  5. Korrupció mindig volt és mindig is lesz. ezt jó nem elfelejteni. Csupán csak az a kérdés, hogy ehhez képest az ország a fejlődésben mennyire tud előrébb menni, azaz mit tud felmutatni. Nekem az a véleményem, hogy ameddig azt látom, hogy az ország gazdasága élénkül, addig hadd csurranjon-cseppenjen, annak aki közelebb van hozzá, mert azt jelenti, hogy van miből.

  6. És ha megnézzük fővárosunkat, az “elmúltnyócévben” (Tarkós alatt) szinte az egész város megújult- csodálatosképp a Fehérvári út is -, dacára az Egyesült Ellenzék ellenvéleményével, és, mitagadás, a zembereknek is több jut; hiába sulykolja a rég unalmas mantrákat a Népszava-ATV- Hírtv-Hazai Pálya médiakonszern, valamint a médiapártocskák nagyformátumú megmondóemberei, karöltve a nagyszámú, átlag ötfős civilszervezetekkel

  7. Én egy korrupcióatomtudós vagyok.
    Nem is nyilatkozom ez ügyben…. 🙂

  8. Az Uberről: egy olyan zseniális üzleti modell személyszállító alkalmazása, melyben úgy szívod el más népek pénzét és megélhetési piacát, hogy az után a tényleges szolgáltatási országban semmit nem fizetsz.
    Vérlázító, embertelen és jelentős gazdasági károkat okoz.

    • ‘szulootthonaban’ Californiaban is tele a puttony veluk. Kulonosan az verte ki a biztositekot, amikor csucsidoszakban pl unnepek kornyeken 10-20x-os arakkal dolgoznak. Persze – ugy konnyu ugy versenyt nyerni, hogy futyul valai az irott es iratlan szabalyokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük