Scheppele a magyarok nyilaitól retteg


A nagy amerikai alkotmányjogatyaúristen szakértő, Kim Lane Scheppele nem adja könnyen magát. Gulyás Gergely parlamenti képviselő angol nyelvű neki címzett levelére Paul Krugman (ballib) közgazdász blogjában, vendégposztban válaszolt (magyarul ITT). Scheppele panaszkodik, hogy “gyűlöletmailek” hegyeit kapta Magyarországról. A professzor asszony (?) tartalmi kritikáira most érdemben nem reagálnék, megtették már mások, sok helyen. Azonban a poszt elolvasása után nehéz volt magamhoz térni. A stílus sok mindent elárul ugyanis a cikkíró attitűdjéről.
Első körben asszondja Scheppele asszony, hogy Magyarország vezetői és Fidesz en bloc a magyar nyelv mögé akarják rejteni mondanivalójukat(„Fidesz officials are hiding behind Hungarian”). Hát mi kérünk elnézést. Nekünk itt ebben a kis országban az anyanyelvünk a magyar. Ezen tudunk magabiztosan beszélni és a törvényeink is ezen a nyelven születnek. Nem is beszélve arról, hogy három hete az Amerikai Helsinki Bizottság meghallgatásán Szájer József közel egy órán át ecsetelte angolul a magyar alkotmányosság kérdéseit. Furcsa és alattomos módja ez a magyar nyelv mögé rejtőzésnek.
Kim Lane Scheppele
Aztán ha már itt tartunk. Scheppele asszony saját bevallása szerint évekig dolgozott Magyarországon. Sőt, magyar alkotmányossági kérdésekkel foglalkozott. Kérdem én akkor, nem lehet, hogy kicsit jobban el kellett volna sajátítani a nyelvünket? Meg eleve nehéz azt elképzelni, hogy egy-egy ország jogalkotását kutatni egyáltalán lehetséges az adott nyelv ismerete nélkül. Mert ha én történetesen az amerikai alkotmánnyal szeretnék foglalkozni, nem engedhetném meg magamnak azt a szakmaiatlan luxust, hogy azt csak magyar fordításban olvasom.

Aztán a szerző úgy véli, hogy Magyarországi látogatásai során neki bizony védelemre van szüksége, mivel személye támadásoknak lehet kitéve. Hogy ki fenyegeti ezt a jóindulatú és nemes lelkű szakértőt, az persze nem derül ki, de a szöveg azt sugallja, hogy a kormány felől számíthat fizikai atrocitásra. Na ilyen aljas és alaptalan rágalmat a legbrutálisabb kormánykritikus sem mert még a szájára venni. A New York TImes blogterére tévedt avatatlan olvasónak ezek után úgy tűnhet, hogy Magyarországon még mindig rákosista erőszak tombol. Teljességgel felfoghatatlan.
Scheppele a saját szakmai kompetenciáját „vendéglátója”, Krugman közgazdász eredményiből próbálja levezetni. Ahogy Krugman megjósolja a gazdasági folyamatokat, úgy ő a magyar demokrácia végét. Pedig a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ráadásul tudni kell, hogy Krugman a helyi Békesi László. A mi Gordonunkat bő hátszéllel segítő Obama-adminisztráció fő gazdaságpolitikai ideológusa, és hát ennek megfelelően nem örvend nagy népszerűségnek jobboldali és libertáriánus körökben.
Végezetül Scheppele kérlelhetetlennek és könyörtelennek, de nem ostobának nevezi a Fidesz vezetőit. Kábé Gandalf beszélt így Szauronról a Gyűrűk Urában. Látható tehát mennyi indulat, rosszhiszeműség és ellenségkeresés jellemzi a alkotmányszakértő megnyilatkozásait. Ennek fényében vegyük azokat komolyan.

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük