Joguralom helyett szabolcsstadt


A közelmúltban megdöbbenéssel olvastam Kerék-Bárczy Szabolcsnak az Élet és Irodalomban megjelent cikkét, mely az “Orbán-rendszer” leváltásáról szóló, általa elképzelt forgatókönyvet taglalta. Egyszerű állampolgárként nekem nem tisztem a baloldali ellenzék belső vitára reflektálnom. Számomra az, a média által is felkapott rész volt érdekes, amely a “rendszerrel összejátszó” ellenzékiekről szólt.

Vendégszerző

Megdöbbentő belegondolni, hogyha amennyiben az általa kollaboránsnak tekintett mérsékelt ellenzékkel szemben kiközösítést, sőt jogi retorziókat tart szükségesnek, mit gondolhat a kormánypárti politikusokról és a kormánypárt támogatóiról. A rendszerváltás 26 évét végigkísérte a korrupció. Arról lehet vita, hogy mely kormány idején volt erősebb, és mely idején mérsékeltebb. Arról azonban nem lehet vita, hogy, aki érintett törvénytelen cselekményekben, annak pártállástól és kapcsolati hálójától függetlenül felelnie kell tetteiért. Azt azonban elfogadhatatlannak tartom, hogy valakit pont pártállása, értékrendje miatt érjen bármilyen retorzió.

A fideszes közbeszédnek 2010 előtt állandó jelleggel része volt a 2006-os “rendőrterror”, vagy éppen az MSZP által végrehajtott vélt, vagy valós titkosszolgálati leszámolások, politikai utasításra végrehajtott APEH-akciók. Kit vontak ezekért felelősségre? Senkit. Ez speciel probléma. Az azonban nem, hogy a kormány nem kiáltotta ki diktatúrának a gyűlölt Gyurcsány-korszakot és nem kezdett politikai alapú koncepciós perekbe.

Kerék-Bárczy Szabolcs, úgy tűnik, fel kívánja rúgni ezt a gyakorlatot, nem törődve úgy mellesleg azzal, hogy ezzel sárba tiporja a liberális demokrácia, a “jogállam” és a többi balliberális bálványelvet. A joguralom (EZ a böcsületes neve, nem a “jogállam”, ami egy germanista szörnyszülött szó) és szabad társadalom politikai rendszerének része, hogy a különböző vélemények egyenlő mértékben számot tarthassanak részigazságok birtoklására, és ezek között szabad, szakmai vita döntsön. Éppen ezért ítélendő el mindig, ha valakit baloldali nézetei, vagy pártszimpátiája miatt megbélyegeznek. Sajnálatos lenne, ha ez fordítva nem működne.

Még egyszer leszögezem: aki a törvény ellen vét, annak felelnie kell. Ám például egy választókerület képviseletét ciklusok éve jobboldali színekben, közmegelégedésre betöltő honatya, vagy egy várost évek óta vezető polgármester mit vétett? Egy erkölcsileg tiszta és szakmailag felkészült politikus kiközösítést, sőt börtönt érdemel, mert értékrendje és nézetei miatt a jelenleg kormányt támogatja? A kiközösítés mit takar? A “nemzetidegen” fideszes és kollaboráns ellenzéki elemeknek megkülönböztető jelzést kell majd viselniük, esetleg lesz kijelölt lakhely is, később szögesdróttal körbevéve? Lefoglaltak már egy konferenciatermet Wanseeben, hogy megtárgyalják a fideszeskérdés végső megoldását? Mert, ha nincs joguralom, akkor könnyen ez lehet a vége. Ha a fideszemdéefdékás értelmiségi rámutat valakire, és azt ítélik el, nem azt, aki objektíve bűnös, akkor az nem joguralom. Az nem “rule of law”, hanem “rule of kerékbárczy”.

Egyefene, kedves liberális értelmiség, legyen: szabolcsstadt!

Nem kívánok a kormány megítéléséről vitatkozni, mert ez egy külön kérdés. Írásom kizárólag arra vonatkozik, hogy elfogadhatatlan bármilyen kormány politikusait, kádereit és támogatóit pártállásuk Amennyiben a Demokratikus Koalíció a huszadik századi totalitárius rezsimeket idéző boszorkányüldözést szeretne folytatni, úgy csak arra kérem őket, hogy hagyják el a nevükből, amire ezzel méltatlanná válnak, és politizáljanak tovább Koalíció néven.

 

 


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük