A fehér, privilegizált James Bond alkonya


Ha azt képzeltük, hogy az Oscar-díjátadóra felhabosított fehér vs. fekete színészek hülyesége lecsengőben van, akkor nagyobbat nem is tévedhettünk. A permanens rabszolgafelszabadítás következő, frontális fázisa csak most indul.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][/title]

A kisebbségek – néha azért támogatható és érthető – pozitív diszkriminációjának egyik legbosszantóbb mellékterméke, amikor egy adott pozícióhoz nem két azonos képességű jelölt közül döntenek a valamilyen kisebbségi mellett, hanem akkor is, mikor a „többségi jelölt” minden szempontból alkalmasabb. Példának okáért – hogy kicsit meg is fricskázzuk, kiforgassuk az egészet – érthető és tulajdonképpen sikeres kezdeményezés volt az, mikor az NFL kötelezővé tette a csapatok számára, hogy az edzői teamben meghirdetett állásokra hallgassanak meg kisebbségi (afro-amerikai, latino) jelölteket is. Érthető, mivel a ligában jelentős szerepet visznek játékosként és ugyanezért logikus is.

De ha ugyanezt kiegészítik azzal, legyenek kötelezően alkalmazott pici, távol-keleti származású edzőik is, azzal már nem az egyenlőség, hanem a faszság felé tesznek méretes lépéseket. Az úgy nézne ki jelenleg, hogy egy, a ligában játékosként 1000 yard felett teljesítő afro-amerikai helyett a sportot távolról sem ismerő Kimdzsongunt kell alkalmazni, hogy kilegyen a társadalmi kvóta az edzői stábban is.

Faszság? Az! Akkor képzeljünk egy leszbikus, fekete nőt James Bondként.

Mert ha van valami, amit kortárs popkulturális ügyekben sokkal jobban várunk, mint az Oscart (Gőgös Zoltán változatában OSZKÁR DÍJ), az nem más, mint hogy ki lesz az új James Bond, amely a jóképű, majd a baltaarcú változatok után is csak kullog a Sean Connery fémjelezte időszak után.

A világ azonban a folyamatos megőrülés állapotában van, így a 007-es se kerülheti el jól megérdemelt sorsát az afro-amerikai legionáriusok (nem légionárius) és viking harcosok után. A jelötek közé most végre egy fekete színész, Idris Elba is bekerült, akivel szemben egyébként semmi kifogásunk nincs, még Heimdallként is szerettük, de ez megint egy másik történet. Azt mindenképpen le kell szögeznünk, századunk filmes forradalmának meghatározó eredménye volt, amikor a stúdiók vezetői és kreatívjai ráébredtek arra, hogy egy négert nem csak arra használhatnak, hogy a második jelenetben meghaljon, valamint egy meleg karakternek sem kell szükségszerűen idióta módjára affektálnia és rózsaszínű tangában dörzsölgetni a hímtagját.

Idáig rendben is vagyunk, csak egy igazi liberális valójában nem érheti be ennyivel. Az ideális James Bondot szerintük már nem is szabadna fehér színésznek játszania, hisz azok az idők elmúltak, amikor feltűnően ciszheteró skótok mentették meg a Brit Birodalmat. Az Egyesült Királyság, ahogy a világ is, változóban van és James Bondnak is követnie kell a korszellemet. Következő lépésben nyilván a királynő is túl WASP lesz, de ennyire talán még nem szaladjunk előre. 2017 is van. Lesz.


  Bubu Woodcutter

Egy hozzászólás van

  1. Remegve várom a legújabb Mata Hari feldolgozást. Van,még az a Drakuleszku . Már várom,mikor ölt nigger női pálmaháncsszoknyát.
    Szerintem az igazi az lészen,mikor Dr. Jekyll és Mr. Hyde változik át leszbikus fekete nővé. Csak a kvóta végett. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük