Ki ismeri jobban a Szovjetuniót? – vetélkedőn újult meg a magyar baloldal


 

Mi a különbség Vajnai Attila és Tóbiás József között? Az előbbi a Munkáspárt 2006, utóbbi az MSZP elnöke. S mi a közös bennük? Együtt buliztak Horány mellett péntek este, a Baloldali Sziget fesztiválon, továbbá mindketten a Szovjetunió zászlaja és jelképei, illetve Che Guevara arcképe alatt hirdettek baloldali megújulást. LÉs végül: Tóbiás és Vajnai is a Ságvári Ének- és Szavalókórus vidám munkásmozgalmi dalaira tolta be a virslit mustárral, majd törölgette ki kenyérhéjjal a paprikás krumpli szaftját a műanyag tányér aljából. Baloldal, 2015, Magyarország.

Boris Vian

A baloldali megújulást hirdető Sebajtóbi, egy olcsó rendezvényen, büszkén vállaltan kommenista politikusokkal szövetkezik? A mérhetetlen és védhetetlen Munkáspárt 2006 által szervezett rendezvényen keresgéli jövőképet? Azzal a Vajnai Attilával, akinek az egyetlen ismert tevékenysége kimerült a vörös csillag legalizálása érdekében folytatott küzdelemben? Mellette feltűntek PM-es, védegyletes és 4k!-s politikusok, illetve a hozzájuk köthető segédcsapatok – nem Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikus hiányzó diplomája a legnagyobb gond a szociknál.

Nézzük csak azt a bizonyos jövőképet! A „ki a bal, ki a jobb” című előadáson Sebajtóbi kijelentette – a Thürmer Gyula-féle Munkáspártból kiszakadt Vajnai Attila által vezetett pártszerűség vezetőjének nagy bólogatása közepette –, hogy „Magyarországon új feudalizmus épül”.  Deklarálta, a baloldal jövője nem azon dől el, hogy tud-e a centrum felé nyitni, hanem azon, hogy „képes-e a valós társadalmi akaratot és jövőt megformálni.  Szóval ismét nevelgetni akarják a zembereket, hátha akkor lesz bennük fogadókészség irántuk…

Továbbá abban is nagy volt az egyetértés a két pártvezető között, hogy a legfontosabb program a társadalmi egyenlőtlenség (Marx után szabadon) és a szegénység legyőzése (Kádár után „kötötten”) kell, hogy legyen. S legvégül közösen kórusban illeték fasiszta jelzővel az Orbán-kormányt.

Alig egy hete merült fel, hogy elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, amelyben nem ő, hanem Tóth Bertalan lesz 2018-ban a miniszterelnök-jelölt. Erre most meg valamilyen teljesen abnormális belső (vagy külső) indíttatásból elment a Baloldali Sziget fesztivál péntek esti horányi vitafórumára, ahol Vajnai Attilával,  a mérhetetlen társadalmi támogatottsággal bíró Munkáspárt 2006 elnökével (aki ki tudja miért, de most a sehol sem jegyzett Európai Baloldal nevű nemzetközi szervezet elnökeként nevezi meg önmagát) egy színpadon vitatta meg a magyar baloldal jövőjét.

Horány lenne a szocik végállomása? Nagyon úgy tűnik, hogy ha nekik még nem is, de Tóbiásnak igen.

A négynapos fesztivál további fellépőit érdemes még egy kicsit nézegetni, hogy tisztán láthassuk azt, hogy milyen mélyre is süllyedt a szocialista párt elnöke. „Hétköznapi feminizmus: szex és hatalom” címmel Morva Judit, a Magyar Diplo főszerkesztője beszélgetett Antoni Ritával a Nőkért honlap főszerkesztőjével, Jakab Attila vallástörténésszel (ez a tudomány egyébként is közel áll a feminizmushoz!) és egy bizonyos Szil Péterrel, a Stop-Férfierőszak Projekt vezetőjével. Aztán a helyszínen a kádár-buzi Moldova György és Csernok Attila dedikált. De volt még egy kis zöldpolitika is, hogy az ifjú kommancsok nyissanak a modern témákra, meg hogy Torgyánjózsi hallhatatlan szavait felidézve, kívül zölden, de belül vörösen dolgozzanak tovább a szocializmus építésén. Józsa István, az MSZP parlamenti képviselője, Perger Andrással, a Greenpeace aktivistájával és a védegyletes Újszászi Györgyivel vitatja meg a Paks II. beruházás botrányos voltát. Sőt, vasárnapra Tamás Gáspár Miklós filozófus is megpróbált összetrombitálni egy nemzetközi fórumot, amelyre a hét eleji meghívó szerint még nyolc országból érkeztek volna kommunista vezetők, aztán végül, csak Giorgos Ververis, a görög Sziriza külügyi felelőse, Borkowska Malgorzata Zuzanna a lengyel Kommunista párt elnöke és Antoni Barbara Molina, az Egyesült Baloldal nemzetközi szervezetéből (nem tudni honnan…) jelezte részvételi szándékát. A többiek (egy hete még spanyol, osztrák, német és más országok kommunista pártjainak képviselői is szerepeltek a kerekasztal beszélgetés tervében) visszamondták a vállalhatatlan rendezvényen való részvételt.

Azon, hogy a Sztálin-imádó, a szovjet terrort relativizáló Krausz Tamás történész is előadást tart, már meg sem lepődünk.

De a csattanót a végére hagytuk. Viccen kívül, de Istvánffy András, a 4k! elnöke (aki új baloldali generációt hirdetett még pár éve, most meg munkásmozgalmi dalokat dúdol Moldova Györggyel közösen) „A marihuána legalizálása, mint osztálykérdés(sic!!!)” címmel hirdetett előadást. Ezt nehéz lesz felülmúlni bárkinek a jövőben, de legalább ez egy érthető irányvonal a baloldali megújulás felé. Ha be vagy szívva, nyitottabb leszel a hülyeségeikre.

A színpadon kipakolt jelképek egyébként a csekély számban megjelent közönség kétféle identitását volt hivatott összekotyvasztani. A szovjet zászló, a sarló és a kalapács az öreg kommancsoknak; a Che Guevara arckép pedig a hasonló pólóban sörözgető ifjabb mozgalmároknak üzent, hogy jó helyen isznak, elvtársak között vannak. Bár a Regatta Szabadidőközpont, az egykori MSZMP-s káderek pihenésére szolgáló dunai szálló, mára elég rendesen lepukkant, azt azért előrebocsátották a szervezők a hivatalos meghívón, hogy gulyásleves palacsintával, vagy virsli mustárral potom háromszázért kapható majd; a sört pedig – a szabadidőközpont büfésével megbeszéltek alapján – olcsón mérik majd a résztvevők számára. Tehát a csalogató programok mellett, igencsak vonzó turisztikai lehetőségek is várták a nagyérdeműt.

A szervezők, a jó bevált közösségépítő nyársalásra is gondoltak, amelyet a következőképpen sikerült meghirdetniük: „Akik szeretnének szalonnát sütni, hozzanak, és nyársat is. Kérjük, hogy aki tud, hozzon lekvárt, savanyúságot, gyümölcsöt és egyáltalán bármi finomat.” Nagyon úgy tűnik, hogy a komcsik, kéz a kézben a szocikkal, a PM-mel és a többi törpemozalommal, nemcsak a politikai közéletet, egyesek jó ízlését sértették meg, illetve a kommunizmus áldozatainak múltbéli sebeit tépték fel, hanem együtt, összefogva sem lettek képesek egy értelmes mondat megfogalmazására.


  Boris Vian

8 hozzászólás

  1. Szabó Csaba

    A marihuána legalizálása, mint osztálykérdés 😀 Azért ez se semmi!!! http://www.gondola.hu/cikkek/97831-Voros_Biblia.html Csak pislogok a sok haladó gondolattól 😀

  2. Szabó Csaba

    A marihuána legalizálása, mint osztálykérdés 😀 Azért ez se semmi!!! http://www.gondola.hu/cikkek/97831-Voros_Biblia.html Csak pislogok a sok haladó gondolattól 😀

  3. Szabó Csaba

    😀 😀 Ungváry Rudolf végre elmondta, miért omlott össze a baloldal
    2015. augusztus 31. 10:37
    Share on email
    Share on print
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on gmail
    Share on pinterest_share
    Share on myspace
    Share on favorites
    More Sharing Services

    – A baloldali és liberális pártok felmorzsolódása abból következett, hogy reménytelenül magukra maradtak a hagyományos jobboldal és a fasisztoid mutáció satujába zárva.
    Ungváry Rudolf a 168 Órának nyilatkozva, 2015. augusztus 27.

  4. Szabó Csaba

    😀 😀 Ungváry Rudolf végre elmondta, miért omlott össze a baloldal
    2015. augusztus 31. 10:37
    Share on email
    Share on print
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on gmail
    Share on pinterest_share
    Share on myspace
    Share on favorites
    More Sharing Services

    – A baloldali és liberális pártok felmorzsolódása abból következett, hogy reménytelenül magukra maradtak a hagyományos jobboldal és a fasisztoid mutáció satujába zárva.
    Ungváry Rudolf a 168 Órának nyilatkozva, 2015. augusztus 27.

  5. Gipsz Jakab

    Halottról jót vagy semmit.

  6. Gipsz Jakab

    Halottról jót vagy semmit.

  7. Elvtàrsi gyülekezet,de minek?

  8. Elvtàrsi gyülekezet,de minek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük