Közéleti savanyúgombóc


Meglepő innovációval nyomult rá a tavaszi műsorrendre a Comedy Central névre hallgató televíziós csatorna. Egy Amerikában sikeres, népszerű és alapvetően tengerentúli műfajt, a Late Night Show-ként ismert önálló televíziós estet próbálja meghonosítani Magyarországon, azzal adva neki egy sajátos, magyarnarancsos mellékízt, hogy intelligens, sármos, magával ragadó és humoros műsorvezető helyett középszerű, unalmas, humortalan embert ültetnek az asztal mögé, hogy aktuális közéleti eseményeket ne pikáns tréfákkal fűszerezve kommentáljon, hanem a Soha többé Fideszt! és az Akik utálják Orbán Viktort Facebook-csoportok legótvarabb bejegyzéseit olvassa fel időről időre felharsanó, Família KFT-s gépi röhögések közepette.

A műfaj egyébként nem teljesen ismeretlen mifelénk sem, hiszen Fábry Sándor valami ilyesmivel tett szert széleskörű ismertségre, két évtizede – igaz, nála gépröhögés nélkül is jellemzően tudta a közönség, hogy mi volt vicces. Az ellenzéki okos kobakok legalább kilenc éve a helyzet magaslatán állnak az elképesztő innovációs képességük révén, diadalmenetüket Fidesz kétharmadok szegélyezik. Most önmagukhoz hűen ismét egy teljesen új és eredeti ötlettel álltak elő, amely ráadásul tuti recept, hiszen az USA-ban is hatalmas sikert értek el a Trumpot senkiházi, kis prosztó félnótásként kezelő politikai show-k.

Még elnökjelölt se lehetett belőle, nemhogy megválasztott elnök, igaz?

Az ellenzéki kampányműsort pedig ugyanolyan gátlástalansággal nevezik közéleti szórakoztató show-nak, ahogy másokat propagandistáznak a baloldali, nyílttársadalmi propagandisták.

A műsorról kritikát közlő 444 örömködése már a puszta megjelenésével jelzi, micsoda árnyalt, kiegyensúlyozott politikai műsor született. Sajnos ezeknek a jó tollú herbálos fiúknak ott a szakmai-morális magaslatukon már tényleg mindenről ugyanaz jut eszükbe, és nem nagyon állják meg a némethszilárdozást, amit most feldobtak még egy kis bencsikandrásozással is. Különös, hogy Kunhalmi Ágnes ajtónak futását meg Varju László csaknem halálos kimenetelű kék foltjait ugyanakkor nem sorolták abba a kategóriába, amely már humoros feldolgozásban sem lehet viccesebb. Azt viszont feltűnően nehezen emésztik meg, hogy a humor már nem a haladó oldal számára van fenntartva, mint a megboldogult Hofi–Gálvölgyi Show–Sastaps időkben, így a Bagi–Nacsa Show-nak külön, személyeskedő oldalvágás is jutott.

Azt a 444 kritikája is kénytelen elismerni, hogy elég vérszegény ez a Heti Dörgés, ám le se tagadhatná, mennyire szorít neki, hogy kivakarodjon. Hiszen őrült nagy szüksége lenne már a magyar közéletnek egy pimasz, szókimondó, szórakoztató politikai-közéleti műsorra. Ha sikerülne egy ilyet felfuttatni, Tordai Bence visszamehetne szociológuskodni, Nagy Blanka pedig az iskolába.

A műsor beharangozójában „a valóságnál nincsen viccesebb” jeligére gúnyolódnak például azon, hogy Orbán Viktor lánya honvédségi helikopterrel repült. Ami persze nem igaz, de arra feltétlenül jó volt ez az álhír, hogy Demeter Márta elbukja rajta a NATO-közgyűlési és a Honvédelmi Bizottság-beli tagságát, és vélhetően az LMP Európai Parlamenti választási listájának első helyét is. Ilyen biztonsági játékkal persze nem foghat mellé a műsor,

Vagyis a Comedy Central úgy mozdult rá az ellenzéki szimpatizánsokra, mint az antiszemitizmust csak mímelő Jobbik a politikai árva szélsőjobbos szavazókra a 2000-es években. Alighanem felsőbb utasításra.

Bizonyára lesznek még agyondolgoztatott magyarok, akiknek csak három év után fizetik ki a túlóráikat, lesznek az MTVA-székházban agyonvert ellenzéki képviselők, meg az összes olyan ellenzéki picsogás, ferdítés és álhír, amelyeket az Index több embernek, a 444 gusztustalanabbul, a HVG több gyűlölettel, a Magyar Narancs pedig görcsösebben tud előadni, mint a Heti Dörgés. Szóval a producerek biztos tudják, mit csinálnak, de mi nem nagyon látjuk a piaci rést. Hacsak nem abban, hogy az ellenzékiség piaci kiaknázása tényleg fokozható addig a pillanatig, amíg az egyszeri Orbán-gyűlölőt már egyetlen percre sem hagyják magára, és a nap 24 órájában kap olyan friss tartalmat, amely megerősíti őt az érzéseiben.


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

3 hozzászólás

  1. Egyáltalán van ilyen csatorna.Én ppöcegödörnek gondolom.

  2. Hollandiaban felnott ( afro amerikai szuloktol, de ujra itt az usaban lako ) munkatarsam latta meg rajtam az i love Budapest i love Ferencvaros polot, kerdezte hogy Ferencvaros milyen messze van attol a rossz levegouju, rasszista varostol mint Budapest. Mondtam neki ezeket honnan veszi? Mondta hogy a Vice c. musorban latta, meg azt is hogy etlen szomjan tartjak es verik a raszorulokat ( gondolom migransokat? ) Budapest (!!!) hataraban a high-voltage (!!!!) keritesnel.

    Mondtam neki hogy Ferencvaros az Budapest resze, es a keritesben nincs aram es az a borderline….valasz: ne hidgyek a fake news nak.

    No comment

  3. Akkor ez most a reklám helye volt? (Az írásra gondolok…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük