Megújulási kísérletek


Hogy ne csak a kiscentrális erőtér jobb oldalával foglalkozzunk a Fidesz idei megroggyanása után, hanem az önmagát szintén potenciális kihívóként látó baloldallal is. Gyurcsány Ferenc 2006-os öszödi beszéde óta minden évben többször elhangzik a baloldal újjáépítésének igénye. A permanens megújulás pikantériája csupán az, hogy szereplők alig változnak – csupán a körbetáncot járnak lassan tizedik éve…

Boris Vian

10.1. Hiller Pityu április 17-én a Népszavának nyilatkozta a következőket: „Nagyon világosan elmondom, mit akarok. A magyar baloldal újjáépítését. Ha ennél alacsonyabbra tesszük a lécet, akkor hosszú távon el fog bukni ez a gondolat. Az nekem kevés, ha csak annyit akarunk, hogy kerüljük el a belső válságot, s jöjjünk ki abból a gödörből, amiben vagyunk. (…). Az értetleneknek, a tamáskodóknak pedig megismétlem: a cél a magyar baloldal újjáépítése.”

A „nyelvvizsga nélkül adjunk diplomát” propaganda főmestere, Hiller Pityu, a tapolcai választás másnapján dobta be a tízedik éve újra és újra felböffenő, de mindezidáig sehová nem vezető „újratöltés” jelszavát. Megjegyzem ő már 2004-ben is, mikor a szocialista párt elnökévé választották, ugyanezt mondta – csak, akkor még senki sem vette komolyan; illetve nem igazán lehetett tudni, hogy mit, miért és hogyan akar megújítani. Hisz aztán a 2006-os jól sikerült „igen, igen kampányban” Gyurcsány leghűségesebb fegyverhordozója volt, amiért meg is kapta és négy évig (a második Gyurcsány-kormány) a kulturális és oktatási tárcát.

10.2. Szanyi Kapitány, ez év április 24-én, egy péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen meghirdette az „önálló épülés politikáját. Elmondása szerint az MSZP-nek le kell ráznia magáról „a liberális mételyeket”, mert az MSZP egymaga több szavazatot fog tudni szerezni, mint bármilyen összefogással a “bizniszpártokkal”. Szanyi Kapitány mélyen szántó ötleteit meg is írta Tóbiás pártelnöknek, aki azóta is töpreng, hogy miért kellett leváltani tavaly ezt a bölcs, tapasztalt, ugyanakkor a megújulásra képes reformer szocit az uniós parlamenti delegáció éléről. Habár a nagyformátumú és igen kidolgozott megújulási tervet annyira fontosnak tartották a szocik, hogy még a saját honlapjukra is „elfelejtették” kitenni, mégis, legalább azt elérték vele, hogy Gyuriferit eljátszhassa a sértődöttet.

10.3. Tóbiás szombaton, a párt választmányi ülése után jelentette be, hogy mivel a „kormány megbukott” (Sic!) így a szocialistáknak be kell mutatniuk a politikájukat. Míg Hiller Pityu csupán általánosságban rebootolt, Szanyi Kapitány pedig csakis a Gyurcsányékkal való szakításban látja a megújulás lehetőségét, addig Tóbiás feltalálta az ökörrel húzott ekét! Szakpolitikai kell ide! S ennek jegyében, mindjárt el is fogadtatott egy grandiózus dokumentumot a szocik választmányával, amely az önkormányzatok működésének és finanszírozásának problematikáját igyekszik megoldani.

A program már mennyiségében is grandiózus. Összesen egy egész A/4-es oldalt kitesz. (másfeles sorközzel – ahogy azt a karakterszámolás-gombot nem ismerő egyetemi oktatók szeretik) A lényege, hogy „több lehetőséget, több felelősséget és több pénzt” adjon a települési önkormányzatoknak. Rövidtávon ki is mondja, hogy a helyi SZJA 10, a gépjármű adó 80 százaléka maradjon az önkormányzatoknál, illetve az iparűzési adó „semmilyen egyéb számításban negatívan, támogatáscsökkentő tényezőként ne szereplejen”. Habár bizonyára van olyan polgi Magyarországon, aki az utolsó mondatot nehezen érti, annyi mindenesetre kiderül a doksiból, hogy több pénzt hagynának helyben a szocik.

A probléma mindezzel csupán az, hogy míg a nagy városokban van gépjármű, illetve iparűzési adó, illetve ahol kicsi a munkanélküliség ott keletkezik SZJA is; ezzel szemben a szegényebb, nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken, ahol se munka, se vállalkozás és kocsi is kevés van – mindebből keveset profitálnának – és mindez tökéletesen rámutat arra, hogy a legalapvetőbb (egyenlősítősdi) baloldali programot sem ismerik fel, ha az narancsban közlekedik.

Ám Tóbiás ezt a problémát zseniálisan átugrotta és negyedik pontként odabiggyesztette, hogy ha minden önkormányzat, a beszedett iparűzési adó 30 százalékát egy közös alapba fizetné be, akkor kompenzálni lehetne a lemaradó kistelepüléseket is. Lényeg, hogy megint „Állambácsitól” felirattal lehessen pénzt küldeni. Lehetőleg sokat. Valaki meg majd biztos állja a cechet. Na ezért az anyagért kár volt összetrombitálni a választmányt.

Lehet, hogy tévedek, s lehet, hogy nem csupán ez a három emlékezetes megújulási ötlet hangzott el ebben az évben.

Felkészül Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó és Kovács László!


  Boris Vian

Nincs hozzászólás

  1. Sokkal aggasztóbb az elzombisodott baloldalnál, hogy ugyanaz a Fidesz adja el az országot Putyinnak és vágja haza a demokráciát, amelyik ’89-ben elsők között bontotta a Kádár-rendszert és zavarta haza a ruszkikat.

  2. Sokkal aggasztóbb az elzombisodott baloldalnál, hogy ugyanaz a Fidesz adja el az országot Putyinnak és vágja haza a demokráciát, amelyik ’89-ben elsők között bontotta a Kádár-rendszert és zavarta haza a ruszkikat.

  3. A baloldal legalább megpróbál megújulni (az, hogy milyen sikerrel, most mindegy). A Fidesznél azonban ugyanazok a fáradt, elkopott elvtársak ülnek a posztokon és lopják a közvagyont ’89 óta.

  4. A baloldal legalább megpróbál megújulni (az, hogy milyen sikerrel, most mindegy). A Fidesznél azonban ugyanazok a fáradt, elkopott elvtársak ülnek a posztokon és lopják a közvagyont ’89 óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük