A huszadik századi történelem a baloldalé?


Ezt sugallják, mert ők mindent jobban tudnak, sőt, mindent tudnak. Mindent is. Így van ez a történelemmel is: ők pontosan tudják, hogy mi és miért történt.

A szuperobjektív marxista Eörsi László történetmesélő a Mérce nevű valóságátértelmező kommunista portálon, a Köztársaság téri ostromról írva gúnyos mosollyal állapítja meg – hisz ez a kutatási területe –, hogy a jobboldaliak mennyire érzelemvezéreltek az ’56-os forradalom értelmezésében. Szerinte méltatlanul adózunk elismeréssel „képzelt” hősöknek, bezzeg ő hideg fejjel képes elemezni a történéseket és lerántja a leplet a mitizált hősökről, akik – szerinte – sok esetben egyszerű fegyverrejtegető, köztörvényes utcagyerekek voltak.

Az ’56-os forradalom továbbra is értelmezési viták kereszttüzében áll. A főleg világnézeti alapú értelmezéseknek két fő ütközési pontja van: azon megy a vita, hogy egyik vagy másik politikai oldal (alapvetően jobboldal és baloldal) ki akarja magának sajátítani a forradalom eredményeit és mítoszát.

A másik törésvonal pedig az a tipikus kommunista megközelítés, ami az áldozatokkal együtt akarja eltemetni a forradalmat, hogy az számukra valami múzeumban mutogatható fosszília legyen, körülbelül annyi érzelmi és ideológiai töltettel, mint egy őshüllő megkövesedett széklete. Ennek a megközelítésnek fontos eleme, hogy az áldozatok szerintük ennyi év távlatából már egyenlőek. Mindegy, hogy azok ávós pribékek, pesti srácok, köztörvényes bűnözők voltak-e, nem lehet már különbséget tenni köztük, hisz minden relatív, úgyhogy inkább hagyjuk is őket, emlékezzünk rájuk ugyanolyan tárgyilagos távolságtartással. Az országosan ismert politikusok meg aztán még összetettebbek.

Ez a gusztustalan egyfelől-másfelől relativizáló megközelítés imponáló lehet, amikor valaki abban az intellektuális szerepben tetszelegne, hogy ő alapos forráskutatással képes feltárni az események pontos menetét és a szereplők tetteit, motivációit. Ő aztán hideg fejjel távolságot tart mindenfajta érzelmi megközelítéstől. Bezzeg a reménytelen jobboldaliak, akik ezzel szemben hamisítják a történelmet, hogy maguknak hősöket kreáljanak.

De ugyan miért ne adhatnánk magán túlmutató értelmet egy-egy eseménynek, akár szimbolikussá téve egyes szereplőit?

Miért kell, hogy az egész huszadik századi történelmünk a szakértő történetírás álcája mögött a kommunista fondorlatokról szóljon? Már eleve az a kiindulópont is visszataszítóan önhitt, hogy azt állítja egy baloldali történész, hogy ő szellemi kiválóságának és alapos munkájának köszönhetően képes kizárni minden téves értelmezést és tökéletesen rekonstruálni az eseményeket.

Ha a végletekig próbáljuk elemezni ’56-ot és tényleg ki akarjuk zárni azt, hogy alapvetően egy jó oldal és egy rossz oldal harcolt egymással, akkor mindent relatívvá teszünk. Ha felmentik a diktatúra védelmében gyilkolókat, és mindent megtesznek azért, hogy lerántantsák a leplet a túlmisztifikál forradalmárokról, akkor annak csak az lehet az eredménye, hogy megszűnik minden viszonyítási pont és nem lesz helyes vagy helytelen.

Az értékek ilyenfajta összemosása alapvető érdeke a kommunistáknak a mai napig, erről szól a fantasztikus Szabad október nevű fesztivál is. 


  81-es proli

7 hozzászólás

  1. Eörsi Lászlót nem engedem bántani. Ő egy igen kiváló és tiszteletreméltó ember, aki úgy szereti a magyarokat, mint méh a virégot, hiszen egyenesen eörsi és még lászló is hozzá ! Ilyen negatívan ehhez a magyarok vezérlő csillagához nyúlni ! Ez aztán már tényleg a teringettét ám !

  2. Ha jól (félre)értettem Eörsi László kutatási területe a gúnyos mosoly. Ez a mosoly volt látható a szuperokos SZDSZ potentátok arcán,rájuk is fagyott rendesen,amikor kibuktak mindenhonnan,csak a több száz milliós adósság enyhítette a fagyást,amit ránk hagytak,miután a pénzt ellopták.A mi arcunkon csak a sanyarú mosoly van a mikor kártételeikre emlékezünk. Ideje lenne,hogy abba hagyják a mi kioktatásunkat,arról,hogy minek és milyennek tartjuk az ünnepeinket,valamint,hogy miről mit gondolunk.A nagyon sok sikertelen kísérlet után ,már bele lehetne fáradni a hiábavaló okításunkba.Persze amíg ezeket a kutatásokat finanszírozza valaki,addig kutatnak bőszen.Erre mondta kedves emlékezetű nagyanyám,hogy:amíg lócitrom van ,veréb is van.

    • Rakovszky István

      56-ban költöttem az alábbi “Csasztuskát”:
      Előre indulj, hátra ne nézz,
      Írtsd a “szovjet” embert míg csak élsz,
      Ne legyen a szívedben semmi félsz!

  3. Az is nagyon szép, hogy a Horn Gyulának Brüsszelben az A3H1 terem őrzi a nevét, holott fejjel lefelé kellett volna eltemetni a pufajkást. Az édes bátyja, a Géza, akit a “felkelők tisztázatlan körülmények között öltek meg ” volt oly kedves, hogy mattrészegen biciklivel becsalinkázott egy szovjet teherautó alá és csak a szerencse mentett meg minket, hogy őt is meg nem szoborták. Ilyentájt nagyon erős vágyat érzek arra, hogy a libsi utódjaikat néhány keresetlen szóval illessem. Már nagyon nagy tisztelettel, de ilyen arcpirító hazudozáshoz igen vastag bőr kell ám !

  4. Szerintem a mai posztkomcsikat is szoborba kellene önteni!!! Bocs tévedtem , betonba mint ahogy a maffia csinálta anno a szesztilalom idején. Meglennének örökítve örök időkre a Duna mélyén.

  5. A kiüresítés egy régi ballib módszer. El kell tolni magunktól az életet, hogy felülről nézhessük. Persze a legtöbb esetben ez nem felül, hanem alulnézet lesz azért is, mert nem lehet az életet kívülről nézni, arra legfeljebb Isten képes.

  6. Szabad október ? ! Méltó utóda a Forradalmi Ifjúsági Napok-nak ,amihez még pléhkokárdát is csináltattak az elvtársak.Nem mellesleg :a történelmet a győztesek írják ! Ezért a nagy sivalkodás,hogy most a baloldal által költött , elferdített történelmet az igazsággal akarják kiegyenesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük