Budapest, 2011. október 7. Galla Miklós humorista, zenész interjút ad a Magyar Távirati Irodának egy budapesti szállodában. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galla Miklós megőrült?


Galla Miklós az angol humor első számú úttörője mindig is a megosztó humoristák közé tartozott és tartozik most is. Rengetegen rajonganak érte, de például a Sas kabaré kedvelői valószínűleg nem értik és sosem értették azt amit ő képvisel. A Facebook oldalára posztolt legújabb képei azonban már olyan kérdéseket vethetnek fel, amelyek eddig talán még sosem fordultak meg a fejünkben. Lehet, hogy tévedek, de én nem emlékszem gyerekkoromból olyan képekre ahol Galla Miklós a …szőrzetét tárta volna a széles nyilvánosság elé azzal a kísérőszöveggel, hogy: “Nagyon élvezem, hogy láthatjátok”. Mi történt Galla Miklóssal? Megőrült? A választ nem tudhatjuk pontosan, de talán érdemes kontextusba helyezni a jelenséget, és felvetni néhány szempontot melyek segítségével lehet, hogy közelebb kerülünk az igazsághoz.

Egy csalódott abszurd humor rajongó

Én tényleg kedvelem Galla Miklóst. Ahhoz a generációhoz tartozom, aki még gyerekként VHS-re vette fel a Holló színház és a Vastyúk is talál szeget összes részét és a mai napig rengeteget tudnék idézni ezekből a műsorokból. Azóta felnőttem, nem állítom, hogy ugyanazzal az intenzitással tudok nevetni a Galla féle vicceken mint 10-12 évesen, de azt most is fenntartom, hogy Galla Miklós azon ritkaságszámba menő aktív humoristák egyike, akik valóban rendelkeznek humorral. Bár sosem tartozott a kiszámítható humoristák közé, régen is megtörtént, hogy átlépett bizonyos határokat amik a nagyszülőknek talán már nem voltak viccesek, ettől függetlenül mi hatodikban ezeken lelkiismeretfurdalás nélkül tudtunk elég nagyokat röhögni. Az abszurd humor valahol erről szól, talán ezzel nincs is baj. (A képeket emberiességi okokból csak linkeljük.)

A Facebook oldalára posztolt legutóbbi képeire ránézve és elolvasva a hozzá tartozó szövegeit azonban az embernek mégis olyan furcsa érzése támad. Az első kérdés talán az lehet saját magához, hogy ez az ember megőrült? Aztán jön a többi. Miért csinálja? Miért mutogatja a fanszőrzetét? És bár a humor egy abszolút szubjektív műfaj, de ez így önmagában kinek vicces? És mi a cél?

Ha a válasz az lenne, hogy igen, megőrült, sőt ezt orvosi dokumentációk igazolják, az egyrészről kicsit szomorú, de másrészről pedig mégiscsak egy kézzelfogható magyarázat lenne. Rengeteg ember van a világon aki egyszer csak bekattan és utána máshogy kezd el viselkedni mint azelőtt, ilyen mindig is volt és mindig is lesz. Viszont a helyzet valószínűleg ennél sokkal kiábrándítóbb, itt feltehetően nem egy ember megőrüléséről van szó.

Bár nem vagyok benne 100%-ig biztos, mégis elég nagy összeget tennék rá, hogy Galla Miklós elméjében semmilyen változás nem ment végbe az elmúlt évtizedekben, sokkal inkább az a helyzet, hogy a világ őrült meg, ő pedig ment a világgal. És ha olyan vagy mint a világ, akkor ez normális és alapvetően tök rendben van.

Gondolhatnánk… Élhetünk azért a gyanúperrel, hogy Galla Miklósnak már húsz-huszonöt évvel ezelőtt is lehettek hasonló hajlamai, szexuális orientációja sem egy hétpecsétes titok, de abban a világban valószínűleg eszébe sem jutott levetni a gátlásokat, ebben a világban pedig már nem kellett sokat hezitálnia. Hogy mi a különbség a két világ között? Nagyjából ennyi.

Hol vannak már azok az idők amikor egy egész ország ingerküszöbét lépte át egy Anettka nevezetű hölgyemény azzal a forradalmi újításával, hogy egy fővárosi sugárzású tévécsatornán bőrszerkóban vezette az éjszakai műsorait? Ha visszaemlékszünk azokra az időkre, tényleg általános közbeszéd tárgyát képezte a jelenség, Anettka a Budapest TV-ből országos ismertségre tett szert és mindenkinek volt véleménye róla. Vérmérséklettől és világnézettől függően valaki pironkodott miatta, valakinek tetszett, valaki nagyokat röhögött és voltak akik felháborodtak, de mindenkihez eljutott és mindenki tudott róla. Aztán eltelik húsz év és nem egy ismeretlen ember, hanem az ország egyik legismertebb humoristája veszi a fejébe, hogy ezúttal a fanszőrzetével szeretné megnevettetni rajongóit és ez a szűkebb követőin kívül igazából már senkit nem érdekel. Mert nem érdekes. Mert ilyet már láttunk. Sőt mostanában mindig ilyet látunk.

A piros alsónadrágomban pedig a komplett fanszőrzetem látható. Utóbbit imádom megmutatni Nektek a legjobban. Nagyon élvezem, hogy láthatjátok. Nekem ez természetes.

Hát így. Amíg mi tizenkét évesen Margit szóviccein röhögcséltünk, a hasonló korú unokaöcsémnek most Galla Miklós fanszőrzetén kellene. Persze lehet azt mondani, hogy semmi extra nem történt, csak egy Galla féle, korszellemhez igazított gag, egy bizonyos “szubkultúra” kifigurázása, de arról senki nem tudna meggyőzni engem, hogyha én gyerekkoromban meglátom ezt a képet róla, akkor nem nyelem félre a nutellás kenyeret. Mert ez akkor elképzelhetetlen volt és szerintem ideológiai elkötelezettségtől függetlenül ez vitán felül áll.

Jobboldali konzervatívként valószínűleg sokunknak volt már vitája szabadelvű gondolkodókkal a melegek helyzetéről, és az LMBTQ propagandáról. Miután az ember gyorsan, már-már rutinszerűen átlendül azon alaptézisen, hogy ő maga a homofób gonosz ember, vitapartnere pedig a toleráns jó ember, általában menetrendszerűen érkeznek is a kérdések: És ez neked miért baj? De most komolyan, ez téged miért zavar? Én személy szerint már régen leszoktam arról, hogy fölösleges, parttalan vitákba bonyolódjak ellenem sziklaszilárd prekoncepciókkal élő toleranciaharcosokkal, viszont ha legközelebb hasonló kérdések merülnének fel, lehet, hogy a telefonomat elővéve és a képeket megmutatva csak az lesz a válaszom, hogy semmi, de nagyon örülök, hogy nem most vagyok tizenkét éves.

Érdemes egy pillantást vetni a hozzászólásokra is. A kommentszekcióban az egyik rajongó felteszi a kérdést, hogy valaki el tudná-e magyarázni neki, hogy ez az egész pontosan micsoda. Egy másik kommentelő válaszában a következő lehetséges magyarázattal próbált előállni:

Szerintem ez valami tervnek a része, amiről mi most még nem tudhatunk. Ha kiderül, h miről van szó, akkor sztem nevetve fogunk a homlokunkra csapni.

Ahogy már mondtam, én valóban kedvelem Galla Miklóst. Ő sem bántott engem, én sem szeretném őt, de sajnos már nem látom magam előtt azt a csattanót, ami után én nevetve a homlokomra csapok.


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

42 hozzászólás

 1. Annak idején,amikor a LAÁR pour L’ART keretében humorizált,még elviselhető volt a ripacskodása. Aztán alapított egy társaságot,de állítom már nem sokan emlékeznek rájuk. (Holló színház,ha jól rémlik) Elég gyenge volt. Persze lehet,hogy az antipatikus feje okozza,de nem kedveltem.

 2. Most kijönnek a fényre a perverz disznók, mert már csak egy egész ország megbotránkoztatása tudja őket felizgatni.

 3. Szeretem a humort, becsülöm, ha valakinek van humorérzéke, de Galla Miklóst sosem tartottam ilyennek. Mindig úgy beszélt, mintha megaludt volna szájában a tej, és erősen szenilis lenne. Ez valószínűleg amiatt lehetett, mert megaludt a szájában a tej, és mindig is szenilis volt.

 4. A korai előadásai még ma is viccesek.
  Ez a mostani már ma sem az.

 5. “Anettka nevezetű hölgyemény azzal a forradalmi újításával, hogy egy fővárosi sugárzású tévécsatornán bőrszerkóban vezette az éjszakai műsorait?”

  .
  Legyünk pontosak: alsónemű nélkül. Ült a földön, egy párnán, és kitárta a világ számára
  az alsó bejáratát. Az egész műsorát így vezette végig.

  Majd, a férje halála után a budaörsi gimnázium igazgatója tárt karokkal várta. Hogy a tantestület is, a szülők is, arról nem szól a fáma.

  .Eredetileg orosz–történelem szakos tanár. A Budapest TV képernyőjén csevegő műsorával vívott ki hírnevet magának, amelyben rendszeresen lenge öltözetben (néha teljesen pucéran) jelent meg.

  2004. februárban rá jellemző hiányos, ékszeres bőrszerelésben jelentette be, hogy indul az Európai Parlament képviselőinek választásán.[3] Perlaki László kérésére ő lett az Unió Párt kommunikációs főtanácsadója és listavezetője, de végül nem sikerült elegendő szavazatot szereznie, így nem jutott be az EU törvényhozásába. Ez sem szegte kedvét, nyilatkozata szerint meg fogja alapítani a radikálisnak mondott Anettka Pártot.[4]

  A politikával való kapcsolatára másik példa, hogy beszélgetős-betelefonálós tévéműsorainak állandó vendége volt Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője. Emiatt még az a hír is felröppent, hogy ő lesz az MDF kampányfőnöke a 2006-os parlamenti választások előtt, de ez végül nem bizonyult igaznak.[5]”

  .
  Amúgy Csapody is ritka álszent tetű volt.

 6. “Mi a közös az egérben és a kos ban?”

 7. Laár Andrással még együtt szerepeltek a Laàr pour L’art csapatban.
  Besenyő Pista bácsival.
  Laár András mostanában hol tart a gondolkodásban és mi jut eszébe most Gallának?
  Ín memoriam Galla Miklós.

 8. Az is lehet, hogy a fotó és a hozzáfűzött szöveg ugyanarról szól, mint a róla született írás. Gallánál semmi sem biztos …és annak a fordítottja sem. Ééérted?!

 9. A lényeg pont ott van, hogy nem a saskabaré közönségének csinálja. Akármilyen kicsi közönség is érti, de nekik csinálja. Nekünk.
  Egy művész pont attól művész, hogy felfogja, hogy milyen világban él, és ha azzal kapcsolatban úgy érzi, hogy kéne egy kis vészcsengőzés, akkor nem azt mondja magában egy Galla Miklós, hogy “na jó, én ebben már nem veszek részt”, és hátravonul, és azt sem csinálhatja, mert sokak szemében nem is lenne hiteles, és nem is figyelemfelkeltő, hogy kiáll nyilatkozni, hogy “eddig, s ne tovább”. Hanem a pofánkba vágja, hogy mi vagyunk a buta békák a hideg vízben, ami már lassan kezd átmelegedni a tűzön, és látja, hogy itt főlünk meg, és egy kis lobogó forró vízzel esetleg még néhány értelmesebb béka felébreszthető, hogy merre megyünk.
  .
  Nyilván nem arra gondolok, akik eleve tudják, hogy a mai kor mainstreamje hogy lett az ellenkultúra. A konzervatív emberek – habár minket is nagy ostrom ér, és mi is lassan változunk ennek hatására, “toleránsabbakká” tettek minket sok ellenkultúrális, lázadó dologgal kapcsolatban – mi azért látjuk, hogy mi megy. Hogy Gwynnet Paltrow saját vaginaszagából csinál és hirdet illatgyertyát. Hogy a “vörös szőnyeg” népe már nem is lehet olyan “művész”, akinek nem volt azonos nemű tapasztalata szexuálisan. Hogy kötelező a testképzavar, és annak korrekciója, tetkóval, fémekkel, extrém megjelenéssel (ruha, séró). Fokozatos, okos aljassággal ölik meg a kultúrembert a világunkban, és tudom, hogy ezt a többségnek nehéz elképzelni, de Galla akcióját én simán vészcsengőzésnek veszem. Nyilvánvalóan nem vagyok teljesen biztos ebben, de mégis mit csináljon? Öltözzön szmokingba és mondja azt, hogy ami megy, az már sok? Így meg rátesz egy lapáttal (nem igaz, hogy nem lehet kiérezni a humoros túlzást a szövegéből!!!!), és ez így meg már sokk. És akire úgy hat, hogy felháborodik, az végül is egy kicsit (de nem sokkal) jobb csak, mint a saskabaré törzsközönsége, legfeljebb jobb helyre teszi az ixet. Akinek simán elmegy, sőt trendinek tartja, annak már régen mindegy. De aki esetleg ettől elgondolkodik, azt akár segítheti is ebben a folyamatban. (Nyilván nem a hatodikosokat…)
  .
  Például Galamb szerintem hasonlóra gondolhat.

 10. Ja, és szerintem kár erre azt a választ adni, hogy “ezzel csak ő is rombolja a fiatalság” akármijét, mert szerintem a gyerekek (akikre ezzel lehet talán hatni) nem értik Gallát, és rondának tartják, nem is tartják jófejnek, tehát ettől egy gyerek sem lesz bvzi. A fiatal felnőttek viszont már sokan értik, és bizony rájuk nem fog úgy hatni, hogy ettől még bevállalósabbak lesznek. Úgyhogy kezdem meggyőzni magam, szerintem ez egy vészjelzés a részéről, de nem úgy értve, hogy ő van bajban. Vagy hogy közhelyesen fogalmazzak: társadalomkritika. 🙂

 11. Mi a fene ez a cikk?

  Valami személyes sértettség nyilvánosságra hozatala?

  A sértett titokban tartásával?

  Mi lenne ha a sértődött bekapná sajátját, a másik, másként élő helyett?

 12. Ez abba a ki nem mondott újmarxista dogmába illeszkedik, mely szerint az egyéni szexualitás KÖZÜGY. Ez volt az alapja a Szájer elleni hadműveletnek is.

 13. Ami tíz-tizenkét évesen humor, az nem biztos, hogy felnőttként is az. Galla sose érte el egy felnőtt szellemi színvonalát, megmaradt favicces, helyzetkomikumos ripacsnak. Legtöbbünk is azért nem néz gyerekrajzfilmet, sőt sokszor elcsodálkozik azon, hogy mit szeretett anno ezeken akkor mikor kicsi volt, mert felnőttünk és érettek lettünk.
  Már akinek ez egyáltalán sikerül. Sokan vannak akik valóban megrekednek 16 éves szellemi szinten.
  A gond csak az, hogy látva Brüsszelt vagy akár Soros, Biden fiacskáját, meg úgy általában a liberálisra szavazókat Amerikában és a mi kontinensünkön, hogy egyre több az ilyen szellemi elmaradott. Vagy környezetszennyezés, jólét okozza, vagy valami tömegesen árthat a táplálékunkban a szellemi kapacitásunkra. Állítólag a sok szója például homokos hajlamúvá, nőiessé teszi a férfiakat. Biztos van a sok “E” adalékban olyan is ami szellemi hanyatlást idéz elő, emiatt ilyen elképesztően butul el Európa, hogy az ősi esküdt ellenséget ereszti, hordja be magához, és ezért van az a tünet is – mit szerzőnk is érzékel – nem lehet vitatkozni a liberálfasisztákkal és LMBTQP bagázzsal, mert nem is értik a problémákat.
  Előrebocsátom, hogy én is imádom a humort, az angolt és magyart különösen, mert ezek igazi szellemi kihívások, nem olyanok, hogy valaki hasraesik és ezen nem sajnálkozni, hanem nevetni kéne, de látva az emberiség fehér részének elh*ülyülését, azokat a viselkedési, törvényhozási, igazságszolgáltatási abszurdumokat, amin pár évtizede még a “Brian élete” vagy a “H*ülye járások minisztériuma” minőségi abszurd humorban még a valóság szintjén elképzelhetetlennek tartottunk, itt megvalósulni, ideje lenne széles nemzetközi orvosi vizsgálat, hogy mik lehetnek ezek a környezeti károsító tényezők, amik sorozatban termelik a már csak Galla színvonalú “humor”, és az abszurditások megvalósulását.

 14. Sosem volt normális 😀

 15. Ki hogy van vele, én már nem tudok röhögni a szóviccein és szójátékai…A fan szőrzete meg ugyan már kit érdekel…
  Feltűnőségi viszketegség.. semmi más…

 16. moliere
  Valahogy így.
  Nem követem Galla munkásságát, csak akkor találkozok vele, ha szembejön a médiában. Talán értem az abszurd poénokat, bár viccesnek kevésbé tartom, inkább a klasszikus, enyhén pikirt angol humort kedvelem. (Én már csak ilyen konzervatív vagyok) Ha emlékszik még valaki, a “kupakolós” narancsléreklámra, annak a szövegét is Galla írta. Egy ország idézte, anélkül, hogy észrevették volna, hogy a Galla-féle duplacsavar pont belőlük űz gúnyt. és talán saját magából is (+ L’ p l’ ) az akkor tomboló szóvicc-trend apropóján
  Ne felejtsük, a legnemesebb humor az önirónia!

 17. Mindig is csak azoknak tetszett, akik intellektuális fölényben érezték magukat. Legtöbb poénjánál szájbarágósan meg akarta magyarázni, hogy mi benne a vicces. Ha magyarázni kell, akkor az nem vicces, vagy csak egyszerűen lenézte a hallgatóság értelmi színvonalát.

 18. csakafidesz

  A kapualjakban néha felbukkannak ilyen mutogatós bácsik. A rendőrök szokták bekisérni őket.

  • Amikor az Andrássy úton tomboltak a péniszüket lóbáló pedofil, moslék idióták, akkor rendőri biztosítást kaptak.
   .
   Azokban az órákban a Maros utcában, közel a rendőrséghez egy magányos homo lengette.
   Azonnal elkapták és eljárást indítottak ellene.

 19. Az abszurd humorból már csak az abszurd maradt. Időben le kellett volna állni.

 20. Valami oka csak volt, hogy szétment a L’art pour L’art.

 21. Szőke ciklon

  Nem tudom, hogy a Rádió kabaréban miért szerepeltetik? Amit ott produkál, az inkább idegesítő, mint humoros.

 22. Ld. az első facebook-os bejegyzést (Balázs Gabara): Telitalálat!!! Nem kell tovább ragozni!

 23. 1990-ben érezhetően megváltozott a lányok viselkedése. A rendszerváltás elhozta a “felszabadulást”. Akkor röhögtem rajta, hogy aki tegnap még, ma pedig már, de innen nézve már egyáltalán nem olyan vicces. Az embereknek szükségük van fékekre. Fékek hiányában minden igazodási pontunkat elveszítjük és megyünk egyre lejjebb egy hihetetlenül amorális világ felé. Elég lenne a tízparancsolatot komolyan venni, de ma már az a haladó, ha egyet se tartunk be belőle. Abszolút igazodási pontok nélkül roncshalmazzá válik az életünk.

 24. Medvefütty

  szvsz az a magyarázat, hogy Galla megint próbál a nyugati trendhez igazodik: a 80-as években a Pythonék voltak a szupersztárok, rajtuk kellett nevetni, és az ő humorukat továbbadni, ma pedig a Borat alakját mintázó Cohen a menő, aki ugyanígy feltesz a nem épp izmos testéről fura fotókat, és akkor ma ez van viccesnek mondva. Szóval Galla vszínű Borat mintájára fogott bele ebbe.

 25. Medvefütty

  Szóval szvsz Galla csak trendkövető: a 80-as években a Pythonék voltak a nagymenők, az ő humorukat kellett továbbadni, ma pedig a Boratot játszó Sacha Baron C. a menő, és ő számos ízben tett közzé magáról ugyanilyen gatyás fotókat, ma ezek szerint ez számít viccesnek.

 26. Gallától elvárták, hogy nyíltan kifejezze azt, hogy egy kutyaütő fataró. Most ez a legfontosabb neki.

 27. Poroszlai Róbert

  nálam soha sem volt benne az első százban, bármennyire is próbálta .

 28. John Lennon akkor zúgott bele Yoko Onóba, amikor látta a brit valagakról készült fotókiállítását.
  Vadkeleten csak most ismerkedünk az akkori angol humorral.

 29. Nagyon keveset olvaslak Benneteket mert a “RÉGI” arculatotokat sokkal jobban szerettem-

 30. Fiatalon is kis mocsok volt a Mikulás – amolyan cukros öcsi. Munka közben többször fel akart csalni a lakásába. Hiába pedzegette azonban a nagy borravalót, lerítt róla, hogy éhes buzera. Nem is vittem többé. Azóta valószínűleg sokat fejlődött, számtalan új trükje lehet.

 31. Éles meggondolásból eredöen, Galla Miklós nem örült meg. Valszeg mindig is az volt. Jelenleg csak érvényesül az örültség öregségi felfokozódása ellentétben a mutogatott szerszám öregedö müködésének jelentös alábbhagyásával.

  Mindennél sokkal aggasztóbb, ha az érdemes szerzö ilyen témákat tart feldolgozásra méltónak, letolná a tizenévesek torkán.
  A szerzövel nagyobb a baj mit “a humoristával” és a PS-al még nagyobb, ha ilyen “szerzö-srácokkal” akarja felkelteni a fiatal felnötteknél fiatalabb liga érdeklödését.

 32. En sosem szerettem ezt a fazont. A szovicc a kulturalatlan emberek trefalkozasa. Mindig eroltetettnek tartottam a “trefait” . A humora meglehetosen alantas, amolyan matrozhumor. Nem hiszem, hogy erre van szukseg! A szexualis orientacioja pedig nem tartozik ram, vagy a megkopott nimbuszat ezzel akarja novelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük