A Jobbik nemrég reklámadót követelt, most a sajtószabadságért aggódik

 •  
 •  
 •  
 •   

Nem csupán a HírTV-LánchídRádió-Magyarnemzet szentháromság politikai irányultsága változott, hanem bizony a Jobbik médiapolitikája is 180 fokot fordult. Mondhatni, hogy Simicska ölelő karjaiban az egykori radikális pártnak is jól szembe kellett köpnie egykori önmagát, hogy végre a sok forgolódás után békés és kifizetődő egyetértésben fussanak párhuzamosan a végtelenbe.

Hiába erőlködik mostanság több jobbikos képviselő is, legutóbb például Z. Kárpát Dániel (született Zsiga Dániel) az EchoTV-ben azzal a magyarázattal előállni, hogy csak a stílus változott a néppártosodás során, a tartalom voltaképp maradt, mert ez nettó hazugság. A tények makacs dolgok.

Idézem a 2010-es választási program idevonatkozó részét:

“A Jobbik bevezeti sávozott reklámadót, amely alapján a felállítandó Közszolgálati és Tartalomminősítési Tanács a műsorokat erkölcsi és tematikai tartalom, illetve stilisztikai minőség alapján három reklámadózási kategóriába sorolná: közszolgálati, értékközvetítő és semleges.” (V.2.5. 55. Oldal) “A TV2 és az RTL KLUB koncessziós jogát felfüggesztjük, és arra érdemesebb, az alapvető emberi és nemzeti értékeket szem előtt tartó csatornáknak adunk lehetőséget a földi sugárzásra.” (V.2.4. 54.oldal)

De nézzük a legutóbbi, azaz 2014-es “Kimondjuk, megoldjuk” című választási programba is bele: “A korábbi kormányok közös bűneit testesíti meg a médiaoligarchák jelenléte, a hirdetési milliárdok kiáramlása az állami szférából, valamint a nemzetellenes médiatendenciák erősödése is.” (3.13.1. 65. Oldal) A sávos reklámadó bevezetésével új bevételi forrást teremtünk, véget vetünk a kizárólagosan profitorientált szemléletnek. Reklámokat társadalmi hasznosságuk és egyes tartalmi jellemzők alapján besoroltatnák. A kedvezőbb kategóriájú alacsonyabb különadót eredményezne a megrendelőknek. A közszolgálati és értékes tartalmak megjelenítését adókönnyítéssel és támogatásokkal segítjük, a törvénysértésekre azonnal és a lehető legnagyobb szigorral csapunk le. (3.13.3. 65-66. Oldal)

És ezek után volt pofája Zsiga Daninak az EchoTV-ben mérgesen visszakérdezni, hogy szerkesztő úr, mondjon egy olyan részt a programunkból, ami megváltozott! A néppártosodás csak stílusbéli különbség, tartalmilag egyedül a Jobbik képviseli ugyanazokat a célokat évek óta…

Nos, most, hogy a reklámadó ismét terítékre került és ismét szavazott róla a parlament, a Jobbik nem támogatta a kormány tervezetét. Sőt: Volner János, a Jobbik susnyásban eltévedt alelnöke odáig merészkedett, hogy a szavazás előtti héten, hasonlóan a ballibekhez, a sajtószabadságért kezdett el aggódni a reklámadó miatt

Persze, mert a reklámadó a Jobbik egyik komoly “szimpatizánsának” nagyon fáj. Simicska Lajosnak nem szeret sokat adózni… Ám Lajos baráti jobb-, vagy balkeze (most már eldönthetetlen metafizikai kérdés) pedig olyan fontos lett a Jobbiknak, hogy akár “az évek óta változatlan programjukat” is felül tudják miatta írni.

A kereskedelmi televíziók koncessziós jogáról nem is beszélve… amely tüntetésen egykor még úgy hangzott Vona szájából, hogy porig romboljuk a kereskedelmi televíziókat… Most meg napról-napra egyre többet és egyre pozitívabban szerepelnek benne, s már nem akarják sem lerombolni, sem a koncessziós jogukat visszavonni.

Javasoljuk, hogy ha tényleg őszinték akarnak lenni és nem akarnak változtatni a választási programjukon, akkor a 2018-ast majd így módosítsák: “A sávos reklámadó bevezetésével új bevételi forrást teremtünk, véget vetünk a kizárólagosan profitorientált szemléletnek. Reklámokat társadalmi hasznosságuk és egyes tartalmi jellemzők alapján besoroltatnák. A kedvezőbb kategóriájú alacsonyabb különadót eredményezne a megrendelőknek, ha azt Simicska Lajosnak hívják, vagy ha a médium pozitív jobbikos tartalmak megjelenítését vállalja, akkor adókönnyítéssel és támogatásokkal segítjük. Más, a Jobbikkal kritikus médiumra azonnal és a lehető legnagyobb szigorral csapunk le. A TV2 koncessziós jogát felülvizsgáljuk, az RTL Klubbét nem.”


 •  
 •  
 •  
 •   

  Boris Vian

Boris Vian

4 hozzászólás

 1. Avatar

  “Was interessiert mich mein Geschwätz von gestern.“
  Konrad Adenauer

  Miután Adenauer is jobb oldali politikus volt, gondoltam, hogy passzol az idézet.

  “Mit érdekel engem a tegnapi fecsegésem, locsogásom, szószátyárkodásom”

  Ez persze nem azt jelenti, hogy a Vona féle jobbikos politikusokat Adenauer-rel egy napon akarnám emlegetni, mert ô ugye egy nagy formátú poiltikus volt, aki a háború utáni NSZK jólétét tartotta szem elôtt, és semmi kép nem volt köppenyegforgató. Vona meg még szemforgató is, és amit az ember a szemébôl kiolvas, az nem valami biztatô

 2. Avatar

  Dalszöveg
  Bábu vagy, nem te lépsz,
  valaki irányít.
  Jól vigyázz, mi lesz majd,
  ha megun és leállít?
  Elszakad, elszakad
  a zsinór, és leülsz.
  Jól teszed, ha talpra állsz,
  és mielőbb menekülsz.

  Azt hiszem, nem hiszed,
  nincs erőd, hogy észre vedd.
  Nyisd ki a szemed!

  Bábu vagy, bábu vagy,
  valaki elvakít.
  Bábu vagy, úgy mozogsz,
  ahogy ő irányít.
  Elszakad, elszakad
  a zsinór, és leülsz.
  Jól teszed, ha talpra állsz,
  és mielőbb menekülsz.

  Azt hiszem, nem hiszed,
  nincs erőd, hogy észre vedd.
  Nyisd ki a szemed!

 3. Avatar

  Azért ez a zizzentkárpátdániel,sokkal szebben hangzott,mint a zsigadániel,de ahogy látom,minden szépen a helyére kerül,zazrivecztől a szegeditsanádon át a zizznetkárpát dánielig.

 4. Avatar
  Gáspár Anett

  Vona nemrég még a muszlimok csillagát akarta ragyogni látni Európa egén.
  Meg is tartotta a szavát: kiáll a határokat lerombolni akaró balliberálisok mellett .
  VONA ÉS BŰNTÁRSAI HAZAÁRULÓK.

  Amúgy Novák nem a belső ellenzék, csak kiegyeztek vele, hogy aki fizet, az diktálja, hogy ki ül a képviselői székben, kit kell ezért a háttrébe tolni. Rá esett a választás, mint az egyik legmarkánsabb “barikádos” kisnyilasra. Ő most félig visszavonulva, félig illegalitásban szolgálja Vona-Simicska Gábort.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük