Uborkaszezon és show



A hozzánk hasonló jobboldali trollokon furcsa üresség érzése lett úrrá az utóbbi hetekben. Az utolsó napokban, a választás előtt és annak napján a komcsigyomrozás hihetetlen belső muníciót adott a posztáradat fenntartásához. Most valahogy nehéz megírni az aktuális politikai elemzést, mert nem nagyon van mit elemezni. Késnek a hatalmas rezsiharcok, a beígért epic battle-k a Kaiju ellen. Elmaradt a igazi ütközet, pedig befestettük az arcunkat, hergeltük magunkat és vártunk valami 2002-2006 szintű epic battle-t, amikor majd centizgetni kell a szavazatokon, meg ilyenek, ehelyett unottan elkardlapozgattuk a gyülevész komcsikat.

Na jó, ez nem teljesen igaz. Kellően fejlett paranoia-érzékkel a spájzban rejtőző Szakasits-unokától, a nyuggerkommandó élén az ATV-t is lenyúló Fletóval, a dühödt rendpárti csattogó vörös bakancsosztaggá ifjúsított MSZP-s Attesztől lehetne rettegni, ha a nagyon akarnánk. Csak elbújtak, de ott vannak, kivárnak… De minek? Valahogy a április 6-a óta ez az egész nem olyan izgalmas, és a Viktoriánus Aranykor évei egy téblogger számára kifejezetten kínosan egyhangúnak tűnnek. Sehol egy komolyan vehető brüsszelita roham, sehol egy utcai harc, vagy bármi. Semmi. Szoborhiszti, Kishantos, és ennyi kb. Mind valahol pitiáner a Nemzethalál Víziójához, az Igazság Sárba Döngöléséhez vagy valami hasonlóan nagystílű baller témához képest.

Kár volt úgy behergelnem magam, és lehet, hogy kevesebb ATV nekem is jobbat tenne, mert valóban Kálmán Olga – Vágó István vonalon az ember azt hiszi, hogy az apokalipszis közeleg.

De ha nem nézném őket, lemaradnék arról a csodás jelenetről, ahogy Vágó István konkrétan az egész ATV-brigádot oltja egy posztban, mint „egykori Csattos” (bár nem tudom ez mit jelent, üveget, vagy mit….) az ATV-t szapulja, hogy egyáltalán teret ad az olyan hangoknak, mint ez a Schiffer nevű szörnyeteg. Tényleg.

Ez az ember évtizedeken át műsort vezetett. Vágják? Vágó. A kvízmester. Az intelligens. Az okos. És most ott tart, hogy neki már az ATV is jobboldali elhajló. Ezt írta a facebookon ugyanis: „Tudom, hogy nem szép dolog tőlem, egykori Csatt!-ostól, hogy bírálom a valamikori >>saját fészket<<, de kérdezem: biztos, hogy ennek a műsornak a dolga, hogy felszínen tartsa “az MSZP szörnyű anyagi és morális helyzetét”, tárgyalni az Összefogás szétesését, röhögni az LMP Mesterházyékat kigúnyoló válaszán, stb. stb., amikor ezt ugyanúgy megteszi az összes többi tévécsatorna az M1-től az Echóig? Nem épp ennek az ellenzékinek tartott televíziós médiumnak lenne dolga, hogy egyedüliként szóba hozza a kormány és pártja disznóságait? Vagy nincs ebből hetente annyi, amennyi meg tudna tölteni egy órácskát? Lám, még a felcsúti stadionra se maradt idő… Esküszöm, én kormánypártiként csak az önfeledt szórakozást és a lelki megnyugvást keresném a Csatt!-ban.”  Írja a kvízmester. Facepalm.

De ennél is szebb, hogy az amúgy a szektatévén is inkább a mérsékelt arcát mutató Friderikusz épp a gonzó 444-es Szily Lászlót alázza, mint aki mindent csak elront, aki maga a métely, aki megöli a baloldalt. Amely baloldalt – mint azt tőle balról Vágó állítja – maga az ATV ekéz szanaszét. „Segítettem én már hatalomra a Jobbikot, tapostam el és emeltem magasba az LMP-t, csináltam ki az Együttöt és durvítottam el visszafordíthatatlanul a magyar közbeszédet, így meglepetés nem volt bennem, csak boldogság. Még akkor is, ha Friderikusz nem jól emlékezett az >>Ágybavizelő Ferenc miniszterelnök lett a nemzet új színésze<< című publicisztikára, mert azt mondta, a címe >>Ágybavizelős Gyurcsány<< volt. Na, ez tényleg szomorú dolog lett volna, mármint az, ha ilyen béna címet adok.” – írja a nárcizmustól és a kemény drogoktól már a Sebhelyes Arcú fináléját idéző Szily, aki azt hiszi, manapság ő diktálja a közéletet, mint olyant. Mondjuk, az sokat elárul, hogy Szily besértődik Friderikuszon, de legalább tudjuk kinek a szavára ad. Sokat elárul egy emberről, ha az fáj neki, ha Friderikusz rosszat szól rá…

Mert valahol a baloldal önfelszámolása sokkal szörnyűbb látvány, mint amire készülni lehetett. Az a furcsa felállás, hogy a baloldalnak nevezett teljes politikai közösségen belül egyedül Schiffer Andrástól nem kap az ember heveny émelygést. Az, ahogy most őt próbálják „buliba rángatni” az meg még annál is undorítóbb, mint amikor a DK házicsatornájává züllő ATV lesz Vágó céltáblája, Szily meg az ATV-jé. Valójában Schiffer lenácizása is ebbe a vonalba illeszkedik, szóval nem kell olyan nagyon szeretni Schiffert se, mert ő nem a mi kutyánk kölyke. Schiffer szövege csöppet sem meggyőzőbb, mint Mesterházy szövege, csak ő maga jobban tudja előadni az alacsonyáfa-emeltminimálbér-trafikmutyi-stadionbalhé-pfujjpaksanyátok szöveget. Hitelességnek nevezik ezt, ami igen ritka jelenség a politikai pálya másik felén. A különbség tehát alapvetően formai, de már ez is sokat számít akkor, amikor a baloldal egyéb kínálata a Szily-féle nárcisztikus egotrip (Para Kovács fiatal kiadásban) a Vágó-féle idegbeteg vagdalkozás, illetve a Friderikusz-
féle széllökéses baromság között körvonalazható.

Közben van nekünk Pancho stadion, felépítik végül a Tuti toronyház brigádjának kedvenc szobrát Kerényiék, szétszántják Kishantost, és ez nekünk nem igazán tetszik. A baloldaltól persze továbbra is hányunk, de az első hetek mindenképp kényelmetlenek. Azonban tudjuk be ezt a választási évnek, és annak, hogy tulajdonképp most egymás ellen kampányol az igazából nagyon is egységes baloldal. Eljönnek még a napok, amikor lesz valós téma is, jelentősebb, komolyabb annál, minthogy épp Vágótól vagy Szilytől kelljen zacsiért nyúlni.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük