Normaváltás – a Meteorológia Szolgálat tanulmánya a Globális Felmelegedés hazai tagadóinak


Már azt is meglepő, hogy globális felmelegedés-témában megszólalnak meteorológusok. Ráadásul kishazánkat illetően. Bár mindennap több-kevesebb sikerrel próbálják eltalálni a másnapi, vagy a heti időjárást, és a különböző természeti jelenségeket – mint szél, hó, eső, fagy – hajlamosak a figyelemfelkeltés eszközeként felnagyítani, alapvetően elég jelentéktelen figurák a képernyőn. Egyébként meg szinte teljes titokban művelik tudományukat.

Pedig, igazán komoly és jelentős szerepük lenne abban, hogy a még mindig ostoba, felmelegedés-tagadókat napi szinten, valóságos adatokkal győzködjék, a többieket pedig segítsék a változásokra való felkészülésben. Ezért is üdvözlendő az a HVG által közérthetőbbre írt, nemrégiben megjelent tanulmány, amely bejelenti a hazai meteorológia új normára való átállását. Ez rögzíti Magyarország éghajlati jellemzőinek változását, azaz a globális felmelegedés hazai hatásait. A leggyengébbek kedvéért globális felmelegedés van.

Az új norma egy új kiindulópont, amely a csapadék eloszlásában bekövetkezett arányeltolódást, a hőmérséklet, és a hőmérséklet-ingadozás növekedését a felmelegedéssel előállt új állapotokhoz igazítja. A tanulmány alkalmas lehet például egy új mezőgazdasági-stratégia megtervezéséhez, hogy hol milyen növényeket lehet sikeresebben termeszteni, milyen környezeti változásokkal kell egy gazdának számolni. Áttekinthetőbb képet kaphatunk Magyarország vízháztartásáról, felkészülhetünk az áradásokra, vízraktározásra. Összességében a felmelegedés okozta bizonytalanságban végre valós adatok alapján tervezhetünk. Mindenképpen hiánypótló, hasznos ismeretanyag, amiért hálásak lehetünk.

A kérdés már csak az, hogy a frissen megjelent tanulmányról esik e majd szó a híradó utáni időjárás-jelentésben? A meteorológia egy ideje már tudomány, és egy meteorológus szerepe az is, hogy a csúszós utak mellett szóljon arról az egész bolygót érintő problémáról, amely a közeli és távoli jövőben mindenkit érinteni fog. Véget ér tehát a korszak, amelyben az időjárás-jelentést csak a palóc-nyelvjárás teheti izgalmassá. A jövő meteorológusaira vár a feladat, hogy beszámoljon környezetünk állapotáról, és napi szinten szembesítsen bennünket káros tevékenységeink következményével.


  Zsuzsanna Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük