Mi lesz Dopemannel, Mr. Bajnai?



Amolyan se veled, se nélküled kapcsolat. Szövetségben dolgoznak, de a világra más „ízlésvilággal” tekintenek. A színpadon paroláznak, aztán kicsit perlekednek, vitatkoznak. Amúgy meg majd együtt indulnak. Habár az Orbán-szobor ledöntése kiborította a családi bilit, az Együtt 2014, a Szolidaritás és a Milla azért még nem adta be a válópert. Marad az ellenzéki összefogás.
Bajnai diplomatikusan fogalmaz. Ellenzi a történteket, hisz ő a „szakértő” imázst építgette ezidáig. Orbán fejének rugdosása így nem nagyon fér bele a politikai arcképébe. De azért teljesen elhatárolódni sem akar. Mert akkor mi lesz a „nagy összefogással”?
„Néhány nappal korábban tájékoztattak róla, de a szervezés teljes egészében a Szolidaritásnál volt. A fejhordozásról és a Dopeman-számról viszont nem tudtam. Ezekről lebeszéltem volna őket.” – véli Mr. Bajnai diplomatikusan. Aztán így próbál kisiklani a felelősség alól „Ami pedig a szobordöntés után történteket illeti, nagyon messze van attól az ízlésvilágtól, amit én képviselek”. Bajnai tehát nem határolódik el, nem bontja fel a szövetséget. Érjük be azzal csupán, hogy „nem az ő ízlésvilágának megfelelő”.
Aztán néhány nap múlva, Szegeden, neki szegezi egy újságíró a kérdést, hogy egyértelműen válaszoljon arra, hogy tervezik-e megszakítani a szövetséget a Szolidaritással a vasárnapi szobordöntés miatt. „Nem.” – hangzik a lakonikus válasz.
Persze Dopeman (leánykori nevén: Pityinger László) megsértődik. Ő egyedül nem viszi el a balhét. Ráadásul mindenki tudott a szobordöntésről, most meg őt cseszegetik. Gyorsan replikázik„Bajnai a stréber gyerek, aki rábeszéli az osztálytársait a csínyre, aztán amikor lebuknak, letagadja az egészet”. Majd kimondja, ami a szívén: „Bajnai nem alkalmas az ellenzéki összefogásra. Gyenge jellem”.

Kónya, aki nem számított ekkora botrányra, gyorsan csitítja a feleket. Szerinte Bajnai nem elhatárolódott az akciótól, csupán annyit mondott, hogy „nem feltétlenül az ízlése szerint való eset volt”. És ebben momentán igaza van. Aztán azzal zárja a vitát, hogy „egy szövetségben megférnek különféle vérmérsékletű, különféle társadalmi csoportokat képviselő emberek”.
De minden vita ellenére mégsem esik szét a szövetség. Együtt maradnak. 2014-ig, a választásokig biztosan. Bajnai és Dopeman – minden ellenszenv és „ízlésvilág különbözőség” ellenére egy szövetségben. Apropó: milyen összetételű szövetségben is? Mert lassan már semmit sem ért a „Nagy Összefogás” című közösségi játékból az egyszerű ember fia. (de a lánya se nagyon!) Egyébként is – ki a fenét képvisel ez a Pityinger gyerek? A Millát, a Szolidaritást? Az ellenzéki összefogás melyik szervezetéről beszél Dopeman, mikor azt mondja: „önjáró szervezet vagyunk” a szövetségben? Jó lenne először ezt tisztázni. Aztán pedig a választópolgárral is világosan közölni. Mert ha szerencsétlenségére úgy dönt, hogy a szavazatát az Együtt 2014-re adja le, akkor őszintén tudatni kellene vele, hogy kire is voksol.
De akad kérdés itt még bőven. Ugyanis, ha a szövetség marad és a választásokon megméretteti magát, akkor mi lesz Dopeman további szerepe? Mi lesz a szövetséggel és annak „különböző ízlésvilágú” szereplőivel, Mr. Bajnai?
Ha be sem jutnak a Parlamentbe (amire van némi sansz), akkor pofon egyszerű a válasz: mehetnek a levesbe! Nagy ívben repülhetnek a történelem kicsiny szemétdombjára. Dopeman a füstös klubokba, a kocsmákba (ahová való), Bajnai pedig vissza Amerikába. Egyetemen előadni. Esetleg ismét dollár milliókért kuncsorogni, valamelyik amerikás-multi-lobbi csoportnál. Vagy Soros Gyuri bácsinál (ha megéli szegény). Aztán jöhet ismét haza: megalapítani az „Együtt 2018”-t. Ki tudja majd kivel…
Ha vesztenek, de bejutnak a Parlamentbe (amire lássuk be, jelenleg mindennél nagyobb esély mutatkozik), akkor viszont mi lesz a Parlamentben? Hívják még Dopemant frakciószóvivőnek? Esetleg tanácsadónak? A kulturális bizottság mellé jelölik-e külsős szakértőnek? (Hisz kultúr-munkás ő!) Kap -e Dopeman parlamenti belépőkártyát majd a frakció mellett? Vagy visszazavarják majd a nyóckerbe? Hisz a mór megtette kötelességét, így a mór távozhat?
Ha viszont Bajnai ismét miniszterelnök lesz 2014-ben (mert nagyon szeretne az lenni), akkor kérdéses, hogy milyen szerepet szánna a leendő koalíciós partnereinek? Mit csinál Kónya Péterből például? És milyen politikai területeket ad az „önjáró szövetséges szervezet” vezetőjének, Dopemen-nek? Mert ezt előre, őszintén tisztázni kellene a választópolgárok előtt, Mr. Bajnai!
Dopeman előéletét tanulmányozva, több lehetőség is felmerül. Egyik ijesztőbb, mint a másik.
Pityinger László pénzügyminiszter. Jól állna neki a baloldalon, hisz egyik dalának önvallomása így hangzik
„A mamám nekem azt mondta
Inkább fiam te vedd el
Minthogy tőled vegyék el
És tudom lopni nem szép dolog
De dolgozni azt nem fogok
Mindig jönnek az ötletek
Hogy hogyan szedjem el a pénzedet”
baloldalon ennek a hozzáállásnak komoly hagyományai vannak. (Esetleg főpolgármester-jelöltnek, vagy helyettesnek is el lehet ezzel menni.)
De Dopeman a baloldalon bármi lehet. Legalábbis a saját mottója ezt sejteti, amely refrénként imigyen hangzik ugyanebben a nótában: „Lopni, megyünk lopni / A Pityinger, meg a Váradi” Szóval csak annyi probléma lesz vele, Mr. Bajnai, hogy hozza majd a Váradi haverját is. Vagy átírja Bajnaira. Véletlenül pont stimmel a ritmika és lopni is lehet menni vele…
Vagy mit szólna Mr. Bajnai ehhez: Pityinger László esélyegyenlőségi miniszter? Nem rossz ötlet, hisz cigány származású. De mit szólnának ehhez a feministák, akik sikongattak, mikor Illés Zoltán „szépnek, de butának” nevezett egy nőt a parlamentben. Támogatnák azt a Dopemant, aki a nőket általában nemes egyszerűséggel „pinának” szokta nevezni dalaiban? A „Halott ribanc nem ugat” című számban pedig önmagát „ringyóírtó gringónak” titulálja.
De talán mégiscsak a kultuszminiszteri, vagy az oktatási tárca állna neki a legjobban. Leginkább a legutóbbi dalszövege miatt:
„BAZMEG, BAZMEG, BAZMEG, BAZMEG
BAZMEG az Orbánt, BAZMEG a kormányt,
BAZMEG az MSZP-t és a Gyurcsányt,
BAZMEG az LMP-t meg a Jobbikot,
BAZMEG a sok fizetett naplopót.
BAZMEG őket, a képviselőket,
De ne hagyd ki BAZMEG a képviselő nőket.
BAZMEG az újabb adónemeket és
BAZMEG a kibaszott sárga csekkeket.
BAZMEG a NAV-ot és BAZMEG a bankodat,
BAZMEG a kopogó behajtókat.
BAZMEG az inkasszót, mert az összeg
mindig több, mint ami járna BAZMEG.
Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel.”
Értjük mi a viccet, Mr. Bajnai, csak nem szeretjük!

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük