Kurtz ezredes közéleti dilemmái – 2020-tavasz


Lakner Zoltán

Töredelmesen bevallom, hogy csomó dologhoz egyszerűen nem értek. Nem is érdekelnek. Egyáltalán nem tudok hozzászólni, ha témaként szóba kerülnek, és csomó ilyen van ám. Vegán finomságok. Jógapózok, Musicalek a Madáchban. Ja, és így hirtelen egyetlenegy pasztellszínt se tudnék mondani. Ezekből biztosan kenterbe verne Lakner Zoltán. Azt viszont, hogy kik a főtisztek, már hatévesen tudtam. Az őrnagy, az alezredes és az ezredes. Dr Miniszterelnök Úr évértékelőjén viszont csupa tábornok ült. Ezt például onnan is tudom, hogy szintén ebben az életkoromban tanultam meg a rangjelzéseiket. Arról viszont szintén fogalmam sincs, hogy Lakner Zoltán meg a HVG.hu miért üti bele az orrát ezekbe a témákba, mert láthatóan ezekről meg nekik nincs fogalmuk. Ja, és azt értem, hogy miért ajvékoltak, de ezek még az Indiana Jones és a frigyláda fosztogatóit se látták? 

“Először elvesszük, amit akarunk, utána eldöntjük, hogy felrobbantsuk-e a maguk tetves hajóját, vagy se.”

Ő volt gyerekkorom harmadik kedvenc ezredese, Kurtz és Hassler után. Ezeknek a túlokos belpesti értelmiségieknek még mindig nem esett le, hogy a katona azt csinál, amit akar (feltéve, ha kellően erős hozzá). Ezek után nem számítok arra, hogy esetleg látták az És megint dühbe jövünket, mert bizonyára valami Tarkovszkij vagy Tarr Béla ínycsiklandó legye kiszorította a filmműveltségi repertoárjukból, de onnan tudnék csak idézni:

“A hadseregre fogadjon, aki nyerni akar!
Legyen eszed haver, ne fogadjál döglött lóra!” 

Tamás Gazsi

Továbbra is imádom a csávót. A világ legműveltebb ÉNje. Zseniálisan tudja kioktatni az ÉNnél butábbnak tartott embereket a boJgón, tehát önmagán kívül gyakorlatilag mindenkit.

Akik nálam jobban tudnak németül, azok állítják, hogy TGM németül például nem tud annyira jól németül. Más ellenzékiekhez hasonlóan szenved a nemekkel és a melléknévragozással. TGM az a fajta okos ember, aki összeolvas mindenfélét, és ezekből tud leszűrni irdatlan nagy baromságokat, melyeket aztán gond nélkül le is ír. Személyes kedvencem tőle az alábbi gondolatsor: 

Mellesleg a francia és a csehszlovák hadsereg külön-külön is fölért fegyverzetben és harcértékben a Wehrmachttal, nem hogy együtt – de nem akartak harcolni.”

Pisztáciát ropogtatva nézném, ahogy egy Morane-Saulnier 406-ossal nekiront egy staffelnyi Bf-109E/4nek, vagy a csehszlovák hadsereg svejkjeivel bekerít halálfejes SS-eket.

De a legmókásabb mégis az örökös antirasszista fixációja. Bár szegény az emlékezetes Mortimer-ügyben már csúnyán megégett, amikor a cigány-bűnözés minden kritériumát kimerítő Patai Jaúzsika megbökésének ügyében vádolta rasszizmussal a teljes magyar fehér társadalmat. A krach akkor ütött be, amikor kiderült, hogy maga a bökő is roma származású, de TGM természetesen nem az a kaliber, aki feladja. Mostanában a roma börtönlakóknak biztosított, a fehér keresztény hetero rózsadombi férfiakénál jóval szűkebb lábköz példáján próbálja meg bebizonyítani, hogy ő már 1989-ben is megjósolta, leírta, hogy mennyire szörnyen rasszista társadalom ez, csak már akkor se figyelt RÁ senki. 

Jobbik

A magyar politikai élet Madonnája. Bár talán a 62 évesen sztreccsnadrágban gimis fiúkhoz dörgölőző grannyboy is méltóságteljesebben viseli az elmúlás folyamatát. “A mai napon kilépek a Jobbikból!” Ezt a mondatot az elkövetkező hetekben nagyon sokszor fogjuk még naponta újra és újra hallani, olyan jobbikos figurák szájából, akiről már évek óta azt gondoltuk, hogy nincs a pártban. Az új pártvezetés ellenben bátran és magabiztosan fog kommunikálni, az 1945 márciusi nyilas szóróanyagok modernizált verzióinak segítségével. Hajnalhasadásról, és a kiöntött drága magyar véren sarjadó új hajtásokról. A maradók nyilván mindent elkövetnek majd, hogy a Gárdától a Munkásőrségig folyamat ívét minél zökkenőmentesebben vigyék véghez. A durcás távozók viszont gondoskodnak majd a folyamat zökkenőnek nyilvánosságra hozásáról, hiszen bizonyára sok, szóban elgörbített női heftli meg ziegheilezős esküvő lapul még a tarsolyaikban. 

Hogy lesz vajon vége az egésznek? Jakab lesz az, aki még a víz alatt is DiCaprioként fog kapaszkodni a Titanicba, vagy ügyesen szerveznek egy nagy május elsejei majális a DK-val közösen, amin az egy nagy kondérban főzött paprikátlankurmplijába Gyurcsány Ferenc hozza majd a virslit? Megannyi izgalmas szcenárió, melyek biztosítják majd számukra a szórakoztató tavaszt. 


  Kurtz ezredes

5 hozzászólás

  1. Nem értem:
    – Lakner Zoltán, hogy lehet internacionalista/multikulti bolsevik/genderistaként az ELTE egyetemi oktatója.

    – Tamás Gáspár Miklós miért nem megy haza Bukarestbe, hiszen már 30 éve elmúltak azok a társadalmi körülmények, melyek fenyegették biztonságát a ma már demokratikus és európai Romániában.

    – miért baj, ha Jakub Petár gyurcsótány ?emlőjén? lógó nehezék lesz a Jobbik bázisa elolvadása után.

    Amúgy nem tudom értékelni a jobboldali nyafogást, míg egyes pártok – DK, Jobbik, Párbeszéd, LMP, stb – gond nélkül tudják frakció támogatások 100 millióiból finanszírozni hazafiatlan holdudvaruk egzisztenciáját az általuk fenntartott, konzervatív patrióta értékeket gyalázó propagandán keresztül.

    Nem kellene a pártok állami finanszírozásának, felszámolásának, végrehajtásának, vezetőik pénzügyi felelőssége szabályait újra gondolni?
    A megszűnő pártok vagyona ki-é lesz, felhalmozott adósságuk megfizetéséért ki felel, ki jogosult végrehajtást kezdeményezni, oda figyel valaki?

    Figyeli valaki az egyes civil szervezetek, alapítványok alapítási célú működését?
    Intézkedik valaki megszüntetésükre, ha feladatot nem végeznek csak pénzt gyűjtenek, vagy túllépnek alapítási céljaikon?

    Mindez mennyi közpénzbe is került évente idáig?

  2. csakafidesz

    “Mellesleg a francia és a csehszlovák hadsereg külön-külön is fölért fegyverzetben és harcértékben a Wehrmachttal, nem hogy együtt – de nem akartak harcolni.”
    Hát..
    Ennél nagyobb hülyeséget kevesen mondtak. Anno a 300.000 angol hadsereg megfutamodott és Hitler bánhatja, hogy nem fordult Dunkerque felé teljesen megsemmisíteni az angolokat. A franciákat pedig úgy verték szét, hogy eldobálták a felszerelésüket a nagy futásban..
    Ha Münchenben nem kötnek Csehszlovákiára egyezményt akkor is bevonultak volna oda. Tessék? Nem a csehet sem így, sem úgy nem kísérelték meg az ellenállást. Mondhatták volna, hogy róluk Chamberlain ne alkudozzon Hitlerrel, és ha jönnek akkor kilyukasztják a németek bőrét, de nem mertek egy puskát sem elsütni. Svejk népe soha nem mert szembeszállni a fegyveres erőszakkal. (Ott egy 1956 elképzelhetetlen lett volna, 1968-ban a bátorságuk csúcsa az volt, hogy leszedték a helységnévtáblákat és a számot a házak kapujáról.)

  3. Pont 100 éve választották meg kormányzónak vitéz Nagybányai Horthy Miklóst.
    Ő pedig rendet rakott a liberális káosz után.

  4. Jason Bourne

    Szerintem amúgy 1940-ben a francia hadsereg, mármint a szárazföldi fegyverzetben és harcértékben pariban volt a WH-tal, a páncélos fegyvernem mindenképp.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük