Bajnai, a nyugdíjcsökkentő



Bajnai Gordon vagy nem tudja, hogy mit akar, vagy csak megint nem mond igazat – ezúttal nyugdíjügyben.   Tavaly októberben az Indexnek arról beszélt, hogy a mostani kormány a magánnyugdíj-pénztárak államosításával „2,5–3 havi nyugdíjat vett el a majdani nyugdíjasoktól”. Bajnai idén januárban már úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormány „a ma aktív generációtól, a mai nyugdíjasok gyerekeitől már másfél havi nyugdíjat elvett”. Ezzel szemben érdekes, hogy Kun János, a Bajnai-kormány főtanácsadója már egy 2009 őszi konferencián a magánnyugdíj-pénztárak államosítása, vagy legalábbis kötelező jellegük megszüntetése mellett érvelt: „A magánnyugdíjpénztárak évente 500 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket”. Mégsem olyan rossz az az Orbán-kormány? Vagy csak ellenzékből nézve az?
Anno Bajnai-kormány egyébként az 52 éveseknek, vagy annál idősebbeknek három hónapra megnyitotta a visszalépés lehetőségét a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj felé. Emlékszünk rá, óriási volt a botrány, sokan ugyanis egyértelműen buktak a haveri magánpénztárak rendszerén. A rendszer fenntarthatatlanságát tehát már Bajnaiék is érzékelték. Ennek jegyében szüntették meg többek között a 13. havi nyugdíjat, és el akarták halasztani az éves nyugdíjkorrekciót is 2010-ben, csak hogy el ne felejtsük!
A Bajnai-kormány egyfajta „végső megoldásként” a magánnyugdíj-pénztárak privatizációját tűzte ki célul: a pénztárak zártkörű részvénytársaságokká alakultak volna, a tagok pedig tulajdonosok helyett mindössze ügyfelek lettek volna. Az Alkotmánybíróság később megsemmisítette az erről szóló törvényt. (Egyébként ennyit a jogállam helyreállításáról, kedves Együtt 2014.) A fent említett ellentmondásoknak több oka is lehet. Vagy nincs kiérlelt nyugdíjkoncepciója Bajnai Gordonnak, vagy a volt miniszterelnök csak arra összpontosít, hogy a saját kormánya egyhavi, letagadhatatlan nyugdíjcsökkentésénél nagyobb számot kommunikáljon. Ő volna az acsarkodó politika felett álló feddhetetlen szakértő, az önzetlen “rezsimváltó”! Ez kell nekünk?

  danielbakos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük