Bajnai Richelieu bíborosa


Mi Gyurcsány és Bajnai legkisebb közös többszöröse? Szigetvári Viktor. Ferenc egykori, Gordon mostani háttérembere. Teljhatalmú jobb, pontosabban: bal keze. Az egykori piarista(!) nebuló, később szocialista tanítvány, ma ellenzéki „összeszervező”. Az Együtt2014 szellemi atyja. Láthatóan magatartászavaros (nyilvános orrtúró), elfojtott indulatú, ifjú manipulátor. Csúnya küllemű, háttérből irányító, több királyt is kiszolgáló – akár az egykori Richelieu bíboros.
A szocializmusban tv szerkesztőként dolgozó apuka úgy látta jónak, ha a rendszerváltás után, az egyébként jó tanuló fiacskája inkább a piaristáknál tanul tovább. Felismerve az új idők hangját. A jeles gimnáziumi eredmények után, a kis Szigetvári, az ELTE-n folytatta tanulmányait, filozófia és politológia (akkor még politikaelmélet „B”) szakokon. Az ezredfordulón, a politikaelmélet oktatói leginkább szocialista kötődésűek voltak, akik igen hamar felkarolták és kiküldték tanulmányi ösztöndíjjal Londonba. Szigetvári az angol Munkáspárthoz került gyakornoknak. Tony Blair kampánycsapatában tanulta a szakma gyakorlati, sötét oldalát.
Miután hazatért, lediplomázott. („Tony Blair és az Új Munkáspárt” címmel) Az akkor sportminiszterként regnáló Gyurcsány Ferenc, akinek szintén Tony Blair volt a példaképe (mondhatni mániája), hamar felfigyelt az ifjú „harmadik utas szocialistára”. Gyurcsány egyébként többször nevezte példaképének „az iraki háborús bűnös” Blairt. Később, miniszterelnökként meg is kérte, hogy segítse az MSZP kampányát. Ezt Blair, Szigetvári közbenjárására, 2006-ban meg is tette. Szigetvári Viktor ekkor már az MSZP kampányfőnöke volt. Az akkor kezdődő „tudományos karrierjét” dobta el a politika miatt. A hálás Gyurcsány, miniszterelnökként, 2006 után is magával vitte hivatalába. Szép évek kezdődtek az ifjú Richelieu-nek, de csúnya Magyarországnak. Mindezt piarista neveléssel, angol munkáspárti hátszéllel…
Aztán Gyurcsány jó nagyot bukott. De minisztere, illetve jó barátja Bajnai Gordon nem. És vele Szigetvári Viktor sem. 2009-ben, habár már Bajnai Gordon volt a miniszterelnök és próbált megszabadulni Gyurcsány Ferenc árnyékától, Szigetvári egyre csak feljebb és feljebb lépdelt. Bajnai kabinetfőnöke, gyakorlatilag első számú munkatársa lett. Gyurcsány Ferenc kérésére.
Szigetvári, államtitkári kinevezéssel a zsebében, a 2010-es kampánynak még MSZP-s kampányigazgatóként futott neki, de a biztos vereség tudatában már a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalat elnevezésű cégét építgette. Készülve az ellenzéki időszakra. Az üzleti életre. Ahogy ez a szocialistákkal a kapitalizmusban történni szokott. Igazán hiteles módon.
A politikai visszatérésre azonban sokáig nem kellett várnia. Bajnait, miközben amerikai egyetemeken előadott, megkereste néhány demokrata kötődésű üzletember, akiknek anyagi érdekei fűződtek ahhoz, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukjon. Hogy a multi- és a bankadó megszűnjön. Így amerikai pénzekből, Bajnai, néhány társával megalakíthatta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, melynek kuratóriumi tagja lett Szigetvári Viktor is. Aztán jött 2012 októberében a Haza és Haladás Egyesület ügyvezető alelnöki tisztsége, majd az Együtt2014 életre hívása.
Hogy mi a közös Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között? Számos válasz mellett elmondhatjuk, hogy mindkettőjüknek Szigetvári Viktor a Richelieu bíborosa. És talán nemsokára összehozza őket az Együtt2014-ben is.
Kiposztolhatnánk még ide a szánalmas fikázós videót, de tekintettel a készülő szombati ebédre inkább nézzetek meg, ahogyan a kis Richeliu hősiesen válaszol Kálmán Olga ultraobjektív, kőkemény keresztkérdéseire :). A videó közepén amúgy kiderül, mire számíthat a kendermámorban nagyot álmodó Juhász Péter és Millás csapata (vö.: mentek a levesbe fiúk).

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük