Jöhet a nagy tavaszi vadhajtás-metszés


Ha az egyre cukibb Vona Gábor valóban beváltja idei fogadalmát, akkor bizony a párttagság felére csökken, a frakciót a megszűnés veszélye fenyegeti majd, s elvesztik a megyei testületekben meglévő befolyásuk jelentős részét. Habár lehet, hogy rövidtávon a szimpatizánsok száma nő, de a tettre kész tagság ezzel egyenes arányban csökkenni fog.

Boris Vian

Ugye mindenki emlékszik még Vona „Tapolca utáni” elhíresült győzelmi beszédére, melyben azt mondta, hogy le fogja nyesni a Jobbik vadhajtásait? Majd, az elmúlt években azért a kettősbeszédhez már hozzászokott, de igencsak elvakult jobbikosok megdöbbenésére egyértelműen kijelentette, hogy a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási alapon különbséget tesz emberek között. Ha valaki tagként erre számított volna, akkor valószínűleg tévedésből van a Jobbikban.

Sőt: megkéri ezeket a „bajtársakat”, hogy keressenek maguknak másik politikai pártot.

Elég erős álláspont – ez tény! Meg is zavarta vele egyesek fejét. Sokakban felmerült az elmúlt hetekben a kétely, hogy vajon a Sneider Tamás által kommunikációs trükknek hívott cselről van-e szó, vagy most már tényleg komolyan gondolja a „Nagy Tavaszi Metszés” megkezdését a pártelnök a sajátjai között, és beigazolódik a korábban már megírt gyanúnk, miszerint senkinek nem érdemes összeszarnia magát a Jobbiktól, mert a nagy középre tolódás – még ha patyomkin-polgárosodás is – végső soron a Jobbik domesztikációját fogja elhozni.

Mindenestre a kurucinfón és más, eddig a Jobbikot támogató nemzeti (leánykori nevén: szélsőséges) portálokon, már meg is jelent a néppártosodás és a cukisodással kapcsolatos kétkedő hang. A kurucinfón a nyilvános kommentekben tapintható ki a zavarodottság, míg más hasonló tucatnyi oldalon, például a Nemzetibázis.hu-n, ahol ez idáig dőlt a Jobbikot éltető propaganda, mostanra már a szerkesztők is kifejezték nemtetszésüket. A fent említett honlapon például „gőzkieresztő” fórumot indítottak:

„Ennyit érünk a Jobbiknak. Mi „vadhajtások” kereshetünk más pártot magunknak.”

De ha a szemünket a Jobbik tágabban vett vezetőire vetjük, akkor bizony abszurd képet láthatunk – pontosan eme kettőskommunikáció miatt! Ha meg elkezdjük keresni a „vadhajtásokat”, akkor egy igencsak „burjánzó dzsungellel” találkozhatunk, ahol bőven nem elég a metszőolló, hogy utat törjenek maguknak Miniszterelnök Hivatalig – itt bizony minimum bozótvágó késre lesz szüksége Vonának.

Ha az elmúlt öt, de talán elég csak az elmúlt egy évet és az új frakció tagjaink megszólalásait elővenni (ami meghaladja egy poszt, de talán egy két kötetes könyv terjedelmét is), akkor bizony a frakció háromnegyedét ki kellene vágni a picsába.

Illetve le kellene vágni őket, ha már vadhajtások…

Nincs másképp a „második vonalban” sem. Hogy tucatnyi „elszólások” közül, csak a legújabbat emeljük ki: a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője mondta a múlt csütörtöki közgyűlésen, hogy „Deportálni kellene a cigányokat, hogy kibontakozhassanak”. Mohácsi László később a világ legegyszerűbb mondatát aztán a világ legegyszerűbb módján próbálta kimagyarázni magát:

„rosszul fogalmaztam…”

Szóval nem lesz egyszerű dolga Vonának a nagy tavaszi zöldmunkák idején. Mert vagy a jobb kezébe kell beleharapnia – elvesztve így sok tenni akaró, lelkes és motivált közéleti alkatot; vagy a balkezét kell elővennie és tőből levágnia, ha engedi ezeket a megnyilvánulásokat, s mégsem vágja ki véresszájúakat – viszont ezzel a váltópártiságot bukja. Komoly dilemma, tényleg emberfeletti teljesítmény kellene hozzá, amit általában nem nézünk ki olyan emberből, akinek nonfiguratív (a horikeri figurális, ha beindulnának a riglajosos reflexek) tetoválásai vannak…

Közben persze Vona tanácsadói is jól prognosztizálták a pártbéli zavart. A Jobbik-közeli alfahír portálon, még április 23-án, majd a Jobbik hivatalos honlapján is gyorsan lehoztak egy összecsapott interjút. A tagság radikálisabb, azaz a „vadhajtások” megnyugtatása véget. Ebben Vona a következőképpen tompította a pártban előtörő egzisztenciális félelmeket. (Értsd: aki az elmúlt időben zsidózott, vagy cigányozott egy jóízűt – az most beszart, hogy kirakják pártbeli állásából.) Nos, Vona őket imigyen nyugtatta meg (mielőtt az a bizonyos „széttört üvegplafon” a fejére szakadt volna):

„A vadhajtásokkal kapcsolatban előbb az origó, majd a Reuters csúsztatása okozott félreértéseket. A >>vadhajtás<< kifejezést nem személyekre, hanem elsősorban olyan jelenségekre értettem, amelyeket eddig nem vettünk észre, vagy ha igen, akkor félrefordítottuk a fejünket, a szőnyeg alá söpörtünk, de amelyeknek ezentúl nem fogok teret engedni a Jobbikban.”


  Boris Vian

6 hozzászólás

  1. Bármibe fogadok, hogy pár év múlva a Jobbikot fogja fényezni, a Fideszt meg ezerrel ekézi majd a tutiblog.

  2. Bármibe fogadok, hogy pár év múlva a Jobbikot fogja fényezni, a Fideszt meg ezerrel ekézi majd a tutiblog.

  3. Zanzásított lényeg

    ‘A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki.’

    Boris Vian

  4. Zanzásított lényeg

    ‘A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki.’

    Boris Vian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük