A PM szerint elég megszavazni a jólétet pártszinten, a többit a szakértők elintézik


Nyilván a Star Trek-ből ismert, energiából és hulladékból bármit, akár ételt is gyártani képes gépet is megszavazzák majd Zuglóban, hiszen minden földi rosszat el lehet tüntetni helyes törvényekkel és szakértői megállapításokkal. Ingyenpénz, örökélet a XIV. kerületben.

 

Karigeri, meg a Szabó Timcsi ismét fölvetették az ingyenpénz ötletét. A főpróbát termézetesen Zuglóban tartanák, olvasói forrásunk szerint az előző ciklusban fejlesztési céllal felhalmozott kommunális adóból. Ha nem abból, akkor is tökmindegy, valahonnan szereznek majd pénzt, és szétosztják az embereknek ugyanolyan művészien, ahogyan finn kedvencünk, Balalajka Jani, a hamburgert az éhezőknek. Na jó, Leinonen.  A valamit, bármit adni népszerűségért cserébe nem igazán eredeti gondolat. A kereset nélküli alapjövedelem gondolata ráadásul egészen más gyökerekből táplálkozik…

A kereset nélküli alapjövedelem ötlete, igénye alapvetően nem baloldali lelemény, hanem a sci-fi irodalom terméke. Jó is lenne, ha nem erodálnák többé a balosok. A 60’-as, 70’-es évektől számtalan utópisztikus novella, kisregény, vagy akár az Asimov-i regényciklus is számolt azzal, hogy az emberi munkát felváltó gépek termelnek majd annyit, hogy kevesebbet vagy egyáltalán ne kelljen dolgoznunk. Asimov például korunk legnagyobb betegségének a munkanélküliség miatti depressziót gondolta egy 2014-ről szóló, ötven évvel ezelőtt kelt írásában. Ebből az irányból, azaz az emberiség fejlődésének töretlenségéből kiindulva – amelyet nekünk szebb jövőt álmodó írók, értelmiségiek és tudósok vázoltak föl a számunkra – teljesen természetes a kérdés: a fejlett gépek, a robotizált üzemcsarnokok, az űrkorszak technikája mind a rendelkezésünkre állnak, hát hová tűnt akkor az a vágyott általános jólét?

A nép egyszerű gyermekének a válasz persze egyszerű: a gazdagok lenyelik a pénzt, mindenki másra meg szarnak.

Az, hogy tudományos-fantasztikus utópiákon és elveken felnőtt értelmiségiek körében téma lehet ez, szerintem teljesen természetes. Egyfajta globalizáció-, kapitalizmus- és gazdagellenes kritikai attitűd, ahol egyébként teljesen más gondolkodású emberek is közös nevezőre tudnak jutni. Aki egy kicsit szeretne merengeni, dühöngeni, vagy kiborulni, itt megteheti.

Ez az intellektuális lázongó álmodozás azonban teljesen idegen KariGeri és SzabóTimcsi kezdeményezésétől. Mint mikropárt, megengedhetnek maguknak ilyen ötleteket azzal a kitétellel, hogy majd a szekértők megvizsgálják, megvalósítható-e. De a választók addig is látják, milyen jó ötleteik vannak Gerinek, meg Timcsinek. Nyilván a StarTrek-ből ismert, energiából és hulladékból bármit, akár ételt is gyártani képes gépet is megszavazzák majd. Vagy kitalálják, hogy holnaptól ne legyen influenza, a szakértőik meg majd megvizsgálják, hogyan lehetne ezt törvényileg bevezetni.

Persze előbb még letesztelik Zuglóban.

Azt én most nem részletezném, hogy mi történne Zuglóval, ha 75.000 Forintot kapna minden várandós anya, és minden gyermek után 25.000 Forintot a család. Az azonban biztos, hogy azokat, akik eddig is megélhetési forrásként tekintettek a saját gyerekeikre, azokat nyilvánvalóan nem fogja munkára ösztönözni ez a rendelkezés. Sőt, igen sok hasonló megélhetési technikát választó család költözne Zuglóba. Az ingyenpénzről pedig már korábban megírtuk, amit gondoltunk, és a véleményünk azóta sem változott.

Karigerinek pedig annyit szeretnénk üzenni, hogy a párt, amelyik 90%-ban megszavazza az ingyenpénz ötletét, súlyosan kórós, mondhatnánk végzetes bajokkal küszködik, hiszen csak azokat a sültbolondokat vonzza maga köré, akiknek szintén baja van a valóság befogadásával és értékelésével.

Az idióták pedig nincsenek még annyian, hogy bejuttassák a PM-et a Parlamentbe.


  Zsuzsanna Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük