Tüncizzünk mi is! Avagy ki lesz a székelyek paprékakingája?


Tudtátok, hogy ma van a Székely Szabadság Napja? Lehetne ez ma akár a húszforintos kérdésünk is. Mert úgy vesszük észre, hogy nem nagyon nyomja az ügyet a média. De a megmaradt polgári körösök sem erőltetik meg magukat. És a Facebookon sem érkeznek sorra invájtok az eventre. Legalábbis mi, itt a Toronyház felsőszintjén úgy érezzük, hogy kevesen és legfőképp keveset beszélünk róla.

Boris Vian

A tavalyi, Székelyek Nagy Menete 54 kilométeres élőláncához képest mi most nagyon kevésnek tartjuk a szervezést, habár most nemcsak Romániában, hanem több magyarországi településen is lesznek megemlékezések. Ennél több kellene, ha tényleg autonómiát akarunk!

Vajon miért látszik csendesedni az ügy?

Nagyon lefoglal minket a Simicska-Orbán csimm-bumm cirkusz háború? Jobban aggódunk most az Ukrajnában besorozandó magyarokért? Vagy elment már minden nemzeti ügytől kedvünk, amióta megtudtuk, hogy vasárnap bezárja a kormány a boltok nagy részét és „nem tudunk lisztet, cukrot venni”?

Talán probléma az, hogy a pártpolitika elég szerencsétlenül repült rá az ügyre. Van jobbikos, van, ahol fideszes. Szocialista meg sehol. Nemzeti összefogás nélkül nehéz lesz, pedig nem szabadna hagynunk az ügyet elveszni holmi piszlicsáré pártérdekek oltárán.

Álljunk ki erdélyi testvéreink mellett és követeljük az Európai Parlamenttől, hogy tűzze napirendre az autonómia kérdését. Támogassuk az erdélyi magyar kisebbségnek – különösen az etnikai szempontból homogén Hargita, Kovászna és Maros megyék lakóinak – az egységes régió kialakítására vonatkozó igényét! Az Európa Tanács irányelve, hogy – idézzük – „az autonóm régiók pozitív tapasztalatai inspirációs forrásként szolgálhatnak a belső politikai konfliktusok megoldását célzó lehetőségek keresésekor”.

Talán van még remény. Még látunk esélyt, hogy nagyot durranjon ismét a székelyek ügye. De ehhez sokan kell lennünk este a Hősök terén!

Nem szoktunk programot hirdetni (meg ennyire komolyan beszélni sem nagyon, mivel a politikából inkább a szórakoztatóipari részét érezzük magunkénak), de most tényleg jó lenne, ha nem csak minőségileg, hanem mennyiségileg is lenyomnánk a Vágógábor-féle álcivileket, akik minden héten kitalálnak valamit, ami miatt tüncizhetnek, majd hazaküldhetik magukat a picsába.

Tehát jöjjön, aki csak tud! Találkozzunk Budapesten, a Hősök terén, ma este 6 órakor!

 


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük