Minden változik, csak az SZDSZ örök



Bajnai közölte, korszakváltás kell a gazdaságpolitikában. A korszakváltás programja. Ízlelgessék csak, ugye ezt már hallottuk valahol. Nem fogják kitalálni.  Hát persze, hogy az SZDSZ-től.  2000. november 29-én mutatta be Magyar Bálint pártelnök.  „Neves szakemberek tömege” vett részt az elkészítésében, mondta Magyar, később megjegyezte: „a jelenlegi kabinet a megkezdett reformokat is megakasztotta, visszafordította” , sőt, „az SZDSZ Korszakváltás Programja célul tűzi ki, hogy az alacsony keresetűeknek, a részfoglalkozásúaknak is megérje dolgozni, ezért a járulékok szintjének általános mérséklése mellett a kisebb keresetek esetén további kedvezményes járulékkulccsal támogatja a munkát.” Továbbá, az SZDSZ Korszakváltás című programjában szerepelt „a közpénzeket érintő szerződések interneten való kötelező nyilvánosságra hozatalának” követelése. 

2013. február 19-én mutatta be az új liberális pártelnök a korszakváltás legújabb programját. Olyasmi, mint az előző: „60 szakértő készítette Megtudjuk belőle, hogy a Bajnai kormánya által megtett „lépések még nem voltak elegendőek a gazdaság tartós dinamizálásához, 2010 után részben visszafordultak, sőt, az alacsony képzettségűek elhelyezkedéséért szükséges a „jelenlegi járulékcsökkentési program átalakítása a jobb célzás érdekében”. Van, ami szinte szó szerint ugyanaz 2000-ben és 2013-ban, lásd fent a netes szerződéseket: a magyar állam és egy cég között csak akkor lehet majd szerződést kötni, ha a dokumentum kikerült az internetre”. Valószínűleg ez akkor Lepp Gyulára, Kóka Jánosra, Bajnai Gordonra duplán kellett volna, hogyvonatkozzon.

Hosszan lehetne tovább sorolni a program SZDSZ-topikjait: pl. ott a szegregáció, emlékeznek, mennyit beszéltek erről nekünk a kétezres években? És mit tettek ennek kapcsán?Nem eleget, tudhattuk meg a HaHA (ez most a pár tucat diák egyetemfoglalósat játszik HaHa) kiképzője által írt cikkből. Aztán az SZDSZ volt a mest
er a reformok kényszeres emlegetésében
, később mikor ők kezdtek eltűnni, átvette a helyüket Bajnai. Idézet már 2008-ból: „Azonnali szerkezeti reformokat tart szükségesnek a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon a legsürgetőbbnek az adó-, a szociális, a foglalkoztatási és a pártfinanszírozási rendszer átalakítását tartja
”. Mi történt a kormányzása alatt? Egy adóreform béna és alkotmányellenes ingatlanadóval, Oszkó és Békesi László (volt SZDSZ-közeli MSZP-pénzügyér), esetleg az IMF javaslatai alapján durva szociális vágások.

Hát jöjjön maga a „program”. Igazából egy 85 oldalas ppt-előadás, sok ábrával, grafikonnal, temérdek lózunggal és kevés konkrét számmal. A 33. oldalig hivatkozzák a forrásokat, onnantól már nem, ez lehet talán a „szakértők” hatéves kitekintése a magyar gazdaságról, ami természetesen akkor mutat kedvezőbb adatokat, ha Bajnaiék kormányoznak. Érdekes, hogy betolnak 2014-re egy 300 milliárdos fogyasztási adóemelést, „mert erre szükség lesz”, de persze ezt még a „jelenlegi kormány” csinálná meg… .  2018-ra számolnak az eurócsatlakozás feltételeinek teljesítésével (Mesterházy ha jól értjük 2015-re, indulhat a számháború), azzal azonban totál nem számolnak, hogy milyen feltételek mellett és milyen alaphelyzetből érdemes csatlakozni és milyenek mellett nem (pl. Görögország sokadik megmentését érdemes-e kint megvárni stb.).

Külön érdemes kiemelni a 19. oldalt, amely a minimálbér 2000-es évek eleji emelését fikázza (SZDSZ-kompatibilis rész), illetve odavágják, hogy „a lakáshitel-támogatásokat mértékének növelését az akkor költségvetési mozgástér nem tette lehetővé, hosszú távon nem volt fenntartható a finanszírozás”. Aha, tudjuk, a devizahiteles konstrukció, az jobban fenntartható volt. De a lakáshitel-támogatások kinyírásával legalább az építőipart is hazavágták. Végül a 19. oldal utolsó pontjaként odavetik, hogy fiskális alkoholizmus 2001-2006. Köszönjük, roppant (deviza)hiteles megjegyzés, innen üdvözöljük unokáink nevében is az államadósság növelését, a 2006 utáni privatizációkat, a segélyen megvett szavazatokat, az IMF-hitelfelvevőket és a jelenleg börtönbüntetésüket töltő ballib fiskális alkoholistákat.

Mindenesetre, ehhez a „programhoz” nem kellett volna ennyi szakértő, ennek a ppt-műfajnak folytatható története van, átemelhetőek a powerpoint-diák 2006-09 közötti időkből. Az egyetemeket – ugye emlékszünk erre a korra – abszolúte nem kihasználó és nem átpolitizáló Gyurcsány   és Bajnai  a Corvinuson tartott minden évben előadást egy ilyen diasorral. Ez tehát a „program”, vagyis „vitairat”, igazából még maga a Bajnai-klub honlapja sem döntötte el. A program koordinálója anno azt mondta: Más a választási program, és más a kormányprogram,  de ez ma már nem zavarja a baloldali-liberális csapatot.



Persze, néha jó elképzelések is akadnak a tervben. Nyugi, idővel ezeket úgyis elkaszálják a többi elvtársak. Valamilyen csökkentett formában megmaradhatna a Munkahelyvédelmi Akcióterv vagy a családi adókedvezmény. Viszont utóbbival a szocik szerint a „gazdagok jártak jól”, Gyurcsányék meg alapból megszüntetnék.
Végül az adótervek, Bajnaiék kétkulcsos és az MSZP háromkulcsos története kapcsán is nagyjából ott tartanak, ahol 2002-ben„(Az SZDSZ írta) a jövőre bevezetendő adótábla szerint az alsó adókulcs 18 százalékra csökkenne, ami 2,4 millió forint éves jövedelemig lenne érvényben, míg afölött 36 százalék lenne az adókulcs. A koalíciós partner MSZP viszont 3 kulcsos adótáblát szeretne, adómentessé tenné viszont a munkavállalók körében ( a vállalkozóknál nem) a minimálbért. Ez utóbbit viszont a szabad demokraták nem tartják létfontosságúnak.” Ebből lett aztán az adórendszer-katyvasz és adóelkerülés, minimálbérre bejelentés, amely 2002 és 2010 között olyan sikerekhez vezette Magyarországot, amelyekre mindmáig emlékezhetünk. Emlékszünk?

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük