T-2019


Mi lehet a magyarázat az ellenzéki vezetők időről időre bekövetkező összeomlására vagy érthetetlen viselkedésére? Létezhet, hogy valójában bonyolult, vagy inkább egyszerű gépek? Furcsa viselkedésük mögött valójában programhibák állhatnak? 

Magát megnevezni nem kívánó, nem kormányzati forrásunk állítása szerint 30 éve alkot ellenzéki modelleket. Tapasztalatairól és munkamódszerükről kérdeztük.

Állítólag nagyon sikeres modelleket állítottak össze. Mi igaz ebből?

Ahogy vesszük. Az alapprobléma már nagyon korán jelentkezett. Még az akkori nagykövetünk, Mark hívott fel, hogy az ős-SZDSZ sok vezető kobakja problémásnak tartja a saját származását. Állítólag bántotta őket, hogy a BM-Óvoda 1954-es kiscsoportja hiányzók nélkül össze volt állítható bármelyik ügyvivői értekezleten. Többen zúgolódtak, hogy mi ez már. Még a Beszélőbe meg az ÉS-be is írkáltak, hogy kéne már egy figura, akivel a vidéki Magyarország is azonosulhat. Így született meg Gábor.

Igaz a hír, hogy külsejének megalkotásakor népművészeti elemeket is felhasználtak?

(nevet) Semmi biztosat nem állíthatok, csak annyit, hogy Rex, az alkotója nagyon sokat koslatott előtte az általa autentikusnak gondolt szuvenírpiacokon. Folyton tükrös mézeskalácsszíveket meg miskakancsókat forgatott a kezében. Akkoriban volt népszerű mesesorozat a Csipet Csapat is, és a Cégnél ugye a Disney még a felnőtteknek is kötelezően előírt program volt. Tele van sátánista utalásokkal, amelyekből mindig imádtunk dolgozni. Kvarg Lipi is biztosan nagyon inspirálta, amikor megalkotta Gábor karakterét. 

Valóban igaz lenne, hogy rajzfilmek alapján dolgoznak?

Hogyne. Annak idején szállóige volt a köreinkben, hogy mi Lusta Dickből csináltunk belügyminisztert, míg a Fidesz mr Teufelből. Meg is látszik, melyik tud rendet tartani a kettőből…

Mi történt aztán később? Jól gondolom, hogy agresszívebb, rámenősebb modelleket kezdtek gyártani, és a jóságos karakterekkel felhagytak?

Igen. Horn Gyula volt ennek a kiindulópontja. Azt mondta nekünk annak idején, őt nem zavarja, hogy itt vagyunk. Megszokta már a megszállást, és nálunk sokkal durvább alakokkal is készséggel együttműködött, de hogy ilyen puhapöcsű modelleket rakunk a nyakába, azzal a töke tele van. Ő, mint régi harcos, nem állhatta ezeket a filoszokat, ezért a tiszteletére az első igazán agresszív modellt róla neveztük el. Büszkén mondhatom, hogy még ma is üzemel, igaz, sok gond volt vele.

Mondjon párat!

Az orrából folyton szivárgott a hidraulikafolyadék, amelynek elvesztését nem engedhettük meg, ezért kénytelen volt visszatáplálni. Ez sajnos amúgy visszatérő probléma volt más, újabb modelleknél is. Nagyon sajnáltam, mert amúgy jól koordinált, kezében tartotta a koalíciót, de sajnos az álcázóprogramja kizárólag az arcszőrzetében manifesztálódott. Az embereknél Tourette-szindrómának nevezik azt az állapotot, amikor valaki nem tud magában tartani dolgokat. Vele is voltak ilyen gondok, és a sajátjaira kezdett lőni. Sajnáltam, mert amúgy rendkívül intelligens és agresszív modell. És ő volt az első, aki tényleg szívből gyűlölte azokat, akik ellen létrehoztuk.

Jól gondolom, hogy amikor az ő szériája kezdett kifutni, akkor dobták piacra az igazán radikális modelljeiket?

Jól. A szépemlékű Csurka Pista bácsi ki is szúrta, hogy az Emlékmásban látott módon nem stimmel az egyik. Onnantól fogva nem is hitt nekünk. Szép időszak volt, bár én ezekbe már nem nagyon dolgoztam be. Mindig az intellektus érdekelt ebben a szakmában, ami ezekben a modellekben már nem nagyon van. Persze, értékelem a kollégák munkáját. Ügyesen is csinálják. Jó kis modellek voltak. Sikerült sokkal közelebb vinni őket az egyszerű választójukhoz. Kicsit még néha buzik, de legalább már műbeles virslivel eszik a paprikáskrumplit a 30 évvel ezelőtti belpestiekhez képest, akik még langusztát tettek bele…

De paprikát nem?

Még csak most ismerkednek a magyar konyhával. Az ilyen hibák érthetőek.

Egyszerű lehet az alapprogramjuk.

Elég egyszerű, igen. A sok latint meg szociológiai terminológiát elhagytuk. Feleslegesek és csak taszítják a szavazókat. Csak a hatalmas egó maradt meg.

Sok mendemonda és összeesküvés-elmélet szól alakváltó gyíkemberekről, akik valójában emberi alakot felvett hüllők. Nem tartja hasonló bugyutaságnak ezeket az androidokról szólókat is?

Nem, ugyanis a gyíkemberes dolgok is mind igazak.

Ha ilyen kifinomult a technológia, akkor hogyan tudja mégis felismerni az egyszerű választópolgár?

A választói támogatottságukból. Azt az egyet a mai napig nem bírtuk megoldani. Ha látjuk, hogy egy 5% körüli párt jelöltje, és a 10-15%-os eredményét már úgy ünnepli, mint amikor egy normális ember fociválogatottja győz az EB-n, akkor biztosan ilyennel van dolgunk. 


  Kurtz ezredes

5 hozzászólás

  1. Nagy lesz a meglepi októberben, amikor az “összomlott” ellenzék toronymagasan veri Tarlóst.

  2. Wildschwein

    10/10
    Bár arra nem tudtam rájönni, ki az a Rex.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.