Sorosbá hazai gerillái kiváló ifjúkommunisták lennének


A Political Capital tényleg érdekes kis csapat, érdemes feleleveníteni, milyen göröngyös úton zárkóztak fel ők az átláthatósági küzdelem élharcosai közé.

Még a kommenizmusban volt – nyilván a plebejus politikához igazított kommunikációs megfontolásokból – divat, hogy a feladatnak tökéletesen ellentmondó elnevezéseket adtak az intézményeiknek. Például az elnyomó rendszer első számú propagandalapját Népszabadságnak nevezték, a Népjóléti Minisztériumnak pedig a egyenszocializmus egyenkóróságának megvalósításán túl, a katasztrofálisan rossz egészségügy biztosítása jutott. Ennek a csodálatos hagyománynak lehet méltó örököse az Átlátszó.hu is, melynek kis barátairól egy szintén Sorosgyuri-istállóba tartozó grúz (hehe) civil szervezet kutatta ki, hogy Európában ők a legkevésbé átláthatóan működő civil szervezetek.

Azaz halvány esély sincs megtudni, hogy ki finanszírozza az Eötvös Károly Intézetet és a Political Capitalt, melyekkel együtt a három nagy korrupció-ellenes és transzparencia-hirdető különítmény, az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország, rendszeresen tart közös tüntetéseket, szervez programokat és állít össze listákat átláthatósági követelményekről politikusok részére.

A tbiliszi székhelyű civil szervezet kapcsán azt azért el kell ismerni, hogy – főleg a magyarországi kollégáikhoz hasonlítva – remek és valódi munkát végeztek. Nem csak közelebbről meg nem határozott szempontok és jól bevált telefonszámok alapján tájékozódtak a helyzetről és írtak jelentést, hanem korrekten megnézték: vajon egy-egy szervezetnél és az ő programjaiknál látható-e, hogy ki és mennyivel finanszírozta azt.

A Political Capital tényleg érdekes kis csapat, érdemes feleleveníteni, milyen göröngyös úton zárkóztak fel ők az átláthatósági küzdelem élharcosai közé.

A PC-ét Somogyi Zoltán alapította, aki mostanában az ATV-én tűnik fel, mint „pártatlan” elemző. Első komolyabb megbízásának egyik hozadéka lett a Gyuriferi kormányzás legnagyobb politikai és titkosszolgálati botránya, az úgynevezett UD Zrt.-ügy. Pontot azóta se sikerült tenni az ügy végére, Laborc ellen továbbra is folyik az eljárás, a többi része elsikkadt.

Nagy vonalakban annyi történt, hogy a PC-nek két tanácsadói szerződése volt abban az időben. Az egyik megbízó a Herényi-Dávid kettős által éppen a baloldalra navigált MDF, a másik pedig az NBH volt. Ismertebb nevén a Nemzetbiztonsági Szolgálat. Az MDF tisztújító kongresszusa előtt a Herényi-Dávid kettősnek komoly vetélytársa akadt a Csányiék által favorizált és támogatott Almássy Kornél személyében, jó esélye lett volna a győzelemre, és vele az MDF visszazárt volna a Fidesz mellé az ellenzéki térfélre.

2008-ban ugyanis zavaros időket éltünk éppen. Az SZDSZ fél lábbal éppen kitáncolt a koalícióból, az MSZP-nek így külső segítségre volt szüksége a legfontosabb törvények, sőt a költségvetés elfogadásához. Ugye, ha nincs költségvetés, akkor bukik a kormány. Ezt a pár nélkülözhetetlen gombnyomást szállította Gyuriferinek a rendszerváltó konzervatív párt balra tolt maradéka.

Cserébe a titkosszolgálaton keresztül segítettek megtartani Dávid Ibolyának az elnökséget. Az NBH-MDF-MSZP kommunikációs vonalat pedig a Political Capital biztosította.

Hogy most éppen az átláthatóságért küzdenek átláthatatlanul, az tulajdonképpen gyerekmese a kezdetekhez viszonyítva…


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Nincs hozzászólás

  1. Horváth Csaba

    Egyetlen magyar politikai csoport emlékeztet a komcsik aljas és korrupt hatalmi tébolyára: a Fidesz.

  2. Horváth Csaba

    Egyetlen magyar politikai csoport emlékeztet a komcsik aljas és korrupt hatalmi tébolyára: a Fidesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük