Vajon kivel kínosabb egy napot tölteni? Fridivel vagy Gyuriferivel?


És egyszerre mind a kettővel? Élnénk a gyanúperrel, hogy jó pár millió honfitársunk választaná inkább az udvaron lévő kutyaházat (csaholó, ugató lakóstul), vagy a pincét patkányokkal, csöpögő csövekkel… Vagy úszna egyet a Földközin a másik irányba

Boris Vian

Nekik könnyebb volt a választás, egyiknek sem derogált a másik. Puszipajtásként költöztek össze egy napra az egyébként több sebből is vérző, számos hitelességi kérdést felvető Friderikusz produkcióban, a TV2 vasárnapi este futó műsorában.

Aki volt olyan perverz és megnézte a műsort, az a következő információkkal lett gazdagabb. Mármint ha el is hisszük, amit ezek itt összehordtak, hisz a műsor végig bűzlött az 50′-es években vett pártpropagandától. Friderikusz pedig úgy kérdezett alá Fletónek, hogy bármelyik közszolgálatos gyakornok megnyalta volna mind a tíz ujját, ha efféle dolgok hagyják el a száját egy Orbán interjú közben.

Szóval megtudtuk egyrészről, hogy Fletó – saját bevallása szerint – inkább jó képű, mint nem; de ennek ellenére elismeri, hogy sokan nem hisznek most neki az országban. Mármint a politikát tekintve! (Az utóbbi megállapítás helyes önismeretre vall, de magyarázza az elsőt is!)

Persze a magánélet, egy bulvárműsorban középpontba kell, hogy kerüljön. Meg kell mutatni a politikust, mint EMBERT! Hisz a propagandának ez is a része. És ha már Fridi is beállt a Fletót újraépítők sorába! (Ej mennyire hiányoznak a karizmatikus személyek baloldalt, ha 2018-ra megint Gyufaferit kell előrángatni!) Szóval megtudtuk (amit már sokszor elsírt a nyilvánosságnak Fletó), hogy sanyarú gyerekkorában iszákos apja sokat verte. De ő saját erőből, a szegénységéből, „saját jogon szerzett milliókat”. Tisztességesen. (Mi az hogy, nagyon is!) Persze gyors karrierjének semmi köze nem volt második feleségének családi befolyásához a rendszerváltás után tovább élő nomenklatúra köreiben. Habár Apró Piroska (Dobrev Klára anyja) – Fletó saját bevallása szerint is – nagy befolyású asszony volt a kilencvenes években, illetve informálisan befolyásolta a Horn-kormány döntéseit. Sőt: Fletó szerint Horn Gyufára talán ő hatott a leginkább, mint tanácsadó, illetve mint kabinetvezető – ennek ellenére ő mégsem az anyósnak köszönheti az ületi-politikai karrierjét. (Mindennek ellentmond Feri vallomása, miszerint Klára első ránézésre nem is tetszett annyira neki, mégis, találkozásuk után két hónappal már együtt éltek… És ugye második feleségről van szó!)

És a magánélet után jöttek a propaganda és Fridi szégyenletes alákérdezései a műsorfolyamban, melyek közül nem egy valahogy így kezdődött: a politikusok általában elszállnak a hatalomtól, és ez főleg a jobboldaliakra inkább jellemző…; vagy: a politikusok, leginkább a jobboldaliak, elvesztik a kapcsolatot a zemberekkel… Fletó persze érkezett a kérdésekre, ő nem! Ő megmaradt olyannak, amilyen. Szenvedélyes hazafinak. Amikor látszólag hazudott is, voltaképp igazságbeszédet tartott! És hogy most MÉG nem ambicionálja a miniszterelnökséget, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő. A zemberekért, a demokráciáért, a köztársaságért, a szétesett ország újra összerakásáért – lehet, hogy ismét vállalná.

Azt mondaná kiscicás tekintettel, hogy najóóóó, ha ennyire szépen kértétek, akkor leszek miniszterelnök!

Persze nem saját halatomvágya miatt! Neki nincs is olyan, az is csak a jobboldaliaknak van. Neki tervei és segíteni akar a zembereken, jobbá tenné a világot, ha végre valaki meggyőzné erről a miniszterelnökségről…

A legszebb részhez akkor értünk el, amikor mint valami lapátfülű kamaszgyerekek beszélték ki Orbánt a háta mögött. Meg is állapították, hogy az egy geci, nem többet nem barátkoznak vele. Mert pl. Fletó szerint ő mindig nagy tisztelettel köszön Orbánnak a parlamenti folyosón („Jó napot miniszterelnök úr!”), Orbán pedig válaszra sem méltatja, csak hümmög valamit. A 2006-os vitában pedig olyan bunkó volt Viktor, hogy Fletó szemébe sem nézett. (Habár az ott elhangzott hazugságcunamiról kevesebb szó esett a műsorban!) Ja, és végül, Fletó szerint Orbánnak a képességei megvannak ugyan, csak az erkölcsi tartását veszítette el. Eltévedt a jó és a rossz közötti választásban. Nem úgy, mint ő! És, hogy 2006-os miniszterelnöki vitában már az első percben elverte Orbánt, bár az nem derült ki, mivel. A vita emlékei pedig kihozták Fletóból a következő felkiáltást:

„Nem vagyok én paprikajancsi!” Ahogy Pozsgayt is kommentáltuk: a lófaszt nem!

No ez szép volt! A szakmai profizmusára mindig oly büszke Fridi lakáj-műsorvezető-felszopófiú lett, Fletó pedig léphetett még egy lépcsőfokot a 2018-as kihívó szerepe felé. Ja és hallhattuk, hogy Fridi „jó éjszakájára”, az Orbánt bunkónak tartó Fletó a lámpaoltás után így köszön el: „Csá!”.


  Boris Vian

8 hozzászólás

  1. Vajon összemelegedtek?

  2. Vajon összemelegedtek?

  3. Gyurcsány Ferenc feleségei:
    Első felesége Rozs Beatrix, akit még a gimnáziumban ismert meg. Közös gyermekük nem született. Rozs Beatrix bátyjának, Rozs Szabolcsnak a szakdolgozatát másolta le Gyurcsány és adta be Pécsett a tanárképző főiskolán saját munkaként.

    Második feleségét, Bognár Edinát Pécsett ismerte meg. 1985-ben házasodtak össze. Gyermekeik: Péter (1988), Bálint (1990).

    Harmadik felesége Dobrev Klára. 1994 óta élnek együtt. Gyermekeik: Anna (1996), Tamás (1997), Márton (2015).

  4. Gyurcsány Ferenc feleségei:
    Első felesége Rozs Beatrix, akit még a gimnáziumban ismert meg. Közös gyermekük nem született. Rozs Beatrix bátyjának, Rozs Szabolcsnak a szakdolgozatát másolta le Gyurcsány és adta be Pécsett a tanárképző főiskolán saját munkaként.

    Második feleségét, Bognár Edinát Pécsett ismerte meg. 1985-ben házasodtak össze. Gyermekeik: Péter (1988), Bálint (1990).

    Harmadik felesége Dobrev Klára. 1994 óta élnek együtt. Gyermekeik: Anna (1996), Tamás (1997), Márton (2015).

  5. Az ilyen “ironak”helyet kellene cserélni Dozsa Gyorgy-vel. Bar nem biztos,atana!

  6. Az ilyen “ironak”helyet kellene cserélni Dozsa Gyorgy-vel. Bar nem biztos,atana!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük