Olgával véget értek a kilencvenes évek


Szemem előtt látom, ahogy az EP leghülyébb képviselői kiégett katódcsövű, Junoszt márkájú tévékkel tiltakoznak a magyari sajtószabadság legújabb totális megsemmisülése okán. Pedig pont az ellenkezője történt. Megérkezett a szakma.

Mint az közismert, Simicska bement és kibaszott minden simicskistát, miután egy halom pénzét elégették annak ürügyén, hogy a segítségükkel sikerült megbuktatni Orbánt. Jó, nem teljesen így történt, de ebben a formában viccesebb. És nincs ebben semmi meglepő, a világtörténelemben számtalanszor előfordultak időleges vállalkozások, amelyek bukásuk után finanszírozó nélkül maradnak. Kétség nélkül elhiszem, hogy a kor zimonandrásai elvárták volna, hogy még évtizedekig a Kelet-Indiai Társaság fizetési listáján lengedezve keressék az Észak-nyugati átjárót, azután is, hogy kiderült, olyan nincs. De akinek pénze van, annak azért van, mert nem szereti minden ellentétezés nélkül elszórni.

Ezért is van nekik… Részben…

Így történt hát, hogy olyan neves személyiségek eszik mától a munkanélküliek keserű kenyerét, mint Csintalan Sándor és Kálmán Olga. Előbbit nem féltem, mert nála többször még Románia sem állt át, biztos vagyok benne, hogy rövid háttérbe vonulása során újra felfedezi magában az elszánt orbánistát, és néhány hét/hónap múlva egy betelefonálós műsorban fog fatvákat kibocsátani a Doktorminiszterelnökúr ellenségeire. Ahogy élni, úgy átállni is tudni kell, és ebben a mi Sándorunk utolérhetetlen. Mondhatnónk, hogy ezért szeretjük, de nem szeretjük….

Izgalmasabb jövő elé néz Kálmán Olga. Az ő távozásával, kiesésével egy korszak ért véget.

A korszakokról azt érdemes megjegyezni, hogy azok, akik éppen a korszakváltás során éltek/élnek, a legritkább esetben sem veszik észre, hogy korszakváltás történt. Ezt később, az utókor határozza meg, az érintetteket bizonyos időbeli korlátok miatt nem is értesítik. Példának okáért egy kirgiz kecskepásztor nem igazán tudott arról, hogy a portugálok megkerülték a Jóreménység fokot, ezáltal a középkorból kilépve már az újkor része. De mégis átélte. Valahogy így jártunk mi is.

Olga nélkül új korszak kezdődik a magyari médiatörténetben. A változás előszele a NapTV megdöglése volt, a befejezésedése pedig Olga nyugdíjas éveinek kezdetére esik. Véget ért az a korszak, amikor a média erősebb volt a politikánál, amikor el nem számoltatható, semmiféle legitimitással nem rendelkező médiamunkások döntöttek egy-egy politikus, sőt, akár egy kormány sorsáról.

A médiamunkás holnaptól médiamunkás lesz.

Ahogy a mi kelet-közép-európai értelmiségünknek is lassan rá kell ébredni, hogy neki nem feladata az ország civilizálása, neki pusztán értelmiségiként kell dolgoznia, élnie, úgy a médiamunkások is kénytelenek lesznek beérni szakmájuk alapvetéseivel. Olga nem fog többé arcán jól látható undorral kérdezgetni jobboldali politikusokat, és nem fogja éles ellenpéldaként körberajongani a legsutább, legostobább haladó éttermiségit. Nem fog többé olyanokat visszakérdezni, hogy ezt mégis hogy képzeli, majd a bunkóságától lefagyott interjúalanyt azzal búcsúztatni, hogy ma sem tudtunk meg többet.

Ami marad belőle, az a haladó újságírók taplósága, de ez meg kit érdekel. Azokat meg Kövér bassza ki mindenhonnan. De valamiben végre felzárkoztunk, utolértük a fejlett nyugatot. A politikát csináló médiamunkások ideje lejárt.

Egyúttal végleg véget értek a kilencvenes évek. És nem fognak hiányozni.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

24 hozzászólás

  1. POROSZLAI RÓBERT

    jajdejó!

  2. János Kovács maga szerelmes Orbán Viktorba? Minden létező cikk kapcsán mindegy miről szól a cikk magának az Orbán jut eszébe. Legyen szíves kzeltesse az Orbánfóbiáját. Simicska Lajos vállakozó tulajdonában volt egy csomó média(tv, újságok, hírportálok) egyszercsak úgy döntött eladja őket+ a cégeit a volt üzlettársának. Maga szerint ennek az okozója Orbán Viktor?Lehet magánszemély, vállalkozó aki úgy dönt, hogy felszámolja a cégbirodalmát és elköltözik(ég a lába alatt a talaj, ne lehessen felelősségre vonni a sok alaptalan rágalmazásért), akkor az Orbán a hibás.

  3. Kálmán Olga már nem csinál több politikát kérdezésnek álcázva? Ez itt a vég! 🙂 Politikacsináláshoz ezentúl választást kell nyerni, nem elég a haver-elvtársak kinevezése? Ez akkor ugye már diktatúra! :)))

  4. Ha nincs pénzed ne igyál hitelbe!!!!!!!!!

  5. Nem vagyok ennyire optimista. Vonának is van annyi bőr a pofáján, hogy visszatér:-\

  6. klemencz gizella

    épp tegnap beszélgetett a momentumos csírával,akivel a (sz)Olga szörnyülködött egy jót a jelen rettenetes állapotról DE megígérte a csákó ,hogy ősszel újrakezdik az utcai politizálást nagyobb fordulatszámra kapcsolva.-mondja ezt a Hír tv stúdiójában kényelmes székben ülve. Elkezdődnek ezek a tüntetések,közvetít a Hír tv ,amint észreveszik a haladárok a HírTV -t és úgy fogjuk magunkat érezni,hogy visszamentünk a múltba….és ez a kis farok ,aki Olga vállán még kisírhatta magát,ott lesz a tömegben ,aki együtt fogja a tömeggel üvölteni ,hogy mocskoshírtv

  7. Talån meg oroszorszågban tud valamit kezdeni mert Olgånak hivjåk de persze ez csak egy hulye felttelezes tölem 🙂

  8. János Szabó

    Ezt a “munkásőr fattyút” csak át kell lépni, nem szabad BÖSZMEILEG észre venni, hagy egye a penész !

  9. János Szabó

    Olgika! Jó hajózást !

  10. Tudja valaki hogy milyen nagysåga van a melltartojånak??? Imådom azt ami nagyobb a 86- os B-nel

  11. Ha az ATV-t és a híreket alig sugárzó RTL-t is elfoglalja Orbán, nem lesz kormánykritikus TV az országban.

  12. Papp Julianna

    “Nem lesz hűség, csak a Párt iránt. Nem lesz szeretet, csak Nagy Testvér iránt. Nem lesz nevetés, csak a megsemmisített ellenség fölötti diadal kacaja.” (G.Orwell) …. félelmetes….

  13. Papp Julianna

    “Nem lesz hűség, csak a Párt iránt. Nem lesz szeretet, csak Nagy Testvér iránt. Nem lesz nevetés, csak a megsemmisített ellenség fölötti diadal kacaja.”

  14. Most,hogy nem lesz Kálmán Szolga, hol fognak észt osztani a libsik,meg a bolsik ? ? ?

  15. Szinetár W. Emese

    Ha nem lesz kritikus sajtó, ki teszi helyre a hatalom visszaéléseit?

  16. Dancingteeth

    “Véget ért az a korszak, amikor a média erősebb volt a politikánál, amikor el nem számoltatható, semmiféle legitimitással nem rendelkező médiamunkások döntöttek egy-egy politikus, sőt, akár egy kormány sorsáról”
    Ez egyrészt ótvar nagy baromság, másrészt meg mennyivel jobb, hogy el nem számoltatható politikusok döntenek médiamunkások sorsáról? Mondjátok már meg, hogy Olga hány politikust és kormányt buktatott meg! Annyira király a helyzet, hogy Orbán nemhogy vitára nem áll ki, hanem még a még az olyan házimédiát is kerüli, mint a pestisrácok. Ez az ember nem felel senkinek, és a legfőbb ügyész falaz a sleppjének. Bravó, pont ez a a korszak hiányzott.

  17. HURRÁ—VÉGRE ELTŰNT A MOCSOK DAGADÉKKAL EGYÜTT EZ A HAZAÁRULÓ NÉMBER IS !!!!!!
    MI IS VOLT A NEVÜK A NYOMORULTAKNAK–NEM EMLÉKSZEM !!!!!!!!

  18. Hogy hol fognak “észt” osztani a liberáltak?
    Maradt nekik a retek tévé (RTL),és azért az ATV sem a sterilségéről híres ugyebár…
    És vehetnek maguknak is egy, vagy kettő tévét…lehetőleg laposat és LED -eset. ☺

  19. Olga úgy maradt.
    Olga azzal lett sikeres, hogy – lényéből következően -, bornírt paraszt volt azokkal az interjúalanyaival, akikkel nem értett egyet. Ezt a balibbant tahó mediafogyasztó pedig sivalkodó örömmel vette, ette: mit ette, zabálta!
    A fèny utcai piacon is vannak olyan személyek, akik a köszönésre “na, mit adhatok?” vagy “na mondjad!”, “légyszi, kicsit gyere mán’ közelebb, mer’nem értem amit montá’…”
    Olga is pont ilyen, csak hát ő magyar szakos tanárként nem mindig fogalmaz így. Ugyanakkor, ha valakinek nem volt gyerekszobája annak lehet bármilyen végzettséget igazoló diplomája, az bizony úgy marad. Olga úgy maradt.

  20. Átalakul, talán normális lesz a Hirtv. Remélem elzavarják ezeket a képzetlen, nagyarcú média segédmunkásokat még a televiziók környékéről is. Nem kell a baloldali-liberális propaganda, a józan ész, és a tények számítanak csak.

  21. Szőke ciklon

    Nem túlozzák e a dolgokat? Hogy Kálmán “munkássága” egy korszakot jelentett volna? Csupán egy, a sok vastagbőrű mocskolódó között. A különbség csupán annyi, hogy hangosabb volt és volt mikrofonja. Egyes kocsmákban a valaha szebb napkát látott párttitkárok, munkásőrök, tanácselnökök, szakszervezeti bizalmiak, függetlenített szocialista brigádmozgalmisták között, a sokadik feles-sör után több száz ilyen hangoskodó, a tutit mindig megmondó alak akad. Csak nincs mikrofonjuk!

  22. Minél több csatornán nézhetjük Orbán Viktort annál jobb!

  23. Nagyon jó, hogy ezt a primitiv analfabéta undorral kérdezö Kálmán Olgát seggberúgták, érdekes pont úgy ahogy Simicska akkor mondta, hogy bejön a TV-hez és mindenkit kibasz onnan. Na pont ez történt vele is. Nem is illik a képernyöre, már úgy nézett ki mint akit a smink tart össze. De mehet Simicskának fözni, állitolag jó a konyhában ott legalább nem lássa senki. Mindenesetre örülünk, hogy nem lássuk többé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük