Középpontban a környezetszennyezés – az ENSZ és a Vatikán képviselőinek csúcstalálkozója


Kedden csúcstalálkozót tartottak a Vatikánban Ban Ki-moon ENSZ főtitkár, és Peter Turkson bíboros – a júniusra várt Zöld-Enciklopédia értelmi szerzőjének és felelősének – részvételével. A találkozó mintegy előkészítése Ferenc pápa, az ENSZ előtt tartandó beszédének, és az Enciklika megjelenésének.

Turkson bíboros a Paradicsomból való kiűzetés példáján keresztül beszélt arról a leckéről, amely az emberiség büszkeségének, arroganciájának és önzésének következményeit vetíti elő, s amelyet még mindig nem veszünk elég komolyan. Ferenc pápa szavaival élve kijelentette, hogy az a keresztény, de tágabban értelmezve minden ember, aki érzéketlen a környezetrombolás és a szegénység problémája iránt, Isten munkáját veszi semmibe.

Ban Ki-moon főtitkár a pápa személyének erkölcsi szerepét hangsúlyozta, amely jelentős segítséget nyújthat a környezetszennyezés elleni fellépésben. Emellett utalt arra , hogy az ENSZ-ben tartott pápai beszéd hatással lehet Amerika klímapolitikájára is.

Peter Turkson és Ban Ki-moon közös nyilatkozatában a tudományos világ és a vallás összefogását emelték ki, amely megfogalmazza az emberek vágyát a környezetszennyezés, a szegénység és a globális felmelegedés elleni fellépésre.

A pápa tervezett ENSZ-beszédével kapcsolatban Amerikában konzervatív amerikai politikusok és éghajlatváltozás-szkeptikus tudósok is tiltakoztak, többek közt azzal az indokkal, hogy a pápa tevékenységi köre nem terjedhet túl a templom falain.


  Zsuzsanna Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük