Mesterházy, 2006 ősze és a kézi Singer


Humorosnak szánt grafikát töltött fel az MSZP elnöke saját Facebook-oldalára. A kép mondandója, hogy Kádár János ugyanúgy kézi vezérléssel irányította a rendőrséget 1988-ban, ahogyan azt Orbán Viktor is teszi 2013-ban. A rendőrség kézi vezérlése igen súlyos politikai vád. Az most mellékes, hogy Mesterházy az utódpárt MSZP elnökeként hogy fog elszámolni azzal, hogy az MSZMP „szeretett” vezetőjét ilyen vádakkal illette. Ám sokkal súlyosabb dolog, hogy nem is olyan régen, tényszerűen megállapíthatóan volt példa Magyarországon a rendőrség kézi vezérlésére, amikor Mesterházy inkább csöndben maradt.
Gergényi Péter a 2006 őszi rendőrterror során dokumentáltan rendszeres telefonos kapcsolatban állt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel. Mesterházy akkor nem hogy nem szólalt fel ez ellen, hanem egyenesen megvédte a rendőri fellépéseket:véleménye szerint a rendőrök kiváló munkát végeztek 2006 őszén, hamar levonták a következtetéseket, és az októberi rendbontásnál „kellő hatékonysággal és kellő eréllyel léptek föl, ezért hamar tudták helyreállítani a rendet”. Hozzátette: inkább köszönet illetné a rendőrség munkáját, mintsem oktalan kritika.
A Humor Herold Mesterházy bejegyzése a Facebookon
A mi kis derék szélkakasunk az MSZP 2012-es kongresszusán viszont már teljesen másképp értékelte a rendőrattakot: „És beszélni kell 2006 októberéről is. Az, amit akkor Budapest utcáin műveltek a szélsőségesek, felkészületlenül érte az országot. Minden polgárt, a politikát is, és a rendőrséget is. Ez vezetett a rendőri vezetők szakmai hibáihoz, és ez vezetett egyes rendőrök jogsértéseihez.”
Mesterházynak előbb tehát tisztáznia kéne, hogy mit is gondol valójában a 2006 őszi jogsértésekről, a rendőrség akkori kézi vezérléséről. Az ellenzéki összefogás állapotáról pedig sok mindent elmond, hogy míg Gyurcsány szerint valójában a Fidesz felelős a 2006 őszi eseményekért, addig Bajnai azt legalább elismeri, hogy a rendőrök „minimum szakszerűtlenek voltak. Apropó, akkor miért is nem történt meg a rendőri vezetők felelősségre vonása a Bajnai-kormány alatt?

  danielbakos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük