Megúszott múlt, vízbe fúlt jelen


 

Szent borzadállyal figyelem a magyar úszósport kicsinálását az olimpia előtt néhány hónappal, mert nyilván ilyenkor kell látványosan belepisilni a medencébe.

[rule style=”rule-dotted” ]

De aki efelett örvendezik, az is törölje le az elégedett vigyort. Vannak tisztáldozataink is, hiszen Aczél Endrét élete első őszinte mondatáért azonnal eltanácsolták a Népszabadságtól. Aczél tényleg nem igyekezett kedves vagy polkorrekt lenni. Szegény hülye azt hitte, hogy egy nemi erőszak tényállásánál számítanak a körülmények, meg az, mi történt valójában. Emlékezhetett volna rá, hogy hány olyan lincselésen vett már részt, ahol ez utóbbiak rohadtul nem számítottak. Akasztják a III/III-ast. Igaz, egymást.

Csapó Gábor, más okból, de szintén elkövette azt a hibát, hogy uszodát látott emberként felvetette, hogy a „sértetti közrehatás” értékelése sem másodlagos. Őt se látjuk most majd egy darabig, de hát a szólás és gondolatszabadság mindenekelőtt.

Persze lehet, csak Gyárfás Tamást unta meg valaki, de ez kicsit nagy hadműveletnek tűnik ehhez. Egyébként Gyárfásról csak egy jót lehet elmondani, azt, hogy a pletykák szerint ő nyíratta ki Fenyő Jánost, amivel gyanítom többet tett a magyar közélet tisztaságáért, mint bármilyen le nem számoltatási kormánybiztos.

Emellett Gyárfás hosszú ideje sikeres és ezért mindenki okkal gyűlölheti, akinek nem telik sportszövetségre.

 

Ráadásul meg merte védeni az évtizedek alatt kiválóan teljesítő szakemberét! Kérdés a sapkáról: akkor mit kapott volna, ha azonnal kihátrál mögüle! Tipp: ugyanezt. Sosem bocsájtom meg a libbant sajtónak, hogy emberi viselkedést vagyok kénytelen tulajdonítani Gyárfásnak.

De ne legyünk ízléstelenek, nem az uszodában vagyunk.

 

Szóval jelenleg ott tartunk, Kis László másokat is erőszakolt, az edzők meg úgy általában verték a gyerekeket, meg a tanítványaikat, és doppingszerekkel etették őket a nyolcvanas évek végéig. Ez megint több teljesen különböző kérdés összemosva.

[notification type=”alert-warning” close=”false” ]Először is ugye itt van a gyerekek élsportra történő trenírozása.[/notification]

Így alaposabban meggondolva, ki hiszi el, hogy egy átlagos, normális gyerek 5 éves korától hetente hatszor hajnalban magától elmegy úszóedzésre? A drága kedves szülője cipelte oda már a hatvanas években is. Aztán azt ki hiszi el, hogy csupán az edző személyes bája hatására a gyerek leússza a maga sok kilométerét olyan sebességgel, ami garantálja a szakvezetés prémiumát és az évi többszöri nyugati utazást?

Persze mindig van egy-egy ilyen adottságú gyerek, de a többséget a szülői nyomás és a dresszúra viszi rá és tartja benn az élsportban.

Egészen a liberalizmus világméretű győzelméig, a nevelési folyamatba belefért az, hogy a szülő, a tanár, az edző egy-egy pofon alkalmazásával jelöljön ki határokat. Manapság rafináltabb marketingeszközökkel veszik rá a gyerekeket az élsportra.

[notification type=”alert-warning” close=”false” ]A második kérdés az, hogy vajon a szülők mit tudtak az uszodai viszonyokról, miről voltak hajlandók tudomást venni?[/notification]

A gyerekek bizonyára beszéltek otthon az edzésekről, elmesélték milyenek az edzők. Akár nem merték elmondani a gyerekek otthon, mi zajlik az uszodában, akár a szülők tudomásul vették azt, a szülői felelősség hatalmas az évekig, évtizedekig zajló (állítólagos) terrorban.

[notification type=”alert-warning” close=”false” ]A harmadik kérdés a dopping.[/notification]

Ha az én gyerekemnek adott volna doppingszert az edzője és én megtudom, valószínűleg kitapostam volna az edzőbácsi belét. Miután szinte mindegyik úszóedzőnek van bele, a többi szülő ezek szerint megengedőbb volt. A nyolcvanas évek második felében már azért nem volt akkora kockázat kirobbantani egy ilyen ügyet, különösen, ha az ember saját gyereke az áldozat és sok más gyerek is veszélyeztetett.

De mindenki kussolt. Vagy nem teljesen úgy történtek a dolgok, ahogy ma arra emlékeznek egyesek.

 

Nem tudom elhinni, hogy a kis úszópalánták szüleinek nem tűnt fel, csemetéikre ráugrott néhány kiló izom hirtelen, vagy javultak 10 másodpercet százon néhány hónap alatt? Ugyan már. Az uszodai, edzőtermi ügyekről mindenki tudott és tud ma is. Az általános sportvezetés, a szakági vezetés, az egyesületek vezetői, mindegyik edző és bizony a versenyzők, sportolók is, valamint a gyerekek szülei is. Ha egy edző látta, hogy a szomszéd pályán a másik edző versenyzője mekkorát javult, pontosan tudta, hogy nem a kartempója fejlődött annyit.

És Kedves Olvasó Te is pontosan tudod, hogy a hetvenes évek óta mindenki igénybe veszi a modern (orvos)tudomány minden eszközét a személyes és a nemzeti siker érdekében. És azt is tudod, az edzők a legritkább esetben motiválják a kedvességükkel a tanítványaikat a jobb teljesítményre. És mégis szurkolsz, mégis boldog vagy, ha nyerünk. Ahogy én is. Mert ilyenek vagyunk.

Pedig én semmi pénzért nem erőltetném rá a gyerekemre az élsportot, nem adnám egy edző kezére. Szerintem nem ez a boldog élet titka. Különösen úgy nem, hogy tisztességes eszközökkel szinte már semmi esély a sikerre. A legborzasztóbb az, hogy nem is tudhatjuk, kik a ritka kivételek, akiknél a tehetség és az akaraterő elég.

Ettől függetlenül legyen átkozott mindenki, aki gyerekeket doppingol vagy arról tud és eltűri. De az is, aki ezt a botrányt kirobbantotta. Gyereket az ő kezébe sem adnék.


  Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

4 hozzászólás

  1. Nagyon káros és félrevezető írás. Azt sugallja, hogy mindenki doppingol. Aki felhasználja az orvostudomány eredményeit, az még nem doppingol. Aki leúszik x kmt hetente, az javulhat látványosan a kartempóból is. Káros, félrevezető általánosítások. Ez az írás is felcsatlakozott az olimpia előtt az úszók besározásához. Gratulálunk !

  2. Weismüller

    Biztos, hogy minden módszer és eszköz indokolt a győzelem megszerzésért? Mennyit ér egy olyan olimpiai érem, amit gyerekek rendszeres verésével, nők megerőszakolásával, tiltott szerekkel, politika mutyikkal sikerült megszerezni? Szerintem jókor jött ez a botrány, ideje teljes tisztújítást tartani a rothadó úszósportban.

  3. nem tudom elhinni hogy ennyire keptelenek emberek ertelmezni egy cikket…

    A cikk nem arról szól, hogy mindenki doppingol aki bevesz egy szaros vitamint vagy taplalekkiegeszitot ami egyebkent az atlagosnal nagyobb terheles miatt ajanlott en sem doppingoltam mert szedtem vitamint.

    A cikk arrol szol ami mar a Hosszu ugy kapcsan is felmerult, hogy valakinek nagyon fontos az olimpia elott taccsraverni az uszoszovetseget. Ez a mondanivaloja hogy az imbecilek meg a funkcionalis analfabetak is ertsek.

    Jo persze en is ismerem a libsi romkocsmai velemenyt, hogy foldig gombolni a magyar sportot kulonosen a legsikeresebb sportagakat, mert a fasisztakat porig kell alazni es a ezeknek a csotany fele melyrepules (Athen) a kovetendo…

    Azert aki beall outsiderkent a libsi ugatokorusba nem art ha megfontol ezt azt… A sport es a korulotte folyo pl orvosi kutatsok az az egyik terulet ami elkepeszto tapasztalattal es tudassal gazdagitja a “polgari” alkalmazast polgari = amikor az 50eves leroggyant szervezeteteket probaljak osszestoppolni. Nem a sportorvosok nem csak doppingot kotyvasztanak a sufniban megha a Retekklubbol meg a libealis pocegodrokbol feszt ezt sugalljak.

    Pelda:
    mindenki elolvad es seggreul a meghatottsagtol amikor latja hogy a jarashibas gyerekeket vagy baleset utan jarni tanitott pacienseket kompjuteres mozgaselemzo rendszerekkel segitik. Nos ezeket a rendszereket az elsportolok teljesitmenyenek (mozgasanak) a javitasara talaltak ki, mert ott van erre zseton, sokal tobb mint mashol, ugyanez vonatkozik a serulesek toresek stb gyogyitasara.

    Ahogy az hogy ma a neten barki hulyesegeket iralhat az meg a hideghaborus katonai budgetnek koszonheto az arpanet ugyanis egy katonai project volt sooot meg a TOR kifejleszteset is a haditengereszet sponzoralta anno a 80-as evekben, mert erre me ott volt zse…

  4. Nem az íràs kåros,fêlrevezető,hanem ti vagytok azok! Ti,aki az olimpia előtt egy pår hónappal mindent megtettetek,ês
    még is tesztek,az úszószövetsēg lejâratâsâban! Ti libnyafok,nem tudtok nyugodni,cselszövêssel,intrikåval próbåljåtok
    mêg azt is kikezdeni,ami igazån jó! Ezek vagytok ti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük