Amerikában már nem verik a négereket és ez baj – a libnyafinak


Nemrégiben valamelyik amerikai gimiben egy fekete diáklány kikelt magából, mondván, a fehéreknek soha nem kellett megtapasztalniuk a rasszizmust. Ez persze már akkor a tökéletes hülyeség látogatása volt univerzumunk eme érdektelen szegletében, de ha eddig valaki azt gondolta volna, hogy a fehérek ellen nem folyik semmilyen lejárató kampány, annak szeretnénk a figyelmébe ajánlani ezt a 4 perces tótawéárpádos adómesék stílusában készült kisfilmet, melyet egy virginiai intézményben vetítettek le a gyerekeknek kötelező jelleggel.

A téma – minő meglepetés – nem más, minthogy a fehérek mekkora előnyöket éveznek, miközben a feketéket elnyomják, börtönbe csukják, ferdén néznek rájuk, ésatöbbi.

A valószínűleg súlyos dollármilliókból készített műalkotásnak annyit sikerült elérnie, hogy a diákok egymásnak essenek és csak a szüleik esti meséjéből ismert módozaton töredezzenek a bőrük színe alapján. Mivel viszonylag buta, de teljesen tapasztalatlan kamaszokról van szó, csak kevesen vették észre, hogy egy durva és cinikus provokációról van szó, amely úgy tűnik elérte célját. Ismét fekete-fehér lett a világ.

Az oktató videó célja az alkotók szerint, hogy az ELMAGYARÁZZA azt az előnyrendszert, amit a fehérek élveznek a feketékkel szemben szerte  a világon. Nem várt analógiákon keresztül, a legkreatívabb metaforákat és katartikus eseményeket nem kímélve végre megtudhattuk, hogy  miért van az, hogy az amerikai börötönlakók nagyobb része tartozik valamelyik etnikumhoz, mint az a felnőtt lakosságban meglévő számarányukból következne:

mert a fehérek odarakják őket, hogy ne kelljen egyenlően versenyezniük.

Ennek ellenére az iskola ragaszkodik hozzá, hogy a vetítés célja az volt, hogy pozitív diskurzust kezdeményezzenek a témával kapcsolatban, amelyben állítólag minden véleményt sok szeretettel várnak. Reméljük megkapják.


  Bubu Woodcutter

4 hozzászólás

  1. Ismerős egy helyzet. Egy szűk elit, jelen esetben a fekete értelmiség (l. készítők), megélhetési szempontból feszültséget kelt az iskolákban.

  2. Klasszikus liberális viselkedés, ha egy probléma nem mérhető – sehogy sem szuszakolható bele az elmebeteg kategóriáikba, akkor azt mondják “strukturális” a probléma. Érdekes, hogy a videóból elegánsan kihagyják az ázsiaiakat, biztos azért, mert az ő véleményüket a progresszívok nem tennék ki az ablakba mondjuk az egyetemi pozitív diszkriminációról.
    Pedig, ha már ott tartunk – hozzájuk (mongolid) képest a (nagy többségükben) dél-európai gyökerű latinok és az angolszász “fehér” amerikaiak ugyanannak a kaukázusi (europid) nagyrassznak a példányai.

    • A világosabb sötétben azért fel lehet fedezni egy kis latint:) Ott bukik el a dolog, hogy a valóságban nemhogy segítene kijönni a gödörből a fekának, hanem élve eltemetné. A bandaháborúk jellemzően nem fehérek között zajlanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük