Unu Momentul

Sikerült megszereznünk a neves kolozsvári beszédet, amely most már mégis magyar nyelven hangzott el a román progresszív erők állománygyűlésén. Az idegen nyelveket kiválóan beszélő felkészült magyarországi liberális fiatalember ezúttal is kitett magáért, hiszen a Picasso kalandjaiból ismert keveréknyelven folyékonyan értette meg magát a hozzá hasonszőrű (vajon hol van a románokon szőr?) román elvtársaival.

Buna seara! Ahoj! Alo! Salut! Sunt EU, un Hajduk! Mayahi-Mayaho! Halli-Hallo! Servus, Cluj-Napoca-Klausenburg! 

Ja sam presedinte de Partei von Madarsko contraolimpieu, juventus si progressio! Pour si simplu: Negrau-Raab. Eu sunt conducator de avangarda organizite von Ungaria. Salutari, nostrum romanesca frateri! De Progressio in Unguri simpatizat cu tine, cu Romanii. Mea favorita birra este Timisoreana 1718. Mea favorita plaga este Mamaia. Mea favorita politicul este Nicolae Ceausescu si Mihai Antonescu. Gardha Maghiari = radical chauvinistul revisionisul fasitul, merde! Garda de Ferrum =  Patriotul, progressul, romanticul, buna! 

Mea favorita lingua este romani-esperanto! Incredibile, uniquie si absolulte extraordinal lingua! Ma simt totala romana, wie alle idolul meu, Bauer Coeurmeush, Mihai Caroli (MÁV-Pullman pour romanii de Balázsfalva) si Petru Mediasescu. Buna primerul decembre! Romania mare! 

Fides eliminandos esse! Batallie de EP-Bruxelles, nueva Pozsony!
Pozsony? Nie! Bratislava!

Salute pour comradi de Komarno! Ahoj, Slovensko! Salute pour mea comrade, Anna Donate! Sic semper irredentul maghari Tyrannis! Barbarii de tirani! Viribus Unitis! Sclavus si romanes contra hungarus, ensemble pour toujours eternitul, quoadusque deflect. 

Momentum primeste fericiera via victoria de Romanesc si via victoria de Dan Barna! 

Sucess Dan Barna, presedinte!

Ahoj, Poplacsek!

Hvala, Slanvoskó!

Djakujem, Slovenskó!

Multumesc, Cluj! 

Viva, SZDSZ! Lung vitae pour Trianon i antantul-minore! 

Jászi Oszkár, magyarországi polgári radikális, 1918. októbere

ui: Ja, hogy mégis a magyarok szerepeltek jobban? Akkor én jó románként azonnal átállok és mindig MAGYAR voltam! Szüleim erdei emberek. Kolozsváron is lényegében magyarul beszéltem. Ne merjetek kitagadni a nemzetből, büdös fasiszták!

Facebook hozzászólások

  Kurtz ezredes

Avatar

6 hozzászólás

 1. Avatar

  Ahoj Poblacsek-re emlékszem! De ez mellékes.
  A lényeg a szőröstalpúak testvére,amit immár száműzni KELL barnulescuába.

 2. Avatar

  Régen aki igy beszélt a hazájárol és nagyobb becsben tartotta a haza ellenségeit, azokat kémeknek nyilvánitottak és kötélböl masnit kötöttek a nyakára. De ez a hazaáruló ganéj Fekete legalább megérdemelné, hogy kiutasitják az országbol, mert ez már nem tartozik az ellenzék soraiba hanem az ellenség soraiba.

 3. Avatar

  A Momentum nem a magyar sovinizmus és kisebbrendésgi komplexus nézőpontjából politizál, hanem az európai együttműködés szellemében, ami szerintem dicsértes.

 4. Avatar
  Br. Beverneky

  Poénkodunk, poénkodunk… S közben kilopják alólunk a Hazát.
  Bakfütty!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük