Piás Szanyi for president!


Részeg kísértet járja be az országot. Horn Gyula alkoholgőzös szelleme, Szanyi Tibor testében reinkarnálódva ijesztgeti a jó népet. Tíz év múlva miniszterelnök akarok lenni!– fröcsögi most valamelyik pesti kocsmában. A „megújuló szocialista párt” zászlaja alatt… Baloldali ifjak! Ti tényleg ezt az embert akarjátok?! Tényleg egy Horn-klónt akartok?!
A vodka, a stílus már pislákol. Ha csak ez számít, akkor Szanyi jó úton jár: a nagymester Horn Gyula útján támolyog. Bár a társadalmi támogatottság még hiányzik, de egyszer már bejött ez a szoci prototípus. A piás Szanyi így bizton hiszi, hogy a kommunista mese tovább íródik. De tényleg tovább íródik?
Mintha Rémusz bácsi meséjét hallanánk. Valahogy így: „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy következmények nélküli ország. Magyarország. Miután a Szovjetunió szétesett, itt is kellett egy rendszerváltás. 1990. A volt kommunisták, egy ideig engedték, hogy látszólagos változások történjenek. Antall-kormány. Közben elrabolták az állam pénzét, a közös tulajdont. Privatizáció. Aztán kerestek egy korrupt bandát, hogy visszakerülhessenek az állam élére. SZDSZ. És persze kellett egy munkás vezető is, aki megjeleníti a nosztalgiát, a „jól élünk” kádárizmus árnyékát. Horn Gyula. Bár részeges volt szegény, és egykor pufajkásként lőtte az 56-os ifjakat, ez mit sem számított már. Mert mint a mese mondja: Magyarország egy következmények nélküli ország.”


A mesekönyvet félretéve, Szanyi Tibor tényleg miniszterelnök szeretne lenni. Saját bevallása szerint 10 év múlva, 66 évesen. Ha bírja mája…
De ki is ez a Horn Gyula-klón? Ki is ez a Szanyi Tibor? Aki nemcsak alpári stílusában, hanem az elfogyasztott vodka mennyiségben is tovább viszi az egykori szovjet párttitkárok hagyományát?
Nos, Tibor 1998-ban lépett be az MSZP-be. Későn lett párttag, bár évtizedekig az állampárt külkereskedelmi, majd mezőgazdasági vonalán dolgozott és hát elvtársaihoz hasonlóan volt ő nagyköveti tisztségviselő is a 80-as években. Rómában. A kommunista állampárt vezetői több fiatal közgazdászt küldtek ki ekkoriban Nyugatra, tanulni. Felkészülni a módszer-váltásra, a hatalom megtartására. Kiválasztottak voltak ők. És köztük volt a piás Szanyi Tibor is.
1998-ban már szoci párttagként került a parlamentbe. És elkezdett hangosan kiabálni. Nagyon hangosan. Ennek eredményeként a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban is államtitkár lehetett. Piával, vagy nélküle – de annak a bizonyos „nyolc évnek” volt a tevékeny vezetője. Annak a nyolc évnek, amikor a rezsi a háromszorosára nőtt, amikor az államadósság történelmi csúcsot döntött, amikor az ország lakosai, az önkormányzatok, az állami vállalatok tragikusan eladósodtak. Nem új ember ő!
Tibor egyébként mostanában házasodott ismét. Elvált, kidobta „öregecske feleségét”, majd elvett egy huszonéves lányt. Sőt, augusztusra gyereket is várnak. Az 56 éves Szanyi, akár egy tini, a Facebook-on is nagyon aktív. Naponta posztol. Néha józanul, néha részegen. Van, hogy a sör áfájának csökkentéséért, vagy az áfamentes guminőértkampányol és van, hogy a háláját fejezi ki a felszabadító Vörös Hadseregnek.  Így akár még vadonatúj embernek is tűnhet a baloldalon. De nem az. Sőt…
Baloldali fiatalok! Tényleg ez a részeges Horn Gyula-klón kell nektek?!

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük