A kínaiak megint az orosz medvének udvarolnak


Nem csak szavakban merül ki a címben említett udvarlás és könnyes mondatokkal támogatják a ruszkikat szíriai tevékenykedésük kapcsán, egy kicsit be is segítenek. Természetesen mert úgy érzik, az ISIS elleni harc az egész szabad világ érdeke, melynek bokrétája maga a Kínai Népköztársaság. Vagy nem.

Emlékszünk, amikor Oroszország éppen készült megtámadni besegíteni Ukrajna stabilizálásába, akkor ugyan a kínai szóvívő, Qin Gang, annak ellenére, hogy formálisan ugyan elítélte az akciót, hozzátette még azt is: “azért mégiscsak oka van a kialakult eseményeknek”. Ezek az önmagukban és önmaguktól kialakuló események annyira jellemzőek a kommenizmust meghaladni képtelen agyakra, de nem is ez a lényeges. Mert emellett olyan kommentárok is elhangzottak kínai részről, mint a “teljes joggal védi meg Putyin az orosz érdekeket a térségben”.

Valami hasonló zajlik ismét, hiszen a kínai kormány teljes támogatásáról biztosította Putyint az orosz medve szíriai mocorgásával kapcsolatban, sőt –egyes ámerikai védelmi minisztériumhoz jól bekötött források szerint -, a katonai készülődés is sokkal lelkesebb a szokásosnál. Pár komolyabb és terepszínű ladik és csónak – a nagyobb fajtából – már el is indult (vagy ott is van már) a térségbe, hogy segítsen megvédeni Assadot Szíriát a gonosz terroristáktól.

A kínai külügyminiszter már korábban utalt arra, lenne kedvük az orosz tesók oldalán beszállni a buliba: “nem állhat a világ ölbe tett kézzel”.

Vajon mire gondolt a költő? Csak nem arra, hogy itt a remek lehetőség, hogy visszavágjon a csúnya nyugatnak, amiért 1999 májusában a NATO-val lebombázták a belgrádi kínai követséget és most véletlenül visszabombázzanak? De legalább a nyugati hatalmak lázadó szövetségeseit le?

A jó szándékot természetesen örömmel fogadta Oroszország, Sergey Lavrov dobott egy csókot Wang kollégának, mikor válaszában így fogalmazott: “Oroszországnak és Kínának nagyon sok közös nevezője van a hazai és a nemzetközi ügyek kapcsán”. A kínaiak is boldogok, hiszen remek széket foglaltak a világ soron következő újrafelosztásának asztalánál.

Egyes büszke orosz kommentárok szerint idővel az Egyesült Államok is befogja látni, a Moszkva által létrehozott terrorizmus elleni szövetség életképesebb, mint a nyugati. Ha meg nem és tovább pattognak a Csendes-óceánnál (ahol nincs Szíria, de annál több amerikai és kínai hadihajó), akkor előfordulhat akár az is (mint tavaly), hogy a Kínai Népköztársaság felkéri az amerikaiakat, lesznek szívesek egy összegben visszautalni az amerikai gazdaságba eddig belepörgetett kínai milliárdokat.

Erre mondaná Nográdi Gyuri, hogy eszkalálódik a válság…


  Bubu Woodcutter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük