A HELYES GONDOLATOKRÓL ÉS A SZABADSÁGRÓL


Az elnyomó Kádár-rendszerben, ha valaki rosszat mondott, illetve írt, a dolog súlyától függően az MSZMP helyi, városi, súlyosabb esetben a megyei bizottsága, főben járó ügyben pedig a Központi Bizottság, nagyon főbenjáró ügyben pedig a Politikai Bizottság tárgyalt a dologról és hozott ítéletet.

[badge bgcolor=”#81d742″ value=”Paranoid Android”]

Ha a dolog égbekiáltóan szocializmus és pártellenes, meg természetesen népellenes volt és megírta a nyugati sajtó is, akkor, mint csúcsmenedzser, maga Brezsnyev Elvtárs is foglalkozott vele (halálbüntetés környékén). Ha a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága is tárgyalta az ügyet, akkor általában tömegmészárlás lett a vége.

Ez mostanra úgy változott, hogy Brezsnyev elvtárs helyett, mint az internacionalizmus zászlóvivője, valamelyik multi menedzsmentje hozza meg a döntést, szigorúan a liberális szabálykönyv alapján. Európán belül még csak nem is bombáznak, egyszerűen csak kirúgják a csávót, mint ahogy ezt az Index igen kulturáltan meg is fogalmazta.

Hogy ez miben különbözik a Megyei Pártbizottság azon „jogától”, hogy nemkívánatos koncertek esetén tűzrendészetileg bezárassa a művelődési házat, azt nem tudom. A szabadság ma abban nyilvánul meg, hogy mindent lehet, de a pénz nevű univerzália áramlásának szabályozásával azért lehet utalni rá, hogy pontosan milyen szabadságra is gondoltak a Telecomnál.

Pontosan tudtuk, hogy amit a Kádár rendszerben szabadságnak hívtak, az nem volt az.

Most felismerjük a szabadság szó helytelen használatát?


  Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

9 hozzászólás

  1. Ákos zenei stílusát figyelmen kívül hagyom,mert nem Ő a kedvenc stílusom.
    Azonban semmi olyant nem mondott,amiért húzgálni kellene,mint Kövér úr bajszát a “köteles” izé alkalmából. Mivel az a maffia jelenleg tényleg az “éhenhalás” küszöbén van (idén nem mehetnek Balira telelni),talán nem is kellene akkora feneket keríteni a dolognak.
    Azonban,van egy dolog. Az a fránya szólás-szabadság. Csak,az ne lenne….Hiszen állandóan azt ugatja azt összes liburnyák selejt,hogy NINCS szólásszabadság. És immár bizonyították is. Gondolom,ezért is a kormányt izélgetik majd mit írtam. brüsssszzzllben.

  2. No igen ez a szolasszabadsag resze a dolognak kicsit elgondolkodtato (foleg a ceg indoklasanak tukreben). Ezzel a Telekom az osszes alkalmazottjanak uzent? Nem eleg mar a vallalathoz lojalisnak lennetek, nem eleg a munkatokat tisztessegesen vegeznetek mostantol azt is kell gondolnotok mindenrol amit a ceg?
    Egesz pontosan – a “ceg” nem gondol semmit talan inkabb amit a ceg managementje gondol, vagy a tobbsegi tulajdonos? Ukran oligarchaknal szokas divik ez a tempo…
    Amikor pedig valaki megis mast gondolna es ezt nagyobb nyilvanossag elott meg is osztja a kozzel (mondjuk a Facebook post alkalmasint eleg nagy nyilvanossag lehet) az konkretan retorziokra szamithat?
    Eleddig egyetlen polgari ‘munkahelyrol’ tudtam ahol kizaro volt a jelolt vilagnezete. Ez az EB jogi komiszari poricioja volt meg anno. Az egyik jeloltrol – olasz, neves jogaszprofesszor – ismert volt, hivo kereszteny. A bizottsagi meghallgatason megkerdeztek a meleghazassagrol a valasza az volt bar hivokent bunnek tartja, de nyilvanvaloan jogilag nem az. A pasit meg “nyilvanvaloan.” alkalmatlannak tartottak a posztra.
    Innentol ugy latom, hogy egy atlagos szimpla mernoki pozicio betoltesehoz is at kell majd menni valami vizsgalaton vagy egy facebook poszt / hozzaszolas miatt kirugnak?

  3. Egyebkent – a cegnel akinek dolgozom (zigenfejlettnyugat egyik IT cege), szoltak mar ram mert az ingembol kicsuszott a nyakamban hordott kereszt amit azonnal nem vettem eszre (amit emlekkent hordok kb 15 eve mintsem vallasi szimbolumkent) aztan volt aki javasolta is nem kene idebent hordani. Itt jegyeznem meg errefel az is eleg a kioktatashoz, ha egy feministat magad ele engedsz az ajton. Azzal ha egy kolleganod megdicsered, hoyg csinos pedig egyenesen az allasodat kockaztatod (nem vicc).

    Sajat velemenykent (tudom az ma mar nem lehet) – az Akos megszolalast aki a nokre nezve sertonek talalta az gyakorlatilag retardalt . A masik lehetoseg h. az ilyen feministanak tenyleg a malac farkanal telhetett a gyerekkora es a csaladjaban / ismeretsegi koreben a napi rutin resze lehetett a noket – beszelo konyhagepkent kezelni. Gondolom emelle a fater neha el is verte a muttert, hogy erezze a torodest. Gyermekkoruk megrazkodtatasait aztan nem mulo arroganciaval igyekeznek nyilvanos terapia kereten belul feldolgozni, automatikusan feltetelezve, ha ok suttyok mindenki mas naluk csak alacsonyabbrendu lehet.

    Mindenesetre ahhoz kepest ami a vilagban ma megy a Monty Python Life of Brian Amfiteatrum jelenete szegenyes fantaziara vall…

  4. A Telekom,helytelenül cselekedett,ez mutatja a politikai hovatartozåsât is!
    Åkos nem sértett! Csak az igazat mondta! Kàr volt felfújni,mint a lubbalmot!

  5. Azért a cikk erős csúsztatáson alapszik. Ma nincs az országban egy átfogó hatalom, ami megszabja, mit mondhatunk és mit nem. Van elég sok cég, ami az elmondottak ellenére simán tovább támogatná Ákit. Ráadásul a kormányunkat se mozdította el senki, pedig ugyanezen a vonalon mozog.

  6. A Fidesz-kormánynak semmi köze ahhoz, hogy egy multinacionális cég kit vagy milyen nézeteket támogat anyagilag. A szponzorálás fizetett reklám, semmi köze a szólásszabadsághoz. Nem jár mindenkinek, csak annak, akit alkalmasnak tart rá a pénz gazdája. A nemi egyenlőség védelme amúgy nem valami liberális hóbort: benne van a magyar alaptörvényben (XV. cikk, 3 bekezdés).

    • És mit tetszik szólni a klór,vagy bróm,vagy mi a fene tomikához? azt is ez a cég szponzorálja. Bocs fluor-nak hívják a reppert. Régebben is említettem,hogy nem kedvenc stílusom,de ez a izé,meggyőzött arról,hogy egy rakás szar az egész.
      Mindenesetre a támogatott sokkal inkább nőalázó,de ez lehet,hogy nagyon fáin annak a cégnek. A számok sőt a lemez címét sem írom le,mert annyira baloldali.

  7. homoródkarácsonyfalváért

    Áldott karácsonyt kívánok Paranoidnak és az ő rajongóinak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük