“Basszál neki oda a kispajszerral”


Az említett fanyalgókat leegyszerűsítve simán lehet kommunistának is nevezni. Amolyan Szomszédok sorozatos Etus néni alaptípusnak, aki csak azt látta a rendszerváltozásból, hogy mindenki vitatkozik mindenkivel, közben meg emelkedik a kefir ára. Persze régebben ők nevezték fanyalgónak azokat, akik nem ájuldoznak a szocializmus vívmányaitól.

“Márpedig az oktatásban a szocializmus negyven éve kitűnőre vizsgázott. E kor pedagógusa az utókortól szobrot fog érdemelni. Társadalmi és gazdasági fejlettségünket messze megelőzve képezték az ifjúságot. Minden nemzetközi felmérés azt bizonyítja, hogy ezen a téren nemcsak felzárkóztunk, de meg is előztük a gazdag nyugati világot.

https://www.youtube.com/watch?v=1U9hmHRtihs&feature=youtu.be

A FANYALGÓK erre mondhatják, hogy siralmas volt az oktatott, ideológiától deformált törté­nelem. Igazuk van, de tegyék hozzá, hogy a történelemnél is fontosabb matematika, fizika és a természettudományi ismeretek területén kiválóak voltak az eredmények. Hiába teszi helyére a rendszerváltás utáni oktatási rendszer a történelem oktatását, ha gyengébbek lesznek a mate­matikai, a fizikai és a természettudományi eredmények. Márpedig ez látszik kibontakozóban.

A szocializmus negyven évének egyik nagy történelmi vívmánya, hogy ezer év után először emelte be arányuknak közel megfelelően a dolgozó rétegek tehetséges gyermekeit az értel­miségiek, a diplomások sorába.”

(In: Kopátsy Sándor: Kádár és kora, 2001, CET Belvárosi Kiadó, Budapest)


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

8 hozzászólás

  1. inkontinencia-zavar

    “Ezer év után először emelte be”

    Miért, előtte benne voltak a dolgozók a diplomások soraiban?????

    Nem inkább: “Ezer év ALATT először”?

    • Magyarország ezer(egyszáz) éve után.

      • Gáspár Anett

        Aha, és a két Bolyai és az őket megelőző tudósaink?!
        Haggyá má’ chaver. 😀
        Az első szervezett magyar iskola Pannonhalmán született, kiváló tudós szerzetesek tanítanak ott azóta is.
        Nemcsak mi mentünk külországokba tanulni, hanem onnan is jöttek hozzánk szép számmal.

    • Ne érezd személyeskedésnek, de megnyerted a nickname-versenyt.

  2. Hozzá kell tenni, akkor még nem voltak diplomagyárak, egyetemre kerülni kiváltság volt. A felvételiken hatalmas verseny folyt, csak a legjobbak kerülhettek be, főleg a kurrens szakokra. Jóval kevesebben tanultak tovább Magyarországon, mint Nyugaton. A szocialista rendszer nálunk nem akadályozta meg az elitképzést, éppen ellenkezőleg. Megvoltak az elit gimnáziumok, ahonnan a nagy többség egyetemen tanult tovább, már azokba bekerülni 14 évesen is egy szelekció volt. Közelebb állt az oktatási rendszerünk a délkelet-ázsiaihoz, mint a liberális nyugat-európaihoz, észak-amerikaihoz.
    Tény, hogy akkor egy átlag magyar diplomás (reál) szakember rendszerint köröket vert egy átlagos nyugati megfelelőjére szinte minden téren. Ahogy már a középiskolások között is egy jobb magyar gimnázium tanulója nagyjából annyit tudott tetszőleges tárgyban (matek, kémia, biológia stb.), mint egy amerikai főiskola (college) végzőse. Leszámítva persze azokat, akik emelt szinten tanulták az adott tárgyat, azok kint is kb. azt a szintet tanulták, mint a magyarok alapból.
    Azóta felhígult nálunk is az oktatás, a diploma ma annyira elvárás, mint anno az érettségi volt, és kb. annyit is ér. Az akkori diploma értékének (az arányokat tekintve is) meg talán a PhD felel meg.

  3. Gáspár Anett

    “de tegyék hozzá, hogy a történelemnél is fontosabb matematika, fizika és a természettudományi ismeretek területén kiválóak voltak az eredmények.”

    Ez tény.
    De csak a kiemelt iskolákban.
    Az általános és középfokú tömegoktatásban nem.
    Amúgy igaz, a szocialista táborban és egyéb nemzetközi versenyeken is az elsők között voltunk reál tárgyakban.

    A kommunista felső vezetés a kölykeit előszeretettel íratta be Pannonhalmára, Esztergomba, Sárospatakra, mert a kiváló, tudós szerzetes tanárok kezei alatt magas szinten tanulhatták a reál tárgyakat, a latint (orvosira pályázóknak alap) és a nyugati nyelveket (!!!).

  4. Gáspár Anett

    ” a történelemnél is fontosabb matematika, fizika és a természettudományi ismeretek”

    Amúgy nem fontosabbak a történelemnél és a magyar nyelv és irodalomnál!
    Sőt! A reál tárgyakat tanulóknak elengedhetetlenül fontos, alap, hogy tisztában legyenek
    a valós történelmünkkel, műveltek, olvasottak legyenek. Tökéletesen, tisztán, szabatosan beszéljenek magyarul, helyesírási és nyelvhelyességi készségük magas szintű legyen.
    Minden mindennel összefügg.
    Műveletlen mérnökből csak fejlődni képtelen, tahó szakbarbár lesz, nem pedig alkotó értelmiségi.
    Csak egyetlen példa.
    Tessék már összevetni a liberális “építészek” betonvázra gányolt, üveggel borított egyenkócerájait, a fantáziátlan, primitív “szabadművészetüket”, gyökértelen, ócska szakmai szélhámosságaikat Makovecznek a legmesszebb gyökerekig visszanyúló, mégis a mai környezetbe illő, élő és élhető modern műalkotásaival!

    • 6 nappal késöbb:

      “Minden mindennel összefügg.”
      Műveletlen … szakbarbár .”

      Ezt így tartja igaznak és jónak a mind neobbliberálisan fejlödö szeretett uniónk. Az összefüggések bonyolódását is. Mi az alkalmasabb változat a nagy értéknek tartott szabad munkaeröpiacon? A Magyarországon jól kiképzett (a kiképzés költségei máris megtakarítva a dolgoztató ország “zsebének”) mérnök és egyéb, különben müveletlen “szakbarbár”, aki ott boldog, elégedett és fogyaszt is ahol pont dolgoz!
      Vagy a hasonló szaktudású, egyúttal hazai valódi történelemmel, helyesírással és nyelvhelyességi készséggel is “leterhelt”, tulajdonképpen hazavágyó, nem lazán boldog, nem minden lében kanál? A keresetét gyüjtögetö vagy rögtön haza is küldö, nem helyi fogyasztó?

      És: kit kell támogatni az ideológiai szempontból nemzettagadó, globalizáló agytrösztök csakis nyereséget hajszoló tanítványainak?
      Ki és mi mellett törnek lándzsát, sajnos, a mind gyakrabban és a mindegyre szaporodó “valódi” magyar “européerek” is?

      Miért kell Orbán Viktornak az européer, egyúttal azonban hazafinak is eltünnie?
      A Makovezek inspirálta építész vagy a liberélis építész beton-üveg egyenkócerája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük