Diplomás kommunisták – Egy újabb poén, amit nem értenek meg a liberálisok (mondjuk a nyilasok sem)


Orbán Viktor évértékelője után – ahogy bármelyik másik beszéde, sajtótájékoztatója után is – mindig újra és újra kiderül, hogy az ellenzéki sajtó egy árva kukkot sem ért meg abból, amit a hallott. Mondjuk nem is hozzájuk szólt a miniszterelnök, de igazán fogadhatnának valakit, aki elmagyarázza nekik, amit hallanak. Nem könnyű vállalkozás, de az ellenzéki világnak én most ingyen, frakcióállás, szakértői díj vagy egyetemi állás nélkül elmesélem, hogy mit is jelent a „diplomás kommunista” kifejezés. 

Egy jó bemondás lényege, hogy az értő hallgató elé úgy tár egy jelenséget, egy tényt, egy embertípust, egy gondolati konstrukciót, hogy annak egész kulturális, történeti hátterét fölvillantja. 

A „diplomás kommunista” kifejezés a kommunizmus és a liberalizmus túlélőiben számtalan emléket idéz elő, villant fel, Magyarországon különösen, ahol a kommunista, a liberális és a „diplomás” kifejezés ilyen tragikusan fonódik egymásba. 

A diplomás kifejezés még hetven éve sem azt jelentette, mint amit most jelent. A mai bölcsész diplomások jelentős része leérettségizni sem tudott volna száz évvel ezelőtt, nem hogy diplomát szerezni.

Magyarországon a „diplomás ember” fogalmának devalválódása, értéktartalmának máig tartó lejtmenete 1945 után kezdődött.

A kommunisták ugyanis likvidálták az értelmiség jelentős részét, azokat, akiket a nyilasok időhiány miatt már nem tudtak meggyilkolni. Magyart és zsidót egyformán takarítottak ki a magyar tudományból és kultúrából, ha nem tudott valami haladó, kommunista pedigrét hazudni magának, vagy nem bizonyult végletesen jellemtelennek, és nem állt át teljesen. 

A természettudományos szakmákban értelemszerűen kisebb volt a dúlás, mert a magyar kommunisták sem voltak annyira hülyék, hogy pártalapon akartak volna például operálni. De ahogy most a liberálisok a matematikától a biológiáig beszivárogtak mindenhová, a kommunisták is elkezdték egy hozzájuk hű szakértelmiségi és későbbi értelmiségi réteg kinevelését. Ennek párját ritkító sikeressége közismert. A „szakérettségizettek” szomorú karrierpályáik a mesterséges értelmiségigyártás örökre tanulságos kudarctörténeteinek példái. 

Persze emellett egyre inkább rászorultak az osztályárulók tömegeire is, akik, mint Lukács György vagy Heller Ágnes, nem csak a magyar népet, a felső-középosztályt, hanem a zsidóságot is olyan lelkesen árulták el, ahogy csak egy diplomás kommunistából liberálissá váló gazember képes. 

Az igazi, eredeti kommunista Magyarországon nem volt diplomás, autodidakta félművelt legfeljebb, Aczél György-szerű tehetségek is ritkán bukkantak fel közöttük. 

A magyarországi kommunizmus szocializmussá konszolidálása során a rendszer a közép felé nyitott, a mindennapi gyakorlat is fokozatosan puhult, és az ideológiai elkötelezettség mellett már némi hozzáértést is elvártak. Fura módon, ez annak a neofita kommunista (sztálinista, maoista) értelmiségi rétegnek tetszett a legkevésbé, amely meg akarta szerezni az értelmiségi lét monopóliumát a saját maga számára – a kommunizmus felépítése során. 

Azért gyűlölték meg Kádárt, mert az sokkal többször nyúlt az elemi józan észhez, mint az a kommunisták között szokásos volt, valamint Rákosihoz képest puhány volt. A budapesti (mert vidéken ez a kórokozó nem nagyon tenyészett) ultrabalos szubkultúra baloldalról támadta Kádárt. Kádárék konszolidációjának fontos része volt a gyilkolászás abbahagyása, és bármennyire is undorodott a lelkületében is moszkovita Lukácstól és körétől, már nem akart azzal erőt mutatni, hogy a lázadozó balosokat lecsukatja, legfeljebb elküldte őket dolgozni.

Az SZDSZ szellemi elődei irracionális szélsőbalosként, egyúttal a rendszer humanizmusának demonstrálásaként lettek kiengedve nyugatra, vagyis eltávolítva a hazai párt- és szellemi életből.

A rendszer vezetői azt gondolták Budapest nyugodtabb hely lesz, ha ezek az alakok nem csinálják itt a feszültséget. Nagy részük értett a szóból, akiknek kellemes, a munkásosztály akkori életszínvonalánál sokszor nagyobb életlehetőségei voltak, gyakorlatilag hobbi szinten művelt értelmiségi állások mellett, meg tudtak békélni a hetvenes-nyolcvanas évek pangásával. 

Ahogy Hellerék szellemi horizontját, ezeknek az embereknek a szellemi fejlődését is a saját tökéletességükbe vetett hit határozta meg. Sosem heverték ki, hogy nem ők építhették fel a kommunizmust, és szerintük ezért is nem sikerült a dolog. Sértődöttségükben tovább „fejlesztették” az ideológiát, és sikerült is bekapcsolódniuk abba a nyugati projektbe, amely a kapitalizmust a kommunizmus ostobaságaival fertőzte meg.

Ennek következménye az, hogy az életválságokat rövid távon kezelő jóléti állam vívmányaiból (munkanélküliség kezelése, általános egészségügyi ellátás, közoktatás) alapvető emberi jogok lettek, mindenféle kötelezettségek nélkül. 

Liberális, tehát diplomás kommunista az a hülye, aki a kapitalizmus nyilvánvaló erényeit a kommunizmus már látványosan megbukott ideológiájával akarja kijavítani. Mert gender-patriarchátus vagy feminizmus-elnyomás, esetleg klímakatasztrófa-veganizmus szakon bármilyen csekély értelmű lézengő kaphat már diplomát, és kapott is az elmúlt 25 évben – Magyarországon is. 

A kapitalizmus tragikus hibáira azonban nem reflektálnak, mert egész véletlenül mindig nemzetközi nagyvállalatoktól kapják azt a pénz, aminek hála most is tízszer jobban élnek, mint az átlag magyar munkavállaló.

A nagyképűség is a régi.

Érzékenyek és sértődékenyek is, ahogy mindig. Egyet fejlesztettek, már simán beállnak a nyilasok közé egy csoportképre. De legalább a diplomás nyilas oximoronján nem kell elgondolkoznunk.


  Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

20 hozzászólás

  1. Azért a szomszédos ország mérnök akadémikus géniusznője,aki a Kárpátok géniusza mellett tengette szerény “értelmiségi” létét. (A rákosi-rosenfeld mátyás-manó-t hát Istennek nem sikerült ismerem. Amit hallottam róla a szüleimtől,na az sem szépítette meg az emlékét.)
    Na nálam,az viszi az úszót. A csau-né.
    Belenéztem a Parlamenti közvetítésbe is,de kár volt. Ott egyből meg lehetett találni az ellenség padsoraiban azokat akikről a cikk készült. (Kabul Szépe láttán el is kapcsoltam,mert féltem,hogy leamortizálja az elmém.)

  2. Kitűnő cikk.

    A magam játszi kedvéért:
    A) “kommunista pedigrét hazudni magának, vagy nem bizonyult végletesen jellemtelennek, és nem állt át teljesen.”

    kommunista pedigrét hazudni magának, vagy nem bizonyult végletesen jellemtelennek – irigynek, gyűlölködőnek, vélt vagy valós sérelmeiért bosszúállónak, környezetét besúgónak elárulónak – és nem vállt a párt által kézbentarthatóvá, zsarolhatóvá.

    B) “a magyar kommunisták sem voltak annyira hülyék, hogy pártalapon akartak volna például operálni.”

    a magyar kommunisták sem voltak annyira hülyék, hogy pártalapon akartak volna például SAJÁT MAGUKAT operálTATni

    C) “A „szakérettségizettek” szomorú karrierpályáik”

    A SZEETa-sok szomorú karrierpályáik (SZEETa=Szakmunkások Egyetemi Előkészítő Tanfolyama 1975-1990)
    A szakérettségizettek sokkal többet tanultak és tudtak, mint az azonos általános ismereti tárgyak tankönyvekből tanított gimnazisták, bár kivételek nyilván voltak.

    D) “Érzékenyek és sértődékenyek is, ahogy mindig.”

    Érzékenyek és sértődékenyek, IRIGYEK, GYŰLÖLKÖDÖK ÉS RASSZISTA MEGOSZTÓK is, ahogy mindig.

    E) “Egyet fejlesztettek, már simán beállnak a nyilasok közé egy csoportképre. De legalább a diplomás nyilas oximoronján nem kell elgondolkoznunk.”

    Egyet fejlesztettek, már simán beállnak ÚJRA a nyilasok közé egy csoportképre. De legalább a diplomás nyilas oximoronján nem kell elgondolkoznunk, HISZEN A KOMMUNISTA ÉS A NYILAS UGYANAZ.

    VÉGÜL:
    Nem lehet mindenki Orbán Viktor, de ezért nem mindenki irigyli, még kevesebben gyűlölik, ugye Gyurcsótány Feri?

  3. A látlelet pontos. A kór megnevezve,kész a diagnózis . Hol van a gyógymód ? ! A kór ugyanis fertőző és lusta emberek között virulens. Mielőbbi gyógyszert és gyógyítást kérünk !

      • A diplomás kommunistára (KISZ-titkárra), aki Soros pénzén tanulva képezte ki magát – a’80-as években felsőbb védelmet élvezve – jó példa az ultraliberális, zsidó szálláscsináló Orbán. Tudja miről beszélt. Bárcsak náci lenne! Vagy csak egy kicsit is naciobalista. De csak egy tetü libsi aki kiegyezve Fletóval, váltógazdálkodásban amortizálja az országot zsidó szolgálatban.

  4. Szerintem a diplomás kommunista nem ugyanaz, mint a kommunista diplomás. A diplomás kommunista inkább úgy értendő, hogy “fekete öves” kommunista. Azaz mintakommunista, vérkommunista. Nekem az a gyanúm, hogy nem igazán a diplomás emberekre gondolt a miniszterelnök — az kommunista diplomás lenne. Persze a kommunista diplomások szeretnék ezt így is érteni, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy miközben alaptalanul nácizzák a Fidesz kormányt, egy tömeggyilkos ideológiát támogatnak … büntetlenül.

  5. “A mai bölcsész diplomások jelentős része leérettségizni sem tudott volna száz évvel ezelőtt, nem hogy diplomát szerezni.”

    Bocsánat!
    De 30 évvel ezelőtt sme, pedig addigra már “érzékenyítették ” az érettségit.
    Sőt! 73-ban még az osztályzást is eltörölték, csak megfelelt, jól megfelelt, kiválóan megfelelt, nem felelt meg
    minősítés volt. Így vették fel a pártapparatcsikok gyerekeit felvételi nélkül az egyetemekre, főiskolákra.
    Ahol akkor még akadtak egyetemi tanárok, akik amelyiküket lehetett, kiszórták a fba, mert szégyellték, hogy ilyen hülyékkel kelljen foglalkozniuk. Főleg az egzakt szakokon hullottak, mint a legyek.
    A vizilófia, bőcsász szakokon a foxistamaxista ellébecolt, aztán benyomták valahova szerkesztőnek,
    vagy szófosó tévésnek, rádiósnak.

  6. Amúgy még 45-ben is fújni kellett a latint, görögöt, németet. Alap volt, már első gimnazista korukban.
    A latin ugyanis fejlesztette az agyát, a logikai készségét – mint a magyar is-, s mindkettő tanulása során megkapta a görögös-latinos műveltséget.
    A német alap volt, aki tanult történelmet, az tudja.

    • csakafidesz

      Jelenleg az angol a lingua latina. A német előtt a francia volt a nemzetközi nyelv. Berlinben 1914-ig több francia kiadó, könyvesbolt volt, sőt francia színház is. Az orosz viszont akárhogy eröltették nem lett a közös érintkezés nyelve. A mesterséges eszperantó éppen akkorát bukott, mint a műhús.

  7. A diplomás kommunista egy nagyon jó megfogalmazása az amerikai életnek is, ahol az egyetemek maholnap kizáró oknak tekintik majd a felvételt konzervatív nézetek esetén. Gyanítom, hogy a Soros egyetem is amolyan ideológiai nevelőtábor, ahol csak megfelelő gondolatmenetek mentén szabad nyomni a paneleket.

    Az önálló gondolkodás teljes hiányára vezethető vissza nagyon sok minden. A tanulás legnagyobb veszélye, hogy beleragadunk a tanultakba.

    A bölcsészek például objektivitás hiánya miatt is, mára teljes őrülteknek lehetnének nyilváníthatók, de a természettudományos gondolkodás is értelmetlen, ha panelek mentén zajlik.

    A diplomás kommunista azért is találó kifejezés,mert sokan végeznek szociális okokból, aztán meg nem tudnak mit kezdeni a diplomájukkal. Csapódnak ide, csapódnak oda, hülyeség itt, hülyeség ott, és várják a megváltást, a megváltót, ami valami teljesen értelmetlennek a társadalmi kiteljesedése (például gender). önmaguk ürességének a társadalomra terítése, terhelése. Makacs elszántságuk a diktatórikusságukat jelzi.

    • Makacs elszántságuk a diktatórikusságukat jelzi, pedig lehet csak élni akarnak. Megtanítottak nekik valami nemhasznosat és most annak felhasználásával próbálnak életben maradni. Pont, mint a cipészinasok akik vállalatokat kezdtek vezetni anno. Mert ők a vállalatvezetők, ők az országirányítók, ők az emberi faj földi megmentői.

      • Ja, mert a székben van a bölcsesség és tapasztalat, amibe beleül és seggen át hat.

        • Igen. Ez nagyon jó. Tulajdonképpen egy székben ülőt úgy lehet megtanítani (ha nem akarjuk a székből kirángatni), hogy folyamatosan hülyeséget kell neki beszélni. Ez hamis, ez is hamis, ez is, ez igaz, ez megint hamis,ez megint hamis stb És egy idő után legyártódik 999 komplett idióta és 1 azaz egy fő normális, aki látja, hogy mikor mondanak neki igazat és mikor hamisat. Óriási veszélye van az elnagyolt, rosszul kivitelezett oktatásnak. Gyakorlat nélkül az egész nem ér semmit. Az meg drága. Egyszerűbb, olcsóbb beültetni 200 embert egy előadóba, mint ezt a 200 embert elhelyezni 200 szakember mellé. Akik lehet nincsenek is, vagy nem érnek rá, vagy nincs kedvük hozzá…

  8. csakafidesz

    “Azért gyűlölték meg Kádárt, mert az sokkal többször nyúlt az elemi józan észhez, mint az a kommunisták között szokásos volt, valamint Rákosihoz képest puhány volt.”
    No nem egészen.
    Kádár félt egy újabb népfelkeléstől. Ennyi.
    A szovjet olvadás, nos az sohasem volt. Vlagyimir Bukovszkij leírta, 1977-ig, vagyis az ő Corvalánra cseréléséig semmit sem változott a rendszer, gyakorlatilag egy konszolidált sztálinizmus volt. Gorbacsov is lövetett amikor a Baltikumban követelték vissza az önállóságot.

  9. Schenkhyalfonz

    A Rumnapló című film egy félmondatának állítólagos részcitálása miatt megy éppen a libsibolsi hörgés:
    “nincs olyan, hogy liberális. A liberális az egy diplomás komcsi, aki nigger gondolatokat gondol”.

  10. Nem volt elég 50 év, hogy a haladók megtanulják, a kontraszelekció nem visz sehová sem. A kontraszelektált haladók a saját rendszerüket buktatták meg, így aztán a világforradalom is elmaradt. Sajnos a világban e hazán kívül is nagyon sok kontraszelektált haszonleső van, ők sem tanulékonyak, a korruptságból ered a hatalmuk anyagi háttere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük