További szoborötletek


Nagy ravaszdi ez a Mesterházy Atti… Az október 23-ai összefogós hepaj előtt stikában felavatott még egy Horn Gyula szobrot a pártszékházban 12-én. Szakasztott olyat, mint amilyet Marcaliban avatott ötödikén. Élünk a gyanúperrel, hogy az MSZP székházban lapulhat még jó néhány Gyula-fej, Kínából tucatjával olcsóbb is az ilyet rendelni az elvtársaktól. Ati majd a Húsvéti Nyuszival demokratikus összefogásban, mintegy koalícióban, teletojja nekünk ezt a szép országot gyuszibuksikkal. Alig várjuk, hogy november 11-e környékén, az 56-os forradalom vérbefojtásának emléknapja táján ismételten avatgat egyet nekünk ez az érzékeny lelkű Attifiú valahol.

Nem kívánván kegyeletsértést elkövetni, tisztázni szeretnénk azonban, hogy ezek a Horn Gyula szobrok mit is jelképeznek a számunkra. Horn személyisége és magatartása ugyanis tökéletesen megfeleltethető a Fritz Tamás által megfogalmazott Következmények Nélküli Ország metaforájának. Horn Gyula mindörökre NaésGyula marad az emlékezetünkben, ezért is szeretnénk az alábbi posztban néhány ötletet adni, a bronzkobakok felhasználásához baloldali értelmiségi polgártársainknak.
1. NaésGyula – Életem

Mindazok számára, akik rángó szemizmokkal figyelték, hogyan koszorúz Gyula 56-osokat; hogyan erőltette követendő politikai és közéleti gyakorlattá, valamint erkölcsi magatartássá elhíresült mondatát ránk a baloldal; hogyan nyilatkozott édes leánya a forradalom náci csürhéjéről; és akiket idegesít, hogy kommunista besúgók és ügynökök elszámoltatás helyett állami nyugdíjban részesülnek, mint az öreg Biszku Béci bácsi, álljon itt első kompozíciónk…
2. Labamba
Naésgyula sokak szemében a Kádárjános szépreményű utódja volt, aki személyében, alkatában és beszédmódjában egyaránt példásan idézte a csak kevesek számára gulyásos kommunizmust jelentő időszakot, és az átszüremlést az újba. Gyula volt a határsávokat kettévágó baloldai Mózes, aki kivezette népét a szociálizmusból. Gyula volt az új MSZP a régi MSZMP helyett, a Zanusszi hűtő a Szaratov után, ő volt nekünk a Kék útlevél, a csillagból átváltoztatott vörös szegfű. Gyula volt a rendszerváltás baloldali arca. Emlékezzünk hát rá e szavakkal: Labamba Elvtársak!
3. Szabaccság!
Harmadik kompozíciónk kifejezetten azok számára készült, akik hittek vagy még mindig hisznek abban, hogy a vasfüggöny átvágása a magyari baloldal fickós hadüzenete volt a szocialista rendszernek. Bár szerkesztőségünk él a gyanuperrel, hogy Gyulánkat egyszerűen csak behívták egy füstös, barna műbőr-ajtós szobába, ahol sok elvtárs ült egy asztal körül, de neki állva kellet maradni, majd kezébe nyomtak egy drótvágót, hogy a többit majd elmondják neked a helyszínen Gyuszikám… Naésgyula a szocialista szabaccság hérosza, álljon tehát itt, kezében égnek emelt NSZK-s trabantkipufogóval, hogy mindörökre emlékezhessünk…
4. Hornminátor
Alábbi szobortervünk kifejezetten Doktor Dániel Péternek készült. Dániel Péter szeretné, ha a jövőben a más értékrendű, más véleményt megformáló magyar embereket lelőnék. Dániel Péter szeretne addig is pisztolyt hordani magánál, hogy bárkit lelőhessen. Mivel vagy soha, vagy a Dániel Péter által vizionált, szerintünk meglehetősen távoli jövőben lesz csak erre lehetőség, úgy képzeljük, Gyuszikirályfi vöröscsillagösvényen tér majd vissza az övéihez, mint Hornminátor. Legközelebb… Valahogy így…
 
5. Nagy Imre – kis gyula
Legutolsó szoborképünk Horn Gyula történelmi jelentőségének valódi súlya, és a magyar futball közötti összefüggést hivatott érzékeltetni.
A Tutiblogtól ennyire futotta, de várjuk olvasóink további ötleteit is. Amennyiben pedig indokolatlan Horn Gyula szobrot fedeznek föl lakókörnyezetükben, értesítsék a legközelebbi vastelep beszállítóit.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük