Born to be asshole!


Ritka jelenetnek lehettek tanúi tegnap délután a parlamenti közvetítést figyelő elmebetegek:  A legújabbkori magyar demokráciánk történetében egyedülálló módon, egy ellenzéki interpellációra, konkrétan Steiner Palibá az életmenetelők heccelésére a kurucos, jobbikos térben szervezett Adj gázt! nevű motoros provokációt kifogásoló háborgására adott miniszterelnöki választ az ellenzéki padsorokból megtapsolták. Volt már ilyen egyáltalán? Én nem emlékszem, bár az nem jelent semmit.
Kidörgölve a szemünkből a csodálkozást, azért mérlegeljünk egyet. A nemhivatalos választási kampány kellős közepén mekkora a valószínűsége egy ilyen taps spontán előfordulásának? Nulla. Komolyabb összeggel fogadnék arra, hogy az MSZP és a Fidesz gyönyörűen leblattolta a koreográfiát valamelyik parlamenti titokdohányzóban. Win-win. A miniszterelnök ideig-óráig kiszabadulhat Európa rosszfiújának szerepéből, a szocialisták pedig megmutathatják a választópolgárnak milyen a felelős ellenzéki, aki a markánsan eltérő programja mellett képes a nagyvonalúságra és fontos kérdésekben együtt tud működni a kormánnyal.
Hogy ez a konteo azért tartalmazhat némi valóságot (és mogyorót), nem más bizonyítja (amellett, hogy nem hívták rám a rohammentőt a szerkesztőségben), mint a Bajnai-fan blogscene-től érkező hisztérikus reakciók. Ők rendkívül csúnyán pofára estek és nem maradt más, mint a kétségbeesett bizonygatása, hogy a Kaiju túlterjeszkedett alkotmányos alaptörvényes hatalmán és antidemokratikusan kézitiltotta be a kézivezérelt kézirendőrség kezei által a motoros mulatságot.
Függetlenül attól, hogy a volt-e letutizott táncrend a Fidesz és az MSZP között, nem mehetünk el amellett, hogy a motoros felvonulás első lépésben megtörtént engedélyezése milyen súlyos rendőrszakmai hiba volt. Ilyen útvonallal, ilyen névválasztással, ilyen időpontban ez nem az alkotmányban foglalt gyülekezési jog szabad gyakorlása lett volna, hanem egyértelmű provokáció és még egyértelműbb törvénysértés. A rendőrségnek tényleg miniszteri (miniszterelnöki) utasításra van szüksége, hogy erre a megfejtésre jusson? Akkor valami marhára nem stimmel a törvényi szabályozással, vagy az állomány szellemi képességeivel. Jövő héten a riszpekt háznak talán ezt a kérdést is lesz ideje körüljárni a „ki szereti jobban a zembereket?” tematika mellett.
Hogy valami pozitívumot is találjon a magamfajta örök elégedetlen: úgy viselkedett egy miniszterelnök, ahogyan egy civilizált demokráciában egy miniszterelnöknek kell. Nem a hatalmán terjeszkedett túl, hanem felelősséget vállalt a mindenkori miniszterelnököknek alárendelve működő végrehajtó hatalomért. A felelősséget ugyanis vállalni kell. A miniszterelnök a végrehajtó hatalom feje. Pont.
És végezetül ízlelgessük egy kicsit, hogy hol is tartanak most a hazai nácik, akikkel (mint a bal oldalon látható pártlap-hirdetésből is kitűnik) forró kapcsolatot ápol a Jobbik nevű identitászavaros nemtudommicsoda szervezet.

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük