És akkor magától meggyulladt egy uniós zászló…


Nem mintha túlzottan „oda meg vissza lennénk” az uniós adminisztráció legtöbbször idióta és totálisan felesleges ténykedéseiért. És természetesen van némi igazság a Jobbik azon javaslatában is, hogy a csatlakozáskor kialkudott (a híresen jó debattőr, Medgyessy Petike igazgatta a zenekart akkoriban) feltételek közül bizonyos kérdéseket újra kellene tárgyalni. De azért a cukisodásnak is lehetne határa…

Boris Vian

No meg a nemzeti radikálisok kellemetlen szituációkba helyezésének, mert szegényeknek – amellett, hogy lassan kötelezően felírja filoszemitizmust a pártvezér – nemsokára az Unió himnuszát, az Örömódát kell beállítaniuk csengőhangnak a jól bevált Kárpátia helyére.. A Jobbik annyiban tényleg elindult a néppártosodás útján, hogy az „igazság kérlelhetetlen képviselete” helyezz áttértek az úgynevezett politikai „kettős beszéd” művelésére.

A hétfői parlamenti napon szépen ment az adok-kapok a Fidesz és Jobbik között, ahogy a kormánypárt megígérte, csak éppen atombomba helyett egyelőre vaktöltényeket lődöznek a (ex)radikális pártra. Általában a politikusok igen rossz megítélésén ugyan ez nem sokat javított, de legalább megidézték Szanyikapitányt, akitől fájóan hiányoznak a parlamenti bazdmegolások, mióta Nyugatra távozott emelni az európai politika színvonalát.

Vona Gábortól ugyanis megtudhattuk, hogy a Jobbik nem akar (soha nem is akart) kilépni az unióból, hanem pusztán David Cameron nyomdokain járva népszavazást szeretne a tagságról, az csatlakozás újratárgyalás mellett. Az egyre cukibb, mindig divatosan öltözködő, nonfiguratív tetoválását büszkén viselő pártelnök, tényleg saját magától idézett: „A Jobbik programjában az van benne, hogy a csatlakozási szerződés módosítására van szükség, és szerintünk a csatlakozási szerződés módosítása igenis egy felelős álláspont.”

A politikai programban valóban szerepel a következő mondat: „Népszavazást fogunk tartani az uniós tagságunkról és az unióhoz fűződő viszonyunkról, utóbbiban a Nemzetek Európája koncepcióját képviseljük az Európai Egyesült Államok koncepcióval szemben.” De Vona pártelnök vagy nem egyeztetett a kampánystábbal, vagy nem látta a saját pártja idetartozó kommunikációs-vizuális anyagát, melyen a következő szlogen olvasható:

„Tagok legyünk, vagy szabadok?”

Mert ha igazán következetes, akkor nem azt mondja, hogy a Jobbik sosem akart kilépni az EU-ból, hanem úgy fogalmaz, hogy népszavazást akar a tagságról, és a maga részéről ellene fog kampányolni.

De a cuki-muki pártelnök mostanában finomabban, az európai polkorrektség jegyében szokott fogalmazni. Hisz a Jobbik középre húz, kiábrándult fityeszesekre, csalódott szocikra vadásznak… A radikálisok pedig húzzák meg magukat, mert le lesznek nyesegetve!

A szónoklat csúcspontja nem is ez az enyhe csúsztatás volt. Vona bátran szembenézett a 2012-es EU-ellenes tüntetésen történtekkel is, amikor a párt két alelnökei, Gyüre Csaba és Novák Előd, illetve a választmány elnöke, Szabó Gábor, a színpadon egy uniós zászlót égetett. (Nem igazán e performenszre alkalmas anyagból gyártották azt, de Novák rásegített egy kis gyújtófolyadékkal…)

Mindezt az egyébként igen látványos előadást (amit egy eu-szkeptikus párt bárhol bátran bevállal – és nincs is vele semmi gond, ha ez a véleménye az egész integrációs folyamatról!) sikerült a pártelnöknek a következőképpen megmagyaráznia:

„Valóban FELGYULLADT egy uniós zászló…”

Ahogy a jegy nem lyukadt ki a villamoson, a kutya megverődött, a sör meg megivódott.

Az ezotéria szakirodalma egyébként ismeri és leírja a spontán öngyulladás számos esetét. A legbizarrabb, mikor ez egy emberrel történik. Számos magyarázat létezik a jelenségre a vallási fanatizmustól (azaz a bűnös lélek gyújtja meg a testet) egészen a biológiai és fizikai magyarázatokig, amely elmélet szerint a test elegendő hőt termel ahhoz, hogy szélsőségesen száraz körülmények között a ruha meggyulladjon az emberen. Sőt: létezik egy olyan magyarázat is, amely ha igaz, akkor bizony sokan retteghetnek Magyarországon is. E szerint az idült alkoholisták esetében a tömény szesz olyan mértékben felgyülemlik a szervezetben, hogy hő hatására (esetleg túlzott napozás) meggyulladhat a test…

Vajon Zázrivecz-Vona Gábor melyik elméletre gondolt? Mert a tüntetésről szóló videó képei szerint inkább a grillezésből maradt gyújtófolyadék mellett egy öngyújtó volt a ludas. No meg a párt három vezetője…


  Boris Vian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük